Nova edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius 2016.

Tradicionarius 2016

Després de les festes de Nadal i com ja es habitual tenim una nova cita amb el Festival Folk Internacional Tradicionàrius 2016 enguany del 8 de gener al 28 de març de 2016, sent la seva vint-i-novena edició. Com cada any, els organitzadors ens proposen tres mesos d’intensa activitat musical i cultural amb una cinquantena d’actes i concerts i amb la participació de més de seixanta grups i artistes, enguany més del 80 % provinents dels Països Catalans, però també dels territoris veïns com Occitània, la Bretanya, Itàlia, Galícia i el País Basc. Seguint amb els seus objectius, el Festival aposta per apropar la cultura d’arrel a tot el públic, donar a conèixer la realitat cultural del país a través de músics, grups, nous projectes, col·laboracions, sense els quals seria impossible que un cicle com el Tradicionàrius seguís tant viu.

Més que ball folk
El concert inaugural anirà a càrrec de l’Orquestrina Galana i el seu Ball Amable, amb el qual fa 35 anys van revolucionar els envelats de l’època apostant per un ball original que va trencar amb els clixés de l’època i gràcies al qual, avui dia tots els balladors poden gaudir de grans moments de ball folk. 

Símptoma de bona salut de la música folk
El Festival estructura la seva programació en nits de concert els divendres i els diumenges en què els grups presenten els seus espectacles o treballs discogràfics al C.A.T. Un d’aquests grups seran els veterans Luar Na Lubre, un grup històric i referent indiscutible de la música folk de Galícia i de l’àrea Celta, que celebrarà els 30 anys en el marc del Festival, així com també grups més joves com l’Orquestrina Trama o Xaluq. En total 9 presentacions de discos i més de 50 grups, un símptoma de vivacitat de la música d’arrel i de relleu intergeneracional i de qualitat. A més, la cultura d’arrel no es nodreix només de treballs discogràfics, sinó que durant el festival també s’hi presentarà un llibre editat per CATedicions Atabalament i el documental Jaume Arnella, el Joglar, dedicat a la trajectòria d’aquest gran músic.

Concerts Extraordinàrius
En aquesta edició també s0ha volgut destacar quatre concerts els quals els han anomenat Extraordinàrius per la seva magnitud musical. Aquests concerts són la celebració dels 40 anys de La Bressola amb l’espectacle Sem Nord, Fem Bressola!; la presentació del nou disc de Pep Gimeno “Botifarra”, Naiet Cirerer, Xavier de Betera i Hilari Alonso Home romancer, un treball didàctic i divertit amb romanços de realitats actuals; la presentació de l’últim treball dels guanyadors del premi Nacional de Cultura i la veu més popular de les Terres de l’Ebre, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, No tinc diners; i per últim, el concert de cloenda, en el qual tindreu l’oportunitat de gaudir d’un espectacle únic amb El Pont d’Arcalís & Kepa Junkera, en què presentaran nous temes del proper disc del grups català.

Els cicles del Tradicionàrius
A banda dels concerts, el Tradicionàrius programa tres cicles específics, el primer són les Nits de Ball Folk, tres sessions exclusives de ball amb grups d’aquí i de fora els dissabte al vespre; la vuitena edició del cicle Folk als Mercats, en què la música d’arrel surt del C.A.T. i camina entre les parades dels 4 mercats de la Vila; i el cicle d’improvisació Les Vespres dels dimecres, dirigit per Marcel Casellas i que en aquesta ocasió comptarà amb improvisació de cançó de la mà de l’associació Cor de Carxofa. I per no perdre la tradició, no pot faltar-hi el Cap de setmana de les Illes, els Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, amb el tast de productes mallorquins, la nit de concert i ball de bot al C.A.T. i els Foguerons a les places de Gràcia el dissabte. Enguany, l’Institut d’Estudis Baleàrics, la Direcció General de Cultura del Govern de Balears i el Consell Insular de Formentera donen suport a aquesta festa que programa l’Associació de Foguerons.

Programacions folk al territori
A més, el Festival forma part de diverses iniciatives i propostes musicals a diferents pobles i ciutats de Catalunya establint aliances de col·laboració que en diem: Tradicionàrius al Territori. Cinc cicles de música folk i d’arrel agermanats amb el Festival: el Garrotxinàrius a Olot, el Folkestoltes a Girona, la Violinada a Argelaguer, el Rubrifolkum a Sant Boi del Llobregat i la V Mostra nacional de glosa a Sant Quirze del Vallès. Tots cinc són un referent de la cultura d’arrel al seu entorn territorial. Com sempre tobareu tota la informació a la web del CAT.