Sant Jordi 2019 a Gràcia: Activitats, fires, i llibres

Fotografia: David Ramon

Un any més aquest 23 d’abril els carrers de Gràcia s’ompliran de roses i llibres, en una nova jornada de celebració de la Diada de Sant Jordi. Durant tot aquest mes el Districte de Gràcia ha preparat diverses activitats tant als centres cívics com a les Biblioteques municipals, però el dia de la diada Gràcia comptarà amb diverses activitats i fires de llibres a diferents places. Tot seguit us ho expliquem en aquesta guia.

Fires a Gràcia |

Fira dels Llibreters de Gràcia

El dimarts 23 d’abril tovarem la Fira dels Llibreters, ubicada a la plaça de la Vila de Gràcia des de les 09.00 hores i fins a les 20.30 hores on podrem mirar i comprar els llibres que volguem entre les parades de les llibreries: AIDA Books&Moore, Catálogo, Hibernian, Jekyll & Hyde, Llibres del Mirall, Luz de Lula, la Memòria i Le Nuvole.

Mercat del Llibre Solidari

Un any més a la sala del bar del Centre al carrer Ros de Olano, 9 ho trobarem el Mercat del Llibre Solidari, on hi trobarem la venda de llibres usats per recaptar diners per fer una donació íntegra a Càritas, el seu horari serà de 10.00 hores a 21.00 hores.

12a Trobada d’Il·lustradors al Pla Nicolás Salmerón

En aquesta 12a torbada tindreu l’oportunitat de portar el vostre llibre i tenir-lo il·lustrat per algun dels participants en l’edició d’aquest 2019. L’horari de matí començarà a les 10.00 hores per acabar a les 14.00 hores i comptarà amb la participació de: Gustavo Roldán, Ramón París, Emily Hughes, Ignasi Blanch, Emilio Urberuaga, Anna Aparicio, Aina Bestard i Rocio Bonilla. El torn de tarda anirà des de les 17.00 hores fins a les 20.30 hores i es sumaran Zuzanna Celej, Marta Altés i Torben Kuhlmann.

Altres activitats per aquest 23 d’abril | 

A la plaça del Sol podrem gaudir de la diada de Sant Jordi a la Violeta. El centre cultural La Violeta ha organitzat, a partir de les 10 hores, una venda de roses i de la reedició del llibre Tradicions de Gràcia de Joan Amades i també els llibres de la col·lecció l’Ermità d’Edicions Morera. El Centre cívic El Coll-La Bruguera al carrer d’Aldea, 15 organitza una tarda de contes, amb berenar, roses i punts de llibre a les 17.30 hores i un Sant Jordi per a la Gent Gran a la mateixa hora.

Altres activitats literàries durant el mes d’abril |

Fins a finals de mes d’abril a Gràcia trobarem altres activitats relacionades amb el món de les lletres, per exemples us proposem pel dia 24 d’abril l’activitat «Quite book» on descobrirem tots els trucs necessaris per crear un llibre sensorial fet a mida, al Casal Infantil del Coll / Centre cívic El Coll – La Bruguera, c. Aldea, 15 a les 17.00 hores.

El dijous 25 d’abril Ràdio Gràcia obre els seus estudis a tothom que vulgui recitar poesia, en una edició de la lectura col·lectiva de poesia. Escolliu un poema o el fragment d’una novel·la, el podreu llegiu en públic i serà retransmès en directe a través de la ràdio.

El divendres 26 d’abril se celebra el 16è Concurs Literari Vila de Gràcia. Es lliuraran els premis del concurs en les seves dues modalitats: obres teatrals i contes i poesia. Durant l’esdeveniment hi haurà actuacions musicals, lectura d’extraccions de les obres guanyadores i lliurament de diplomes. Serà al Teatre del Centre Moral, c. Ros de Olano, 9 a les 20.00 hores.

Llibres d’autors graciencs |

Teresa Vergés: «Entre Supervivents» -una veu per als que no poden parlar-

Teresa Vergés torna aquest Sant Jordi amb un nou llibre, si anteriorment havia publicat «El somni de l’Estel» (Serial Ediciones 2016), un conte on la seva protagonista s’endinsa en els carrers de Gràcia guarnits per a la Festa Major i «Retalls» (Serial Ediciones 2018), un recull on els sentiments com les pors, el dolor i també l’amor en són els protagonistes, aquest any presenta «Entre Supervivents» -una veu per als que no poden parlar- (Serial Ediciones 2019). Es tracta d’un poemari que reflecteix històries reals, dures i colpidores. Alguns dels pensaments poètics són fruit de vivències personals, encara que la majoria són el resultat de les moltes hores de convivència amb altres dones que varen tenir la generositat de compartir amb l’autora les seves doloroses experiències.

Segons els explica la Teresa «Fa molts anys vaig patir violència masclista; posteriorment a l’estar en contacte amb moltes dones que havien suportat tota mena de maltractes, em varen envair s sentiments d’impotència, ràbia i rebuig, que em van portar a escriu-re aquest poemari per denunciar, una vegada més i totes les que calguessin, moltes de les situacions que, malauradament, pateixen les dones». Una obra que pretén conscienciar a una societat, que tantes vegades prefereix tancar els ulls i mirar cap a una altra banda, que ja no es pot mantenir aliena a aquesta lacra social i a la violència que, sistemàticament, s’exerceix contra els més desvalguts».

I segueix «Qui sap si tenir plena consciència; a través d’una visió real, basada en la maldat que arrossega l’ésser humà; ens pot ajudar a percebre el perill quan el tinguem a la vora, emmascarat sota una innocent aparença. I qui sap si també pot ajudar a comprendre, més íntimament, a tantes dones i infants que han passat per experiències esfereïdores. Situacions que també està en les nostres mans, les de totes i tots, exigir responsabilitats. «He intentat, amb llenguatge planer, però incisiu i directe que permeti la comprensió del seu contingut, arribar tant a les dones com als homes amb una mínima empatia per a la problemàtica femenina».

La introducció és a càrrec de Núria de Gispert i Català, gran defensora de la lluita per a la igualtat i per la «Tolerància Zero» en el maltractament cap a les dones. El dia de Sant Jordi la trobareu signant exemplars de 9 a 11.30 hores a: Passeig de Gràcia 118 (Jardinets de Gràcia) – estant Col·lectiu Minerva-Creadores de Gràcia, de 12 a 1.30  hores: Passeig de Gràcia, 49 amb Aragó – a l’estant de Serial Ediciones, de 17.00 a 18.00 hores. a: Rambla Catalunya amb Diagonal – estant Obrador d’històries i de 18.00 a 19.00 hores de nou a Jardinets de Gràcia.

Carme Ripoll: «Lolo. Les llàgrimes del vi»

Lolo. Les llàgrimes del vi se situa a cavall de Bordeus i el Penedès, però l’origen de la idea de la novel·la va néixer a Gràcia. Carme Ripoll, l’autora, forma part del Projecte Minerva, creadores de Gràcia.

Va ser en una reunió del grup per preparar una dramatúrgia sobre els abusos sexuals on “alguna cosa es va remoure i vaig tenir la necessitat d’escriure sobre la confessió que anys enrere m’havia fet una amiga”, explica Ripoll.

La història final és cent per cent ficció, però parteix i “ens obliga a encarar-nos” a uns fets reals: el robatori de nadons durant anys a l’Estat espanyol i els abusos sexuals.

Obrador editorial publica la tercera novel·la de Carme Ripoll: Lolo. Les llàgrimes del vi narra el retorn de la seva protagonista al poble del Penedès d’on va haver de fugir quan era adolescent.

Vol encarar-se al passat, trobar respostes, tancar ferides i reivindicar el seu lloc i, en el fons, el de totes aquelles dones que, encara avui, “s’esforcen per conèixer la veritat”.

 

Carles Batalla: Ai! Cus”

“Ai! Cus” (Curbet Edicions) inclou un centenar llarg de poemes de tres versos escrits pel col·laborador del Tot Gràcia. 

Dos anys després de debutar amb “La Capella Sextina i altres poemes” (Stonberg Editorial) el redactor del Tot Gràcia Carles Batalla publica el seu segon llibre, “Ai! Cus” (Curbet Edicions) que presentarà el dimecres 10 d’abril a Terrassa. L’obra juga amb el vocabulari del món de la costura i comprèn un centenar llarg d’haikus, la tradicional estrofa japonesa formada per tres versos, circumstància que contrasta radicalment amb l’extensió de les sextines (39 versos) del primer llibre. Durant la diada de Sant Jordi l’autor firmarà exemplars a Terrassa el matí, mentre que a la tarda ho farà a la llibreria Haiku Barcelona situada al Carrer del Montseny 7 de Gràcia.

Diverses autores: «Dones de pes. 18 vides de Gràcia (1835-2015)»

Creadores, lluitadores… i marginades. «Dones de pes. 18 vides de Gràcia (1835-2015)» aplega la trajectòria vital i professional de dones gracienques que van excel·lir en diversos àmbits. El llibre és fruit d’un treball col·lectiu que han dut a terme Josefina Altés, Mònica Aparicio, Rosa Bofill, Maud Franzen, Conxa García, Rita Martínez, Sara Reñé, Eulàlia Ribot, Montse Sales, Àngels Tomás i Anna de la Varga. Entre els noms de les biografies de gracienques hi trobem dones com Amalia Domingo Soler escriptora i novel·lista, Teresa Claramunt i Creus, sindicalista i feminista obrera, Maria Baldó i Massanet pedagoga i mestre, Clementina Arderiu poetessa, Remedios Varo pintora, maria Teresa Balcells i Llastrany pianista entre moltes d’altres.

El llibre “Dones de pes. 18 vides de Gràcia (1835-2015)” ha estat publicat pel departament de publicacions de l’Ajuntament de Barcelona, i durant els primers mesos d’aquest any 2019 es van fer diverses presentacions als centres cívics de Gràcia. El llibre està escrit en llengua catalana, consta de 168 pàgines amb coberta rústica i el podeu trobar a les llibreries habituals de Gràcia i també al carrer Ciutat, 2 – Barcelona.

Fotografia: Carles Batalla