Parc Sanitari Pere Virgili busquen majors de 65 anys a Gràcia per a un estudi sobre prevenció de la demència i la discapacitat

Fotografia: Cedida

El Parc Sanitari Pere Virgili posa en marxa el projecte de recerca Front Stage i adscrit al Vall d’Hebron – Institut de Recerca (VHIR), posa en marxa el projecte de recerca Front Stage, on els  investigadors d’aquest grup de recerca pretenen demostrar que un programa d’exercici terapèutic, basat en una intervenció comunitària i dirigida per un fisioterapeuta expert, millora el flux i el metabolisme del cervell i contribueix, així, a frenar el deteriorament cognitiu i la discapacitat. Si aquesta intervenció es combina, a més, amb estimulació elèctrica transcranial directa (EETD), un suau corrent aplicat amb un casc, la millora encara pot ser més significativa, segons la hipòtesi d’aquest estudi.

El projecte Front Stage |

Per tal de poder implementar el projecte Front Stage, els professionals del Parc Sanitari Pere Virgili han començat a reclutar voluntaris i voluntàries que viuen a Gràcia o zones properes i responen al següent perfil: tenen 65 anys o més, no practiquen exercici físic de forma habitual, experimenten una lleu pèrdua de memòria i caminen lentament. Un cop l’equip de valoració de Front Stage comprova que compleixen els requisits d’inclusió al programa, els diferents candidats i candidates passen a formar part, aleatòriament, d’un dels dos grups d’intervenció, o bé del grup control.

El primer grup d’intervenció rebrà 10 sessions grupals d’exercici terapèutic, d’una hora per setmana, a l’Hospital d’Atenció Intermèdia del Parc Sanitari Pere Virgili. Aquestes sessions, que inclouen exercicis de força, equilibri i flexibilitat, entre altres, estan dirigides per un fisioterapeuta expert. Durant les sessions, les persones del segon grup d’intervenció se sotmeten, a més, a EETD, una tècnica d’estimulació neuronal no invasiva, indolora i completament segura, que consisteix en l’aplicació́ localitzada d’un corrent elèctric feble a través d’un casc adaptat. A més a més, es recomanaran exercicis per fer a casa, amb suport en paper o digital (tablet, mòbil), segons preferència de la persona.

Fotografia: Cedida

Recerca de voluntaris |

Així doncs els voluntaris i voluntàries que formen part del grup control reben sessions d’educació sanitària, en àmbits com l’envelliment saludable, la qualitat del son o els hàbits nutricionals. Es realitzen de manera presencial o virtual i tenen una durada d’entre 30 i 45 minuts, amb un torn de preguntes posterior, per resoldre dubtes. A més, totes les persones que participen al grup control tenen la possibilitat, en finalitzar l’estudi, d’incorporar-se al programa d’exercici terapèutic que segueixen els grups d’intervenció.

Els interessats i interessades a participar al projecte Front Stage i a beneficiar-se, per tant, d’un programa d’exercici terapèutic personalitzat i gratuït, poden trucar al 932 59 40 24 o al 932 59 40 16, o escriure al correu EspaisPereVirgili@perevirgili.cat . Seran atesos per l’equip de grup REFiT Barcelona, qui resoldrà qualsevol dubte sobre el projecte i podrà proporcionar més informació sobre el programa terapèutic. Les places són limitades i la incorporació a l’estudi dependrà d’una valoració prèvia per part d’un professional, qui determinarà si el candidat o candidata compleix els criteris d’inclusió.

El grup REFiT Barcelona compta amb una llarga trajectòria pel que fa al disseny i implementació de projectes de recerca en els àmbits de l’envelliment, la fragilitat i les transicions assistencials. Una de les experiències més recents en aquest àmbit és el programa +Àgil Bcn, a través del qual ja s’ha pogut demostrar l’impacte de l’exercici físic en la prevenció de la fragilitat i la millora de l’autonomia de les persones grans. Amb Front Stage, es pretén fer un pas més i, a través de l’estudi de la funció cerebral prefrontal, obtenir evidència científica que permeti millorar les estratègies preventives. Finalment el Parc Sanitari Pere Virgili és una empresa pública de la Generalitat de Catalunya, adscrita al Servei Català de la Salut, que gestiona serveis d’atenció intermèdia i atenció primària a la ciutat de Barcelona. El Parc Sanitari Pere Virgili gestiona, igualment, l’atenció primària de quatre Àrees Bàsiques de Salut de la ciutat: Barceloneta, Vila Olímpica, Lesseps i La Salut-Gràcia, i el CUAP Gràcia, donant servei a prop de 100.000 habitants.