Porta4 commemora el Dia de la Dona, aquest mes de març amb diverses obres protagonitzades per dones.

El passat dimecres 1 de març al migdia a la sala Porta4 va tenir lloc la conferència de premsa on Verónica Pallini, actriu i directora de Porta4 i Carmen Holguera, responsable de sala, van explicar a grans trets el projecte portat a terme per tres dones, l’equip el completa, Lara Vidal, gestora cultural. Es va parlar de la importància de destacar, en una setmana tan important com la setmana del Dia Internacional de la Dona, els 10 anys que porta el projecte en peu destacant el gran esforç que està sent portar-lo endavant. Un dels trets a destacar des del teatre ja estat donar importància que la gestió del projecte el porten tres dones. Verónica va destacar el creixement de Porta4 dient que actualment estan acompanyades per homes molt valuosos que integren el 50% de l’equip.

Equip de Porta4. Fotogrfia: Cedida per la sala.

A Verónica Pallini directora de l’espai va remarcar el fet del gran esforç que comporta combinar la vida personal amb la laboral en un projecte d’escola i sala que no ha deixat de créixer. Es troben en un bon moment per replantejar-se tot perquè el projecte està creixent. Aquest any s’ha volgut destacar el treball d’elles fent aquesta trobada amb la premsa i programant tres obres protagonitzades per dones. Entre les tres propostes presentades s’inclou l’última producció de Porta4 «Te voy a matar, mamá», protagonitzada per la mateixa Verónica, obra on a partir d’un text teatral investiga diferents posades en escena convidant a diferents directors i oferint un gir estètic en cada proposta.

Programació |
Te voy a matar, mamá.
Aquesta obra ens parla de la relació mare – filla, una de les relacions més  conflictives en l’univers dels vincl es efectius i que transcendeix tot tipus de  fronteres. El personatge treu a relluir, amb humor i ironia, situacions, conflictes,  divergències amb la mare i, d’una manera o altra, l’espectador aconsegueix  identificar – se amb ella.
Es podrà veure el divendres 24 de març  a les 20.00 hores a Porta4 i els divendres d’abril a la Sala AZarte de Madrid.
Lou Salomé. El carácter de un gato.
És un d’aquests noms importants en la història tot i que no han transcendit a l’imaginari col·lectiu. Ella no només va ser musa de grans intel·lectuals i artistes del seu temps, sinó que els va tractar d’igual a igual. Interlocutora i amiga de Nietzsche, Freud o del poeta Rilke. Paloma Arza es posa a la seva pell per a donar-la a conèixer al públic de Porta4. Lou Andreas Salomé va ser pionera en l’art de ser ella mateixa. Sentia una total indiferència per les convencions morals de la seva època, el que va representar un desafiament social en una de les èpoques de major esplendor de la cultura europea. Curiosa insaciable, entre les seves obres va escriure novel·les, assajos i articles, sobre psicoanàlisi. «Lou Salomé. El carácter de un gato» reflecteix el món d’aquesta dona inigualable, nascuda a Sant Petersburg l’any 1861, any en què l’esclavitud va ser abolida a Rússia. Una data que va suposar l’inici de la florida artística i social a Europa. Quan va morir a l’Alemanya nazi del 1937, Europa es va tornar a quedar a les fosques. Es podrà veure els dies 10, 12, 19 i 26 de març podeu consultar els horaris al seu web.
Lisistrata
És una proposta descarada i mordaç portada i adaptada per les directores Carmen Ibáñez i Laia Cardona. Han realitzat un muntatge personalitzat d’uns dels textos més importants de la Grècia clàssica. Potser, el seu autor, Aristòfanes, no era conscient de la importància que tindria l’obra que va crear. Tan important que, segles després, la jove companyia de teatre, La Coquera, la presentarà davant el segle XXI durant tots els dissabtes de març a les 19.00 hores. El públic podrà viatjar fins l’Atenes de l’any 411 a.C., un període agitat, doncs Atenes i Esparta portaven 2anys en guerra provocada per la obstinació dels homes. Davant la negra realitat, les dones de tota Grècia decideixen fer una vaga  sexual per a què la tan necessària pau torni a regnar.