Sílvia Bailén «No et posis al cos res que no et pugis menjar». Descobrim Végere, centre d’estètica vegà.

Végere és el primer centre d’estètica de Barcelona que utilitza productes vegans. El centre neix fruit de les necessitats sorgides per una demanda cada vegada més compromesa amb el respecte als animals també dins l’àmbit de la bellesa. Així, Végere ofereix serveis de tractaments facials, corporals, manicures veganes, depilació amb fil, depilació amb sucre i maquillatge natural, sempre amb productes naturals i elaborats al moment segons les necessitats de cada client. Ara obre botiga a Gràcia, al Carrer Ramon y Cajal 32. L’equip està format per la Maite, la Cristina, la Nur i avui parlem amb la seva responsable del projecte Sílvia Bailén.

Fotografia: Végere

Com sorgeix la idea de crear i posar en marxa Végere?
Doncs jo tenia experiència en els centres d’estètica de tota la vida i també havia treballat en el món de la medicina estètica des de la vessant de la comunicació i vaig detectar que la majoria de centres no donaven cap oferta de valor que es diferenciés de la competència. Jo també estava fent un canvi de mentalitat i de fet mai m’havien agradat gaire els estereotips del món de l’estètica i tampoc era el que volia. Així que vaig decidir proposar al meu cap fer una cosa diferent que no existia a Barcelona i amb una oferta de valors important per a un públic cada vegada més conscienciat amb el maltractament animal. Estem habituats a associar el veganisme amb el sector alimentari, però també volíem portar-ho a altres sectors com en l’estètic, i no fer-ho a costa del patiment dels animals. El sector de l’estètica i la cosmètica està molt lligat al patiment animal, nosaltres apostem per un concepte de bellesa respectuós tant amb els animals com amb el nostre propi cos.

Fotografia: Végere

Així doncs la inquietud personal et va posar a treballar en la idea?
Doncs sí i vam tenir la sort que en Sergi, el nostre cap, va confiar amb el projecte que avui dia és Végere.

I ara ja us podem visitar, el primer centre d’estètica vegana de Barcelona està ubicat al Carrer Ramon y Cajal 32. Teníeu referències d’altres centres a l’hora de crear el projecte?
Doncs m’he estat documentant i la veritat és que no he trobat massa informació, sí que als Estats Units vaig trobar un Spa vegà. Hem intentat convertir Végere en un espai amb uns serveis i uns preus per a tothom. Estem al barri de Gràcia, un barri jove i dinàmic i també un barri on es mou l’ambient que ens agrada: botigues d’alimentació, restaurants vegans… Creiem que era aquí on Végere havia de ser.

Fotografia: Végere

A diferència d’altres centres vosaltres treballeu amb productes naturals i vegans, lliures d’ingredients sintètics i molts provinents d’extractes de plantes i olis vegetals?
Exacte, és a dir a Végere, diferenciem els productes en dues modalitats: els que fem servir en cabina: olis essencials, sals, fangs, és a dir tot producte natural. I el producte de venda en diferents línies com les artesanes, orgàniques (ho són totes), ecològiques (gairebé totes) i sobretot el que podem destacar és que totes aquestes línies tenen el segell vegà. I aquesta és la diferència amb l’estètica natural, la nostra prioritat era aquesta, tenir aquest segell i per tant que fossin productes el més orgànics i ecològics possibles, ja que un dels nostres lemes és «no et posis al cos res que no et puguis menjar».

Entre els vostres serveis oferiu una carta amb el que anomeneu els «Rituals». En què consisteixen?
Doncs els rituals tenen una part de massatge, però alhora són tractaments i cadascun té una finalitat: l’anticel·lulític, l’il·luminador o el descontracturant, que seria el que la gent entén més com a massatge i després tenim un ritual corporal que és una experiència holística, que és per despertar els sentits i és el que més recomano. És gairebé una experiència mística, jo l’he provat i el recomano. També oferim els tractaments facials, com per exemple la neteja de cutis, el regulador de greixos, anti-acné i el maquillatge mineral i artesà. Aquest tipus de maquillatge es un revolució perquè promou la creació de síntesis de col·lagen, activa la circulació, és antioxidant, i a més crea a la pell una capa per a la protecció solar.

Fotografia: Végere

Per a l’estiu també teniu productes per a la protecció de la pell?
Doncs sí, de fet també tenim crema de protecció solar vegana compatible amb l’ecosistema marí, ja que no contamina el mar. És ideal per aquestes dates.

Pel que fa a les depilacions també disposeu d’un parell de Rituals per aquests serveis?
Doncs sí, és un dels punts clau de Végere, ja que la majoria de depilacions es fan amb cera, que porta cera d’abella, i vam decidir buscar alternatives que fossin adients amb la nostra filosofia i manera de treballar. Aleshores vam descobrir la pasta de sucre, més coneguda com a «Sugaring», una tècnica que prové de l’antic Egipte, i els ingredients que necessitem són el sucre i la llimona, fins i tot ens ho podríem menjar, jo ho he tastat i és boníssima!. Per això comentàvem abans allò de no posar-te al cos tot allò que no et puguis menjar.

De fet tot allò que ens posem al cos s’absorbeix, fins i tot el pintaungles, tot i que els nostres tenen un gran component vegetal, i per tant no absorbeixes components químics i nocius que normalment porten la majoria. Per tant, la depilació amb sucre va molt bé per a les pells sensibles, és molt menys agressiva i crea un «peeling» que fa que la pell et quedi molt més fina i endarrereix el creixement del pèl.

Fotografia: Végere

I després teniu també la depilació amb fil?
Doncs sí, nosaltres la fem amb fil de cotó, ja que normalment s’utilitza amb fil de seda que té origen animal, per tant aquí a Végere hem buscat l’alternativa amb el fil de cotó i aquesta depilació la utilitzem bàsicament per temes facials.

També ens oferiu tota una gamma de manicures?
Sí, per fer les manicures treballem amb SpaRitual, una marca americana vegana que no conté productes transgènics i col·labora amb el comerç just. O sigui que encaixa perfectament amb la nostra filosofia.

Per tant a Végere no només doneu servei amb una sèrie de productes vegans sinó que a darrere hi ha tota una filosofia que fins i tot es deixa veure en l’interiorisme del mateix local…
Sí, de fet en la construcció de la botiga i les reformes vam decidir utilitzar fusta sense envernissar, ja que molts vernissos porten ceres. I pel que fa a l’interiorisme del local volíem que fos un interiorisme sostenible, i que per tant estigues en sintonia amb la nostra línia.

A més de tots aquests serveis que ofereix Végere també voleu fer del local un espai per compartir coneixements amb els vostres clients amb tallers, xerrades…?
Doncs sí, de fet estem preparant activitats perquè el primer i el darrer dijous de cada mes cap al vespre puguem oferir tallers de diferents temàtiques, de professionals que produeixen cosmètica natural. També estem tancant un taller d’esport i veganisme amb vista a la temporada vinent, a partir de setembre, tot i que la botiga estarà oberta tot l’estiu.

Fotografia: Végere

Text: David Ramon.