Més de 60 grups formen la programació de la 35a edició del Festival Tradicionàrius

Presentació Tradicionàrius 35 any 2022

Un any més aquest divendres 14 de gener aixeca el teló una nova edició, la 35a del Festival Folk Internacional Tradicionàrius a Gràcia. Sobre la nova imatge gràfica del cartell de l’edició d’enguany és una fotografia de David Ruano que representa un lligam entre l’espai tradicional i el contemporani. Dos llenguatges que interactuen: el 3D per fer referència a l’entorn digital i la fotografia real dels instruments més arrelats a la música tradicional que el Jordi Fàbregas tants anys va fer sonar.

El programa d’aquest any, a banda de les propostes amb DO Catalunya, també incorpora propostes d’altres territoris com Euskadi, les Illes Balears, Galícia, Castella i Lleó, País Valencià o l’Alguer. Un dels trets característics d’aquest festival serà una nit de músiques de la Ribera sud del Mediterrani amb la cultura Amaziga com a convidada especial. Cal destacar la quantitat de projectes d’artistes femenines que de manera natural formen gran part de la programació amb una mirada reivindicativa, la intergeneracionalitat entre tots els artistes que actuaran en aquesta 35a edició i les 15 estrenes discogràfiques.

Les cites ja clàssiques |

Entre les propostes ja clàssiques del festival a banda dels concerts, hi trobem també el Tradicionàrius al Palau i a L’Auditori, el Trad d’autor, traDDigital, Arran d’escenari, Ballades d’Arrel, Trad familiar, els Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, Les Vespres dels dimecres, i a més estrenes de documentals, presentacions de llibres, Folk als Mercats, Tradicionàrius al Territori i exposicions seran els grans blocs de programació que us proposem per aquest #tradicionàrius35.

Concerts del Tradicionàrius |

Entre les propostes que podrem gaudir enguany podem parlar del Gran Conjunt de Música Tradicional de L’ESMUC el 22 de gener al CAT, els Electrogralla el 18 de març o de les terres de l’Ebre a formacions com Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries de Ferreries i Grup Musical Suc d’Anguila que actuaran el 2 d’abril a més de grups com El Pony Pisador, Artur Blasco i Arnau Obiols, Cafè d’Alge, Romaní, Homenatge a Paddy Moloney entre d’altres.

Trad d’autor |

El Trad d’autor amb La col·laboració del Tradicionàrius amb un cicle germà com és el BarnaSants, consagrat a la cançó d’autor, es reafirma un any més amb una programació de 9 concerts al CAT i a L’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat que permetrà escoltar figures reconegudes tant del vessant del folk com del cantautor amb noms com, Arturo Gaya, Rosa Zaragoza, Maria del Mar Bonet, Anna Ferrer, Aziza Brahim, Vicent Torrent, Joana Dark i Claudio Gabriel Sanna.

Tradicionàrius al Palau i a L’Auditori |

Des de fa uns anys, una de les fites del festival és obrir fronteres i portar la música d’arrel a grans espais de referència de la música del país. Enguany es consolida l’objectiu i es repeteix l’experiència al Palau de la Música Catalana i s’amplia tornant a L’Auditori de Barcelona. Amb un concert d’en Pep Gimeno ‘Botifarra’ i la Banda Municipal de Barcelona a L’Auditori de Barcelona, i l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya al Palau de la Música Catalana.

Arran d’escenari |

Per tercer any consecutiu, el cicle Arran d’escenari ofereix propostes de proximitat entre músic i públic, concerts que tindran lloc a la platea del CAT. Els artistes que participaran d’aquesta edició seran: Clara Fiol i Joan Vallbona, Amorante i Cia Hara.

Els Foguerons de Sant Antoni a Gràcia enguany se celebren 30 anys de la festa d’hivern de la Vila de Gràcia. Des de dijous 27 i fins al diumenge 30 de gener, la Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia programa un seguit d’activitats a les seus culturals de la vila i als carrers i les places de Gràcia. El Festival Tradicionàrius, com cada any, acollirà activitats al CAT i als quatre Mercats de Gràcia.

Finalment i per segon any consecutiu, s’ha apostat per continuar treballant la cultura en digital i en diferents formats més enllà de la presencialitats per tal d’arribar a tothom sigui on sigui. El traDDigital d’enguany ve acompanyat de l’atorgament del Premi Vila de Gràcia 2020 per la feina realitzada durant la pandèmia amb el projecte Estradivirus i totes les iniciatives que l’acompanyaven. Durant el festival donarem continuïtat al projecte com a eina de gestió i difusió en xarxa de continguts virtuals. Ens mourem per les xarxes socials del Tradicionàrius i per la web de traDDigital: traddigital.tradicionarius.cat