«REDESCOBRIR EL SO DE LA GRALLA» una nit dedicada a la gralla al Festival Tradicionàrius 2018.

Aquest divendres 19 de gener el Festival Tradicionàrius dedica una nit a la gralla, l’instrument més característic de la música popular i tradicional del nostre petit país. La nit tindrà dues parts, la primera anirà a càrrec del grup de Tarragona, So Nat, que presentaran el seu projecte Llibergralla. I la segona serà la presentació de l’últim disc d’Inxa Impro Quintet, Out Of Trad.

Les propostes |

So Nat, un grup amb més de 30 anys de bagatge, treballa en la recerca i difusió de la música tradicional a més d’acompanyar balls, entremesos, castells i falcons. La formació és pionera en treballar el repertori de concert, especialment el dedicat a les noves composicions per a gralla. En aquest nou projecte, presenten un programa en què el conjunt de 3 gralles i timbal interpreten repertori de grans compositors i intèrprets de la historia de la música del segle XX. Arranjaments propis de la literatura musical pianística, jazz, música de cambra i el món coral, que tenen tots un marcat comú: un fort regust ètnic. Músiques noucentistes d’Eduard Toldrà, sonoritats nòrdiques de Gunnar Hahn, un llenguatge rítmic jazzístic amb un toc de flamenc del gran Chick Corea o temes del creador del “tango nuevo”, Astor Piazzola, és el que us proposa aquest quartet.

De l’altra banda, Inxa Impro Quintet, un projecte encapçalat pel multiinstrumentista Manu Sabaté, presenta el seu tercer treball discogràfic, Out of Trad. En aquest disc mostren l’evolució dels seus dos primers treballs incorporant nous sons i instruments. En aquest treball deixen de banda estructures tradicionals, gèneres i ritmes i mostren que la seva música és lliure, generosa i transgressora, però sense deixar de banda les referències als seus bagatges més personals i profunds dels que no reneguen. Seguint amb aquesta idea de canvis incorporen en els teclats electrònics sons genialment bojos, canvien la guitarra clàssica per l’elèctrica, però segueixen processant el so de la gralla que tan bons resultats els han donat. Les composicions pròpies ocupen tot el repertori excepte una versió molt colorista i imaginativa de la sardana de Pep Ventura: Lo toc d’oració. El concepte ‘out of trad‘: passa per ser la sublimació de la música tradicional catalana, però no deixa de ser una música d’autor i un ball de moda, sorgit en un moment històric molt concret. 

Quan? |

Serà aquest divendres 19 de gener de 2018 a les 22.00 hores al C.A.T. dins del Festival Tradicionàrius.