Opinió: Ens volem presentar: Som l’Associació Guarnim

Per: Equip de Guarnim.

Fotografia: Associació Guarnim

Els nostres orígens són graciencs i la Festa Major de Gràcia el nostre punt de partida. La idea de fer néixer la nostra associació va sorgir per la problemàtica que any rere any pateix la Festa Major de Gràcia: el trencament i desperfectes dels guarnits. Un guarnit és el reflex de la feina de moltes persones anònimes i voluntàries que treballen durant 365 dies i que sigui efímer no ha de voler dir que pugui ser ferit per l’egoïsme d’un record o un excés.

El respecte per la feina de la gent ha de ser una prioritat. Així vam arribar a una conclusió: la solució recau en l’educació i pedagogia a totes les edats i a tots els àmbits. Per tant, ens vam fixar com a objectiu explicar a les escoles, entitats, casals d’avis… l’essència de la Festa Major, què és, i com funciona un carrer d’una manera més detallada.

A les nostres sessions també intentem aportar coneixement cultural, festiu i comunitari, fer foment del treball en equip i el respecte per qualsevol feina. Tot això es veu reflectit a la festa “Guarnim les Escoles”, que reuneix totes les escoles participants del projecte i en què els protagonistes són els nens. Amb els seus pregons i la traca d’inici que dóna pas al cercavila podem gaudir dels guarnits i espectacles que han preparat.

Després de tres anys hem pogut difondre els valors de la festa a divuit cursos de diferents edats entre 5 i 14 anys. Hem de pensar que ells són les futures generacions. Des de Guarnim també treballem amb Sant Medir, un encàrrec que ens va arribar des de la Federació i que ens va fer molta il·lusió. Una festa coneguda per la dolçor, i de la qual hem creat un projecte educatiu que permet transmetre l’essència i els valors que aquesta ofereix i que ens ajudarà a obrir-nos a altres districtes.

El C.E. Europa, que vol inculcar les tradicions de la Vila, també s’ha interessat en la nostra feina i hem pogut anar a explicar totes dues festes als nens dels seus campus. Esperem que les entitats i les escoles que ens estan ajudant i donant suport per poder desenvolupar el nostre projecte continuïn confiant en nosaltres, i que moltes d’altres s’hi uneixin. Creiem que si fomentem respecte i estimació aconseguirem durabilitat i permanència de les festes i, el més important, il·lusió, convivència i sentiment.