Orgull LGTBI: visibilitat en temps de desconfinament

Orgull LGTBI: visibilitat en temps de desconfinament |

El Dia de L’Orgull i l’Alliberament LGTBI a Barcelona no comptarà aquest 2020 amb les grans desfilades i activitats a l’aire lliure del Pride. Tampoc amb la tradicional manifestació organitzada per les entitats de la Comissió Unitària 28 de juny que baixa per la Rambla, com també ho va fer aquella primera mobilització LGTBI a l’Estat espanyol l’any 1977 per reclamar la derogació de la llei de perillositat social. L’emergència sanitària, però, no ha aconseguit aturar la celebració d’una setmana d’activitats –moltes d’elles traslladades al format online- per visibilitzar les persones trans, lesbianes, gais i bisexuals i reivindicar els seus drets. Desconfinades, sí. Visibles i orgulloses, també!

Un cicle de cinema africà LGTBI  |

El Centre LGTBI de Barcelona obre la finestra a les realitats cinematogràfiques LGTBI i ha programat el Cicle de Cinema LGTBI africà SHOGA (“gai” en suahili), commissariat per Africadoolu i amb la col·laboració de betevé i Cinenómada. Del 28 de juny al 14 de juliol, l’equipament municipal sobre diversitat sexual i de gènere a la ciutat projecta sis pel·lícules que ens acosten a la realitat que viuen les persones LGTBI a països com el Marroc, Tunísia, Kenya, Lesotho i Sudàfrica. El cicle arrenca el 28 de juny a les 22:30h, amb l’estrena a betevé del film Rafiki, de la directora Wanuri Kahiu, que explica una relació entre dues noies kenyanes, que passa de l’amistat a l’amor, mentre que el conservadorisme del seu entorn les fa triar entre la felicitat o la seguretat. La resta de pel·lícules es podran veure al web del Centre LGTBI.

El Pride es trasllada a la pantalla |

El Pride BCN s’adapta a les circumstàncies i celebra enguany una edició online retransmesa a betevé entre el dilluns 22 de juny i el dissabte 27 de juny. De dilluns a divendres a les 19 h, hi haurà diverses taules rodones amb entitats LGTBI sobre Esports i cultura, Famílies, Salut, Vulnerabilitat i LGTBI-fòbia. Del 22 al 28 de juny, l’activitat ‘Cinema amb Pride! BCN’ alliberarà una selecció de pel·lícules de temàtica LGTBI a Filmin. La cloenda d’aquest Orgull serà un programa especial en directe per web i televisió el dissabte 27 de juny a la nit amb actuacions musicals, humor i un homenatge a Carmen de Mairena. Qui ha dit que no es pot celebrar l´Orgull a casa connectat amb els teus?

28J antifeixista al carrer |

Amb totes les precaucions sanitàries, els col·lectius LGTBI anticapitalistes, feministes i antiracistes agrupats sota el paraigua el 28J autònom sí que faran actes al carrer per visibilitzar-se. Sota el lema “Desconfinem l’orgull, confinem el feixisme”, la plataforma convoca a una ruta de memòria històrica LGTB per les Rambles el 27 de juny a les 21 h i a una taula rodona el 28 de juny a la Plaça Major de Nou Barris (amb reserva prèvia) amb les xarxes de suport mutu LGTBI que s’han creat durant la pandèmia.

Si, a més de totes actes activitats, també vols celebrar la setmana de l’Orgull donant ales al plaer sexual, podeu fer una visita (presencial o virtual) a amantis, a Gràcia, on de ben segur trobareu joguines i productes ideals per a les vostres pràctiques sexuals no heteronormatives.

És moment de visibilitzar-se, d’estimar, de reivindicar i de ser lliures. Això no hi ha virus que ho aturi. Bon Orgull!

Text: Marta Molas de la botiga Amantis