Portal de la Llibertat: comerç, innovació i retorn als orígens

Fotografia: David Ramon

Habitualment en aquesta secció visitem una entitat que engloba diversos comerços d’un mateix carrer o dels carrers adjacents, però en aquest cas es tracta de diversos carrers, de l’entorn de la Plaça de la Llibertat, formant un espai que aniria des de la Travessera de Gràcia per baix, fins a la Rambla del Prat si ens situem la part nord i els extrems laterals d’allò que seria la Plaça Gal·la Placídia i Gran de Gràcia. Així doncs, aquest espai de mica en mica i gràcies al pas de temps s’ha anat convertint en eix comercial sòlid amb una àmplia varietat de comerços i tipologies. La plaça on hi ha el mercat, va tenir com a primer nom la Plaça del Rei, anys més tard el 1842 va anomenar-se Plaça de la Constitució i no va ser fins a l’any 1893 en què es va anomenar tal com la coneixem avui en dia, coincidint amb la remodelació i l’obertura d’un nou mercat amb tocs modernistes.

L’associació |

L’Associació de Comerciants Portal de La Llibertat es va fundar l’any 2002, és a dir ara fa setze anys. Però tot i ser relativament una entitat jove, una part dels seus associats i per tant dels comerços que en formen part fa molts anys que estan oberts, és a dir, trobem botigues centenàries amb solera i regentades per diverses generacions de graciencs. Un dels aspectes que podem veure a primera vista si visitem els seus carrers és que l’entitat està integrada per comerços que formen un ventall heterogeni i de diversitat: alimentació, tèxtil, òptiques, farmàcies o petits tallers d’artesans que han instal·lat el seu punt de producció i alhora esdevenen també botiga. Ara com ara l’entitat ha treballat per tal que els carrers dels associats disposin de l’enllumenat típic de Nadal i també organitzant activitats com la xocolatada bio.

Fotografia: David Ramon

Els reptes |

Uns dels reptes importants ha estat fer compatibles el manteniment de la diversitat de negocis amb molts anys de funcionament amb l’obertura de nous per a un públic més jove, però alhora també amb un públic més adult, amb l’obertura de comerços dedicats a la reutilització i consum responsable i ecològic. Des d’aquest pensament l’entitat també ha dut a terme activitats amb una política de residus zero i la utilització de gots compostables, fent-ho compatible amb les noves maneres de consum responsable. Des de l’associació, també es posen com a repte poder col·laborar amb el Districte de Gràcia de primera mà i coneixent els seus projectes i intentar seguir-los creant sinergies ben reals, tal com s’ha fet enguany amb altres entitats amb la instal·lació dels llums de Nadal.