OPINIÓ | Grup de Diàleg Interreligiós de Gràcia

Per: Joaquim Cervera Coordinador del Grup i del programa |

L’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) treballa des del 1999 per promoure el respecte a la llibertat religiosa i el diàleg interreligiós amb l’objectiu d’edificar una cultura del diàleg i de la pau, seguint l’encàrrec i el mandat de la UNESCO.

Ja fa uns anys que estem treballant en la promoció de la llibertat de pensament, consciència i religió, la promoció del diàleg interreligiós i interconviccional a Barcelona, a tota Catalunya i a l’Estat, la divulgació i formació en diversitat religiosa i en diàleg a tots els nivells, l’elaboració i difusió de publicacions regulars (Dialogal, Dialogales i el Calendari Interreligiós) i puntuals i la intervenció i mediació interreligiosa en l’àmbit local.

Som membres de les principals organitzacions interreligioses internacionals (United Religions Initiative i Religions for Peace, entre altres) i de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO (FCACU). L’any 2015 vam rebre el premi Memorial Cassià Just de la Generalitat. L’AUDIR desenvolupa actualment, amb l’ajuda de l’Ajuntament de Barcelona, un programa de diàleg entre creences i conviccions a la ciutat, concretament, i ja des de fa un any, als barris de Torre Baró-Ciutat Meridiana i de la Marina, i,més recentment, a Sants-Hostafrancs, Nou Barris i Gràcia. Després de visitar i entrevistar forces entitats religioses i espirituals, rituals, ara fa un any (juny 2017) es va constituir el Grup de Diàleg Interreligiós de Gràcia. Hi participen comunitats budistes, cristianes evangèliques i catòliques, la comunitat baha’í un oratori musulmà. 

Després de presentar-se les diferents comunitats, qui són i quines activitats realitzen, i tractar algunes temàtiques comunes a partir d’un text, vam fer la presentació pública del Grup el 22 de febrer del 2018 a l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia.

Posteriorment hem visitat la sinagoga progressista de Barcelona, i la parròquia Mare de Déu del Coll. En aquestes visites llegim un text de la tradició religiosa que ens acull, ens ensenyen el local, tot exposant-nos la seva tradició, creences, festes i activitats. La propera visita serà a l’Oratori musulmà. Per connectar amb nosaltres podeu fer-ho enviant un correu a Quim Cervera: q.cervera@audir.org