Riera de Sant Miquel: comerç tradicional, artesà i gastronòmic

Fotografia: David Ramon

Primavera és sinònim de més hores de llum i, per tant, de dies més llargs que conviden a passejar pels carrers de Gràcia i descobrir o fins i tot redescobrir el comerç de proximitat que omple de colors els carrers del nostre barri. Avui visitem un espai que, tot i estar a centre de la nostra ciutat, té aquell encant dels pobles i racons més íntims plens de tranquil·litat i bon comerç.

Avui visitem els comerços que formen part de l’Associació de Comerciants Riera Sant Miquel, un espai format principalment per la riera que dóna nom a l’entitat i que agrupa principalment els comerços d’aquesta via, que arriba pràcticament des dels Jardinets pel sud i fins a la Travessera de Gràcia per la part nord, quedant al bell mig de dues vies prou importants com són la Via Augusta a mà esquerra i a la dreta Gran de Gràcia. Però segurament un dels petits tresors que ens amaguen aquests carrers és la petita plaça de Sant Miquel amb aquell encant de les típiques places de poble, presidida per una font d’aigua que alhora és també un fanal, un espai de tranquil·litat amb diversos comerços de restauració i davant mateix de l’Institut Vila de Gràcia. Sens dubte un espai per gaudir de comerç tradicional i artesà i alhora amb una gran diversitat d’oferta de restauració i gastronomia.

Fotografia: David Ramon

L’associació |

L’Associació de Comerciants Riera Sant Miquel neix com moltes altres entitats comercials, per la necessitat de tenir i dotar-se d’una forma jurídica amb la qual poder dur a terme diverses activitats i alhora tenir una mínima estructura per a poder-se fer visibles. Durant tot aquest temps l’associació ha dut a terme per exemple la col·locació de l’enllumenat nadalenc, donant una il·luminació els dies de la campanya de Nadal o la promoció dels requisits necessaris perquè els seus socis puguin tenir terrasses al carrer, ja que una gran part d’ells formen part del gremi de la restauració, així com el suport en tota tasca administrativa pel que fa al canvi de normatives. Actualment l’associació és una de les entitats comercials de Gràcia que forma part de la Federació de Gràcia Comerç, que agrupa cinc associacions de comerciants del Districte amb l’objectiu de potenciar el comerç de proximitat.

Fotografia: David Ramon

Els reptes |

Entre els objectius de l’entitat hi ha el de donar visibilitat a la zona. Tot i ser en una zona cèntrica de Gràcia, cal treballar per fer més visibles els comerços de la zona i això també significa treballar juntament amb el veïnat dels carrers. Tot plegat ha de crear les sinergies per fer un entorn més agradable i revitalitzar la zona, no només des del punt de vista comercial sinó també des del teixit associatiu i donar més fruits al fet de treballar junts. Fins ara l’entitat també ha treballat amb l’Institut Vila de Gràcia en diverses activitats. El fet de ser membres de la Federació també ha estat útil, sobretot en les tasques de tramitacions de permisos o d’escombraries i en aquest cas les sinergies entre les entitats han funcionat. El proper 4 de maig se celebrarà la Fira de Gastronomia i artesania a la mateixa plaça de Sant Miquel amb una jornada per gaudir del comerç de proximitat.