Fotografia: Cedida

L’any de fundació de Masfer Decoracions va ser el 2014 amb l’objectiu de dur a terme decoracions de cotxes a escala per a encàrrec, des de llavors ja n’han fet molts models diferents i per les seves mans han passat marques com la Renault, Porsche, Volkswagen, Peugeot, o Ferraris i també han guanyat algun premi pel que fa a la categoria de decoració. L’últim amb més renom és la reproducció del Leon Cupra de l’equip TOTCARSPORT, l’únic equip espanyol 100% que va córrer aquestes últimes 24 hores de Barcelona. Avui conversem amb els seus dos fundadors l’Emili Ferrando i en Pep Mas.

Què és Masfer i quan neix?
L’any de creació de Masfer Decoracions va ser el 2014 en el viatge cap a una cursa de resistència que es realitzava a Zamora, concretament de les «12 hores de Resistència d’Slot NSR Clàssic» és d’on va sortir el nom, que esdevé de Josep MAS i Emili FERrando. Els dos sempre havíem pintat cotxes d’escalèxtric per separat com a hobby, i aquella vegada el cotxe que vàrem utilitzar el vam realitzar conjuntament, i a partir d’aquí van començar a sortir els primers models per encàrrecs.

I us dediqueu a la decoració i el disseny pel que fa als cotxes de curses en miniatura, el que en diríem escalèxtric o Slot?
Si, podem pintar i reproduir altres coses però realment a allò que més ens dediquem és al que se sol conèixer com a cotxes d’escalèxtric. Dins d’aquest hobby es coneix més amb la paraula Slot, és més professional, els pilots moltes vegades volen diferenciar el seu cotxe dels altres amb decoracions reals o fictícies, o simplement tenir un cotxe exclusiu i això és el que fem.

I aquests projectes poden néixer d’una necessitat de la mateixa marca o també dels encàrrecs dels clients?
Depèn, nosaltres també som aficionats, evidentment i una de les maneres de captar clients és dur els nostres cotxes pintats, ja sigui amb decoració de colors corporatius de Masfer, decoracions reals o fictícies, la gent s’hi fixa i pregunta, molts cops ens pregunten qui l’ha pintat o on l’hem comprat, però generalment són els clients que ens demanen els projectes.

Què us motiva a portar a terme un disseny o un altre?
Una pregunta difícil perquè no hi ha un estàndard implantat, tenim clients de tota mena, hi ha clients que volen clàssics fins a l’últim detall, des de pintar els botons de l’interior de cockpit i volant (interior del cotxe) amb els seus colors originals, la carrosseria recreant la maqueta, o bé qui vol un cotxe modern, que potser no tenen tants detalls i és més fàcil de recrear. Hi influeixen molts factors, hi ha gent que et demana alguna cosa senzilla perquè és per córrer i no es vol complicar, per això nosaltres ens adaptem al client: cada encàrrec i projecte és diferent.

Com funciona Masfer des de la idea del projecte inicial fins a l’acabat de l’últim detall, és a dir quin és el procés de creació de l’obra?
Bé, el primer que fem és reunir-nos amb el client per saber quina idea té i vol, perquè a vegades et venen amb unes idees irrealitzables o no del tot perfilades. Quan tenim clar el que s’ha de fer el primer que fem és buscar informació del model, és una mica com un historiador: has de recaptar tota la informació que puguis sobre colors, logos… Després fem el disseny al PC, logotips, màscares, espònsors… tot el que el model necessiti i després comencem a tallar màscares per pintar o fer les calques a l’aigua que es posaran. Un cop poses tots els logotips i marques… I després ja arriba l’acabat final, que és el lacat o vernís perquè brilli i protegeixi la maqueta, un cop sec es munta tot i es fan les fotografies.

Fotografia: Cedida

De fet a banda del projecte de Masfer també sou aficionats al motor, la mateixa marca té també el seu propi equip, amb el qual participeu sota el nom de Masfer Sport.
Sí, tenim un equip parlant sempre de Slot, en el qual els pilots van canviant segons el certamen sigui en relació amb la velocitat o resistència, va en funció de la categoria, nosaltres a vegades també correm o dirigim l’equip, és una mica com el que feia Flavio Briatore a l’equip Renault d’F1. En aquest cas normalment pintem els cotxes amb els colors de la marca, però si hi ha un trofeu en la categoria de decoració llavors recreem el disseny decoratiu del cotxe real, com en el cas de les 24 hores de Sant Celoni de 2016 en les quals vàrem guanyar el trofeu.

Quina és l’experiència pel que fa a Masfer Sport i en quines categories heu competit?
Ha estat prou satisfactòria, hem tingut algun podi com el cas de les 12 hores de Zamora i hem lluitat amb diferents equips. Les categories que més hem corregut han estat curses de resistència de llarga durada, 24 hores, 12 hores, 6 hores, les més dures són les 24 hores ja que són cinc pilots i has d’anar fent relleus, però tenen una cosa que enganxa: ho saps i pateixes, però sempre hi tornes.

Molts dels cotxes que decoreu al final són cotxes que els podem veure competint en aquestes curses i premis?
Sí amb el pas dels anys hem millorat la tècnica de la pintura, al principi els cotxes pesaven moltíssim, quedaven molt macos però per a la competició era difícil utilitzar-los. Pesaven entre 4 i 5 grams més que un de capsa i això penalitza molt cada volta. Però ara hem arribat a un punt d’igualar el pes de capsa o pujar màxim 1 o 1’5 grams, amb aquests pesos és fàcil poder córrer i fer un temps bo per volta.

A banda de la decoració dels cotxes també realitzeu altres treballs….
Sí, podem pintar qualsevol cosa: un casc, un mòbil, una tassa, un dipòsit de moto, també algunes samarretes amb vinil… sempre intentem trobar la viabilitat per poder decorar un objecte i que el client se senti agraït.

Fotografia: Cedida

Aquest passat 2019, a més, vau guanyar el premi Efiel Rennen Premi Decoració Dream Slot…
Sí, va ser un luxe, a més aquest cotxe es va fer amb molta estima, és una decoració fictícia però la idea va sortir d’un altre model, concretament un Renault 8 que vàrem pintar de la decoració Toblerone, que forma part de la nostra col·lecció privada, el client el va veure i ens va comentar que volia alguna cosa similar, el vàrem dissenyar els dos i el vam dur a terme i el resultat va ser espectacular, un va guanyar el trofeu i el Renault 8 va ser exposat a la web de Facebook del fabricant italià BRM SLOT CARS.

Què significa per a vosaltres poder guanyar un premi d’aquestes característiques?
Significa molt, són molts anys pintant, tant per separat com junts, que ens reconeguin el treball amb un premi significa que fas bé la feina, però que has de seguir endavant i millorar cada dia, però hem de dir que això no seria possible si no fos pel suport de les nostres famílies, pels que hi són i els que ja no hi són, que pateixen i han patit totes les hores de soledat mentre nosaltres pintàvem, ells també formen part d’aquest premi.

Actualment Masfer també és col·laborador d’un equip de competició?
Si, ha estat una de les fites més grans aconseguides, poder posar el nostre logo en un cotxe real de curses i quin millor que el de l’equip TOTCARSPORT que era l’únic equip 100% espanyol que participava en el certamen de les 24 hores de Barcelona Trofeu Fermi Velez, els vàrem fer dues reproduccions fidels al cotxe real, el LEON CUPRA TCR, on també surt el nostre logo al capó i laterals del cotxe. Ha estat una experiència inoblidable, ben aviat es podrà veure al nostre Facebook el reportatge.

Per al 2020 hi ha sorpreses i nous projectes?
Sí, tenim algunes coses en ment amb altres fabricants per treure conjuntament algunes maletes personalitzades d’Ayrton Senna i Fernando Alonso, i algunes cosetes més que tenim al calaix i que ben aviat podrem revelar, ja que hem invertit en maquinària nova per poder fer millors acabats.

Com us poden contactar els nostres lectors si estan interessats en els vostres serveis?
A través de Facebook, allà podran veure els nostres treballs o al mail masfer.info@gmail.com Esperem tenir ben aviat la pàgina web operativa, en aquest moment la tenim en construcció.