Panorámica de las Artes publica Donnie Darko / ¡Olvídate de mí! Doble estudi fílmic per Sergi Atencia Sánchez

L’editorial Barcelonina Panorámica de las Artes acaba de publicar el seu primer llibre de la col·lecció Cult & Teen Movies. Així doncs rescatant l’antic esperit dels estudis fílmics dobles de l’editorial Dirigido por en la seva col·lecció Programa doble (editada entre 1994 i 2005), l’editorial Panorámica de las artes, dins la seva línia editorial Pano Art Books Cinema Series, ha decidit llançar la col·lecció Cult & Teen movies, la qual recupera l’antic format quartilla dels llibres Dirigido por, centrant-se en dos dels gèneres més estimats entre els cineastes que, orgullosament, ens considerem «frikis»: les pel·lícules d’adolescents (Teen movies) i les pel·lícules considerades de culte (Cult movies). 

El primer volum dos films de capçalera |

Aquest primer volum està compost per dos dels films més representatius en els seus respectius gèneres. Donnie Darko (2001, dir. Richard Kelly) ho va ser de les teen movies, a més de ser una de les pel·lícules de culte més importants de la dècada dels 2000. Kelly va filmar una cinta icònica del gènere adolescent i va inaugurar l’anomenada «nostàlgia dels 80 «. Premiada el 2001 al Millor guió al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (Sitges Film Festival), la pel·lícula va resultar un fiasco de taquilla, encara que ràpidament va anar recollint gran fama llançant al stardom al jove actor Jake Gyllenhaal. A 2004, va reestrenar-se la anomenada Director ‘s Cut, ampliant així el mite pel film.

I si Donnie Darko va resultar una obra mestra de les teen movies, ¡Olvídate de mí! (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004, dir. Michel Gondry) va ser un drama amb molts tints de romcom que es va esdevenir en tot un referent de les cult movies de principis de el nou mil·lenni. El guió de Charlie Kaufman, al costat de la particular direcció de Gondry i les memorables actuacions de Jim Carrey i Kate Winslet, van donar com a resultat un film referencial dins el cinema independent nord-americà.

En aquest primer volum de la col·lecció Cult Teen & Movies, SAS ens proposa un doble viatge analític per les anècdotes i secrets d’aquestes dues obres mestres, així com realitza un complet estudi crític i analític d’ambdues pel·lícules. Actualment, SAS ja està preparant el segon volum d’aquesta curiosa col·lecció. Quins seran ..?

L’autor |

Artista de vocació, Sergi Atencia Sánchez (SAS), llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (UB), descobreix l’art de la crítica cinematogràfica en els seminaris del prestigiós CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), impartits pels crítics Quim Casas, Àngel Sala, Esteve Riambau, José Enrique Monterde, entre d’altres.

Va començar a llaurar el seu propi estil com a crític escrivint petites ressenyes en el seu propi fanzine de títol «Panorámica» al costat de diversos companys d’universitat, publicació que va ser coordinada per ell mateix. Va tenir una vida de 15 números editats en paper i podia trobar-se regularment als Salons de Còmic de Barcelona entre els anys 2003 i 2008.

Anys després, amb l’eclosió dels blocs a internet, SAS decideix muntar un weblog basat en l’esperit inicial fanziner … La seva segona època com a crític comença precisament en 2016, amb la versió en digital de la seva revista-fanzine, que decideix titular-la amb el nom original que ell mateix tenia pensat: Panorámica de las artes.  Aquí, a més de la crítica de cinema, SAS exerceix la crítica musical amb regularitat i posa la seva mirada analítica a altres disciplines artístiques. A 2020, SAS decideix llançar-se al món editorial obrint dues línies editorials: Pano Art Books Music Series i Pano Art Books Cinema Series. El primer títol publicat ha estat la biografia comparada entre les bandes The Cure i Depeche Mode titulada «Violadores imaginarios», editada juntament amb Círculo Rojo. Actualment, SAS està escrivint diversos títols de cinema i música alhora, en solitari i en col·laboració per a la seva pròpia editorial i en d’altres de futura aparició.