Maribel Ampolla “Hi ha paradistes que hi porten generacions”

Fa pocs dies que el Mercat provisional de l’Abaceria ha obert portes al Passeig de Sant Joan i encara hi trobem alguns operaris fent els últims retocs. El primer que podem veure en entrar són les parades molt ben il·luminades i amb els productes frescos de cada parada, són una pluja de colors ben vius. Així doncs ens dirigim a la parada de peix que durant quatre generacions ha regentat la família Maribel Ampolla, per parlar amb ella com a Presidenta de l’Associació de Paradistes de l’Abaceria.

Imagino que un trasllat esperat que al final s’ha vist realitzat…
Doncs sí, el trasllat l’hem esperat amb molta il·lusió, sí o sí s’havia de fer, havíem de marxar del vell mercat i començar una nova etapa aquí.

Per tant era el moment?
Sí de fet allà, ja no s’hi podia treballar i cada cop érem menys paradistes.

Així doncs aquest mercat provisional pot ser un punt d’inflexió per tornar a recuperar part dels clients?
Doncs sí, i la veritat tot i que fa pocs dies que estem aquí instal·lats els primers dies ha vingut bastants clients: hi ha moviment, hi ha veïns de l’entorn de la Travessera que han vingut a comprar i també gent gran que els costa arribar fins aquesta nova ubicació, per aquests casos el Mercat també ofereix el servei d’entrega a domicili, i molta gent de l’entorn que ja ens esperaven.

El trasllat s’ha fet a mitjans de juliol…
Doncs sí i de fet és una bona data, perquè d’aquesta manera al setembre, quan comenci la temporada ja ho tindrem tot fet i estarem habituats, i també ens serveixen aquests dies d’estiu per anar acabant petits detalls a les botigues per tenir-ho tot llest i al setembre ja estarem treballant al cent per
cent.

Què és el que us ha agradat més d’aquesta nova carpa?
Jo crec que el que podem destacar i el que més ens ha agradat és l’amplitud dels passadissos, perquè venint d’un recinte tan gran com és el mercat vell, pensàvem que potser el trobaríem petit i la veritat és que no. És un espai prou ampli pels que venem com per als clients i això fa que sigui molt més agradable per a tothom.

El trasllat significa canvis, però en el fons molts dels paradistes que estàveu a l’altre, seguiu donant servei i molts des de fa molts anys…
I tant, pensa que hi ha paradistes que porten molts anys venent al mercat, fins i tot generacions, per exemple en el nostre cas els avis ja tenien parada a la plaça de la Revolució. Eren parades de fusta que es muntaven a primera hora i en acabar es desmuntaven, i la meva àvia va inaugurar el mercat de la plaça Isabel, després jo mateixa i finalment la meva filla que segueix treballant en el negoci familiar.

Què hauria de tenir el nou mercat?
Doncs que sigui un mercat, i crec que els paradistes hauríem de poder tenir l’última paraula, nosaltres tenim molt clar el que volem i també el que ens cal i per tant el que necessitem per treballar.

Què representa per a vostè el mercat?
Doncs per a mi és una família, tant els paradistes com els clients que vénen de compres. És un mercat molt familiar i hi ha mòlt bona sintonia, sabem cada client qui és i aquest és el valor de la proximitat que només el dóna el mercat.

I finalment com imagineu el nou mercat?
Un aspecte molt important que ha de tenir el mercat nou és un aparcament. Fa molt de temps que ho reivindiquem. Ara mateix ara com ara un mercat sense pàrquing no té vida. Nosaltres tenim un mercat en el qual ens ve molta gent d’altres barris a comprar i han de deixar els cotxes en doble fila, o després carreguen. Per tant ha d’haver-hi un aparcament al mateix recinte per fer la compra més fàcil i que quan el client entri ho pugui trobar tot, si ara ho compren a fora, per què no ho podem trobar a dins i llavors es comprarà tot al mercat? Això és el mercat que nosaltres volem. D’aquesta manera també dónes vida a l’entorn.

David Ramon

David Ramon. Editor i director del TOT Gràcia Magazine.
Actualment també a Ona Mar Fm.

Número 20 Estiu 2024

Don't Miss