Preparat el dispositiu per aquest dimarts per al repartiment de mascaretes en el transport públic

Fotografia: FGC

Aquest dimarts, els ciutadans que treballin en sector no essencials de l’economia ja podran anar a treballar. Això implica un augment considerable del moviment de persones a les grans ciutats i per aquest motiu des de Protecció Civil de la Generalitat s’ha creat un dispositiu de repartiment de màscares als treballadors que hagin d’anar al seu lloc de treball amb transport públic.

El Govern espanyol ha donat a la Generalitat de Catalunya 1.700.000 mascaretes per repartir entre els usuaris del transport públic que vagin al seu lloc de treball i resideixin en ciutats de més de 30.000 habitants.

Distribució de màscares |

Així aquest dimarts prop de mig miler de voluntaris de la Creu Roja i centenars de voluntaris de diferents associacions municipals de Protecció Civil repartiran mascaretes a partir de primera hora del matí  a més d’un centenar de punts situats als espais i intercanviadors de les estacions amb més afluència de passatgers per als municipis de més de 30.000 habitants. Les mascaretes seran per a les persones que hagin de fer servir el transport públic per anar a treballar i es lliuraran un cop s’hagi validat el títol de transport. El repartiment es farà a les estacions i intercanviadors on, d’acord amb els gestors de transports, als espais amb més afluència de passatgers. 

A les ciutats on es podràn obtenir aquestes màscares pel que fa a la Catalunya Central i Barcelona, seràn les poblacions de: Badalona, Barcelona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà, Gavà, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manresa, Mataró, Mollet, Montcada i Reixac, Rubí, El Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, Sabadell, Sant Adrià del Besòs, Sant Boi de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Vic, Terrassa, Vilanova i la Geltrú ,i finalment  Vilafranca del Penedès.

Consells per viatjar en transport públic i horaris |

Us recordem que a partir d’aquest dimarts a Barcelona l’oferta de transport públic serà d’un 40 i el 65% del valor habitual en dia feiner amb reforços que poden arribar fins al 70% durant les hores punta a les línies més transitades. Tenint en compte que en les dues darreres setmanes l’oferta de transport s’havia reduït entre el 33 i el 50% segons els diferents operadors. Per tant a partir d’aquesta setmana l’oferta dels diferents operadors en comparació a un dia normal abans de la pandèmia de la COVID-19 serà de: Metro entre UN 60% de mitjana i el 70% en hores puntes. Els Ferrocarrils de la Generalitat entre un 40% de mitjana i 60% en hores puntes, pel que fa a la Renfe de forma habitual d’un 50% i en hora punta un 65%, el TRAM d’un 65%, Busos de TMB d’un 45%, la resta de busos d’altres companyies urbanes d’un 55%.

Recomanacions |

Intentem evitar d’utilitzar el transport públic si les persones usuàries es troben malament.
A ser possible Evitar les hores punta.
Previsió de més temps de l’habitual per a fer els desplaçaments en transport públic.
Portar mascareta mentre s’utilitzi el transport públic.
Procurar mantenir una distància de seguretat amb les altres persones usuàries.
Fer una cua ordenada i pacient tant en parades de trens, metro com de bus.
A les estacions, circular per la dreta dels passadissos i deixant espai amb els usuaris que circulen en sentit contrari.
No omplir els ascensors, i utilitzar les escales mecàniques sempre que sigui possible.
Recordar que els conductors dels autobusos no venen bitllets i que és convenient que tinguin la mínima interacció possible amb els usuaris.
En sortir del transport públic, rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb un gel hidroalcohòlic.