Mario Granados Membre l’Associació de Comerciants Eix Torrent «estem en un estat ple d’incerteses i inseguretat»

Torrent de l’Olla amb els comerços tancats. Fotografia: Eix Torrent

Des que el govern va decretar l’estat d’alarma des del TOT GRÀCIA hem volgut parlar amb els comerciants de Gràcia i veure de quina manera afecta aquesta crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19.

Fa uns dies vam oferir-vos una peça on conversàvem amb els responsables dels comerciants de Gran de Gràcia i amb l’Ester una comerciant del carrer de Torrijos. Avui visitem un dels eixos comercials de Gràcia que concentra més botigues i empreses, estem parlant del carrer del Torrent de l’Olla, i hem decidit preguntar a Mario Granados Membre de la Junta i Tresorer de l’Associació de Comerciants Eix Torrent com viuen aquests dies, i com afronten la situació aquests dies i quins són els plans de futur.

Primer de tot en quina situació es troben en general els comerciants del carrer Torrent de l’Olla en aquests moments?
Doncs la immensa majoria amb els negocis tancats, només resten oberts aquells que són d’alimentació, estancs i els declarats essencials segons les diferents lleis publicades. Això provoca que els comerciants estiguin en un estat ple d’incerteses i inseguretat… sense cap ingrés des del passat dia 13 de març… ara que ja acaba el mes, no tenen clar com podran fer front als pagaments és a dir als lloguers, les factures de proveïdors…

Les ajudes publicades, ni s’han iniciat tècnicament, els bancs abans del cap de setmana no coneixien amb exactitud les condicions exactes dels crèdits anunciats per l’ICO o l’ICF. De moment tothom ha avançat la documentació, però sense obtenir encara cap resposta

Alguns comerços han hagut de presentar un ERTE (del qual, ara com ara, encara no tenen una resposta), i resten esperant la resposta oficial. Això genera tensió i preocupació lògica, entre les persones treballadores contractades. També hi ha molts comerciants que són autònoms i estan tenint problemes per demanar l’atur. Les seves mútues no contesten.

Quins són els comerços que actualment resten oberts?
Aquells què són d’alimentació, estancs i els declarats essencials segons les diferents lleis publicades. Entre el 5% i 10% dels comerços associats.

Com afronten la situació actual els comerciants?
Doncs com poden. La majoria fent números per veure si poden sobrepassar el temporal, i amb molt de neguit davant la manca de respostes clares i vàlides oficials. Tot resta obert a interpretacions vàries. També inicien els tràmits de totes les ajudes que s’han anunciat, però sense tenir, de moment, indicacions clares de per on anirà exactament tot.
També cal dir que s’han organitzat grups de solidaritat, que aquests dies donen suport a les necessitats bàsiques de la població (fabricació de mascaretes, atenció i seguiment a persones amb dependència aïllades, entrega d’aliments…). La solidaritat hi és molt present.

 

Creieu que les mesures econòmiques preses per l’administració són suficients?
No… Perquè ens aboquen a endeutar-nos amb crèdits, i com a molt endarrereixen el pagament de taxes i impostos, malgrat no tenir cap ingrés.

També cal esmentar que algunes suposades ajudes, ofertes per empreses subministradores, són en realitat, contràries. Com ara les companyies elèctriques, que aquests dies informen que admetran rebaixar els nivells de potència per tal de pagar menys quantitats en la tarifa. Però el que és cert és que et cobren pel canvi de tarifa (entre 15-30 €, depenent de la companyia), i després tenen un barem d’una mitjana de 100,00 € per tram de potència que recuperis…. o sigui, que en realitat et surt, o igual (en el millor dels casos), més car…

Per tant les mesures són ineficaces i ineficients. El deute de moltes factures pendents, lloguers i altres farà que ens carreguem, a banda de deutes, d’interessos de demora i càrrecs semblants… La banca cobra per tot, no perdona cap interès.

Pel que fa a la documentació per a tramitar qualsevol ajuda o situació, és autènticament immensa pel que fa a burocràcia. Demanen en molts casos documentació, que restant confinats és difícil accedir-hi a ella sense fer desplaçaments, o de serveis (com ara el registre de la propietat, la Cambra de comerç, la mateixa Hisenda o Tresoreria de la Seguretat Social, per posar alguns exemples) que resten tancats, i el contacte amb les quals és difícil, lent, i amb serveis interactius o en línia que no funcionen bé.

Hi ha alguns propietaris dels locals, que han decidit no cobrar la quota del lloguer al botiguer?
Molt poquets, pràcticament és una excepció. Alguns han ofert cobrar menys per aquest període, i la majoria simplement esperen poder cobrar la totalitat del lloguer, ni que sigui més tard.

Com preveieu el futur del sector?
Absolutament desastrós… més enllà del final de confinament, malgrat poguem tornar a obrir els comerços. Un bon número d’ells no tornaran a obrir, els deutes acumulats d’aquests dies no ho permetran. Per altre banda es desconeix en quines condicions es tornarà a obrir, si ho podrà fer tothom, o es restringiran comerços determinats (com els d’oci), per tal de combatre el COVID-19.

La resposta social a la fi del confinament serà clau, però tots els indicadors preveuen que la gent (amb certa lògica de comportament) no sortirà a consumir, per diversos factors, dos que són clau: no tindran recursos econòmics per a comprar en comerços amb normalitat, atesa la seva pròpia incertesa laboral, i la continuïtat de certa por a fer ús de serveis compartint espais amb altres persones.

Així doncs ens trobarem davant d’un llarg període de recuperació que s’estendrà més enllà de l’estiu, on en el millor dels casos, a partir de la tardor recuperarem certa normalitat. De cara a la campanya de Nadal d’aquest any, creiem que ens trobarem amb moltes persianes baixades de manera definitiva.