Òscar Garcia «He començat a fer la reproducció de l’àliga de Gràcia ja que des de l’inici he estat força implicat en el projecte

Fotografia: Cedida

Avui al TOT GRÀCIA conversem amb Òscar Garcia, responsable de La Candela Creacions, que ha decidit crear la reproducció de la figura de l’Àliga de Gràcia. Aquesta festa major es fa presentar via Internet i ara si voleu podeu adquirir la reproducció i tenir-la a casa. Xerrem amb ell de com sorgeix la idea, i de quin és el procés artesanal per arribar a poder gaudir d’aquesta peça en miniatura.

Qui és l’Òscar Garcia i com sorgeix la idea de La Candela Creacions?
Doncs jo sóc del Poble Nou, i des de sempre hem viscut la cultura popular, tenim una colla gegantera amb més de seixanta-cinc anys d’història, la Colla del Drac, Els Diables… i des de ben jove he estat vinculat a les entitats de cultura popular. I aquesta vinculació directa amb aquesta cultura, i alhora amb les velles arts, l’any 2017 començo a crear les reproduccions de figures de cultura popular del meu barri, a partir d’aquí vaig començar el projecte de La Candela Creacions.

Com deies formes part de diverses entitats com la Colla de Gegants del Poble Nou, i a Gràcia també estàs a la Colla Vella de Gràcia i també formes part de l’Àliga de Gràcia…
Si exacte. Per aquest motiu he començat a fer la reproducció de l’àliga de Gràcia, de fet des dels seus inicis hi estat vinculat, ja que vaig crear la coreografia del ball, i he estat força implicat en el projecte de creació de l’àliga.

I el quinze d’aquest mes d’agost en vau fer la presentació oficial?
Doncs sí, la veritat és que m’hagués agradat més poder-lo fer a La Violeta o a la seu del Districte, que no pas a porta tancada, però amb la situació actual sanitària, així doncs vam decidir donar a conèixer el projecte a través de les xarxes socials.

Fotografia: Cedida

Com ha estat el procés de treball per a fer realitat la reproducció de la figura de l’àliga de Gràcia?
Doncs tenim dues maneres de treballar, la primera col·lecció del Seguici del Poble Nou les figures les feia amb fang, pel que fa a la imatge, estètica i colors, perquè són figures que les conec força d’haver-les vist a les festes, però alhora també m’informava amb imatges per intentar de fer la figura de la forma més fidel i detallada. Així doncs amb el cas de les figures de Poble Nou, vaig començar fent-les amb fang com tradicionalment es fa, després es va crear un motlle d’escaiola, que funciona com a negatiu i a partir d’aquí fes les peces amb cartó faller i farina. Un cop tretes les diferents parts del motlle, s’enganxen entre elles i finalment acabo creant els complements, que són per exemple els ulls, les dents si posem per exemple la figura del Drac.

En el cas de l’àliga de Gràcia o la de Barcelona, com que té molts detalls com les plomes per citar-ne un, o el bec o els ulls, en comptes de treballar amb un motlle d’escaiola, en aquest cas treballo amb la silicona. Per tant la peca original o el motlle no el puc fer amb fang, sinó que la creo amb una plastilina especial per modelar. A partir d’aquesta peça es crea el motlle de silicona i a l’hora de fer les reproduccions en aquest cas les faig amb resina de polièster. Un cop tens feta la peça, s’ha de llimar, s’ha d’acabar de muntar, ja que els peus i el cos de l’àliga son dues peçes separades i per tal cal ajuntarr-les i finalment les pinto a l’oli.

Que es pot trigar a fer una reproducció?
Doncs jo la veritat en comptes de fer peça per peça, el que faig és fer una tirada, sí que és cert que d’ençà que faig la peça original compte uns 4 o 5 dies, i quan fas una tirada més o menys d’unes deu peces, per tant aproximadament ven bé t’estàs un mes, ja que actualment m’ho compagino amb una altra feina, i per tant és a estones que tinc lliures, sinó el temps de producció seria molt més reduït.

Mirant el futur, La Candela Creacions passa per ser una sortida professional?
Doncs aquesta és la idea. Ara fa molt poc temps també he restaurat un capgròs, i per tant la idea és poder-me dedicar al món de la imatgeria festiva. Des del 2017 fins ara han anat sorgint projectes. Tenia molt clar que tampoc volia anar de pressa, sinó a poc a poc i donar-se a conèixer en els àmbits de la cultura popular, per anar fent créixer el projecte