Manuel Rodríguez: “Treballarem per crear la marca Gràcia de comerç”.

Des de la ganiveteria centenària que el seu pare va assumir el 1967, Manuel Rodríguez atén els clients mentre rumia en les properes activitats de la Federació de Comerç de Gràcia, de la que n’és el tresorer i que aplega 11 associacions de comerç (Eix Torrent, Travessera de Dalt, Verdi Comerç, Astúries, Portal de la Llibertat, Torrijos, Ramon y Cajal, Riera de Sant Miquel, Torrent de l’Olla, Artesans i Artistes de Gràcia i Vallcarca i rodalies). El també president de l’associació Eix Torrent admet que el projecte està per definir en molts aspectes però té clara la necessitat de buscar sinèrgies per caminar plegats i atreure més clients cap un comerç de proximitat de veritat.

Fotografia: Carles Batalla.

D’on ve la necessitat de constituir aquesta federació i amb quines finalitats neix?
Vam començar fa més de sis mesos després de l’episodi del Banc Expropiat, en aquell moment va començar a sorgir la inquietud per compartir temes comuns i crear sinèrgies entre les associacions de comerciants, ho vam plantejar a l’ajuntament, els va semblar bé la idea i van contractar una empresa que faria de consultora per recollir totes les idees a veure si era factible i viable i què podia suposar. Va fer un informe bastant extens i arran d’això, amb moltes reunions, a finals de desembre vam decidir crear-la, i per aquest any ja prepararem la Festa del Comerç, les Nits Liles i altres activitats que vindran, així doncs hi començarem a treballar per crear la marca Gràcia de comerç com a tal, a Gràcia tenim molt comerç i diversificat, des de botigues tradicionals com la nostra o d’altres de noves, botigues de tot tipus. Els graciencs més o menys les coneixem però en l’àmbit de la ciutat es coneixen menys, ens coneixen per les festes, per Sant Medir. Es tracta de canviar el xip, la idea final de la federació és unir tots els botiguers i agafar el màxim d’associacions possibles de comerciants i veïns, que també són importants.

I quins temes teniu en comú?
Això encara s’està parlant però per exemple, pel que fa a accions dinamitzadores, es tracta d’unir el que està fent cada associació pel seu compte per estalviar costos: per a les festes del comerç del maig i l’octubre cada carrer té la seva idea, són festes suficientment importants per anar creant de mica en mica la marca Gràcia, que la gent vingui a Gràcia a comprar. Tindrem un portal web amb ajut de l’ajuntament amb una intranet de comunicació pels associats, volem ser un paraigües de totes les associacions per tal que la col·laboració entre associats i botigues sigui més dinàmica.

No hi ha risc que les altres associacions comercials del barri us vegin com a competència?
No som competència, som com un paraigües, la idea és crear força de cara a assolir projectes amb uns valors propis de Gràcia.

Quins són?
A Gràcia hi ha el sentiment propi de barri que tenim pràcticament tots els comerciants, que també hi vivim, perquè és un poble, encara que integrat dins la ciutat de Barcelona, la majoria som graciencs.

Quins són els reptes de futur del comerç al barri?
Diria que el principal repte és aportar molts clients al barri, que vingui la gent i s’hi acostumi, igual que la gent s’està acostumant a anar a La Roca, als centres comercials… que vagin a comerços de proximitat i de molta qualitat.

El petit comerç, el de proximitat, està en perill al barri i a Barcelona?
Al barri no, però a la ciutat en general, amb les cadenes i centres comercials, si no unim forces al final ens menjaran als petits, un comerç tradicional com el nostre o de nous emprenedors costa molt de tirar endavant però amb el paraigües d’una federació ja comparteixes experiències i es creen sinèrgies.

Fotografia: Carles Batalla.

 Quins són els punts forts i febles del comerç a Gràcia?
Pel que fa a punts forts, el fet de tenir un comerç de molta qualitat, de proximitat real, aquesta és una etiqueta que està de moda, està molt bé però en el nostre cas sempre ha estat així, tenim botigues centenàries al barri, aquest servei al client, la identitat, la qualitat… és un comerç de proximitat real.

I els punts febles o aspectes a millorar?
L’econòmic, perquè amb els centres comercials, les grans superfícies… els recursos dels comerciants són limitats, o ens unim i fem força i aconseguim que el xip canviï o costarà molt. Hem posat un dinamitzador al carrer perquè no tota la feina recaigui sobre la junta, algú que coordini i dirigeixi les activitats, els comerciants i associacions tenim moltes idees però cal un professional que les reculli, canalitzi i materialitzi, estem en fase de construcció, d’idees i il·lusió n’hi ha molta però ho volem fer de mica en mica, sense córrer. Als anys 80 hi va haver altra federació de comerç a Gràcia, va funcionar durant uns anys però després per temes econòmics es va anul·lar, hi ha associacions de la federació actual que van formar part de l’antiga i no volen que es repeteixin algunes coses. Hem de ser molt transparents, sobretot en l’àmbit econòmic, no tenim res a amagar.

Esteu pensant en quelcom especial per la festa major, tenint en compte que enguany serà especial?
Encara no s’ha decidit però alguna cosa s’està rumiant, de la mateixa manera que estem oberts a la col·laboració amb els veïns, entitats culturals del barri… al final Gràcia no som només els comerciants, Gràcia som tots.

Fins a quin punt heu rebut el suport de l’ajuntament?
Hi tenim una relació molt bona, la predisposició ha estat important, tant pel que fa a recursos de personal, com de la part política i de la part econòmica, les tres potes importants, si no fos per l’ajuntament la construcció de la federació no hauria estat tan ràpida. L’any passat ens va posar una consultora que va fer l’informe econòmic del que suposaria el cost de la federació i la va finançar, per aquest any la part política de l’ajuntament, no solament la del districte, ha apostat per aquesta federació, la veuen molt viable, amb molta empenta, i això ens ha animat molt més.

Fareu propaganda per tal que més comerciants s’hi adhereixin?
Vam fer una presentació una mica ràpida i corrents, encara no tenim logotip, per exemple, hi ha coses que s’ha de construir, no tenim local, de moment ens estem reunint al districte, està tot per fer, hi ha molt bona predisposició per part de la gent i l’ajuntament però no tenim una estructura mínima. Però estem fent coses, ja s’està planificant l’activitat del comerç al carrer del maig, muntarem comissions el mes vinent per coordinar-ho de manera efectiva i estem pensant en les Nits Lilels i les activitats de Nadal. Tenim els braços oberts perquè totes les associacions de comerciants i entitats culturals, directa o indirectament donin suport al nostre projecte, sense l’ajuda de tots no tirarem endavant.