Plorar en picar ceba: trucs per a evitar-ho

Tallar ceba i plorar al mateix temps, sol ser una cosa bastant habitual. La causant d’aquesta irritació ocular és l’Alinasa, una substància que segrega una molècula anomenada Syn-propanotial-S-òxid propanotial. Afortunadament existeixen alguns trucs per a evitar passar una mala estona i que no tenen res a veure amb el consell que ens donaven les àvies de col·locar-nos un casc d’aquest vegetal al cap. Vegem algunes de les pràctiques més utilitzades. Sens dubte, per gustos…els colors!.

1. El primer consell de la llista, és un dels més recomanats pels professionals que treballen diàriament dins les cuines. I és que els xefs sempre aconsellen disposar d’un ganivet ben esmolat. Sembla una cosa òbvia, però si realitzem talls nets (evitant destrossar la ceba) i a més, tenim una tècnica de tall que ens permeti fer-ho amb major rapidesa, disminuirem molt el temps d’exposició així com l’expulsió dels gasos, i per tant, aquests no ens afectaran tant.
2. Un altre que té molts adeptes, és el d’extreure el bulb interior de la ceba, per ser en aquesta zona on resideix la major part de la substància en concret.
3. Fregar una llimona sobre la taula de tallar abans de començar a picar la ceba.
4. Ficar la ceba en el congelador almenys 30 minuts abans de començar a utilitzar-la.
5. En la mateixa línia del punt anterior, seria el de tallar la ceba per la meitat i submergir-la en aigua freda durant almenys 5 minuts.
6. Posar un tovalló mullat en aigua al costat del lloc on picarem la ceba.
7. Encendre la campana extractora durant el temps de tall. Aquesta absorbeix els gasos irritants. També pot ajudar, encendre una espelma.
8. Humitejar el ganivet en vinagre (ull amb aquest truc, perquè deixa sabor en la ceba)
9. Separar la taula de tallar de l’altura dels ulls.

Com es pot veure, hi ha moltes maneres d’intentar minimitzar les molèsties de la ceba. El millor és provar-les totes i adoptar la tècnica que ens funcioni millor a cada un de nosaltres.

Text: Eva Remolina / AMIC