L’onada de calor arriba aquests cap de setmana amb les màximes més caloroses

Fotografia: David Ramon

Tal com fa dies va dir el Servei de Meteorologia de Catalunya, l’onada de calor que afectaria des del passat divendres gran part de la península, tindria el seu punt més fort a partir d’aquest divendres 28 de juny i fins al dimarts 2 de juliol de 2019. Així doncs segons el Meteocat aquests divendres la calor afectarà a tot el territori de Catalunya amb temperatures que poden arribar fins als 42 graus, això vol dir que s’han de perdre les mesures de precaució per no perjudicar la nostra salut.

Temperatura rècord a tot el territori |

Així durant la jornada d’aquest divendres s’espera que la temperatura mitjana arreu del territori català sigui d’uns 35°, la mateixa temperatura que tindrem pràcticament durant tot el dia a Barcelona ciutat, i quan el sol marxi i arribi la nit, la mínima serà de 29°. Dissabte les temperatures seran una mica méssuaus i oscil·laran entre els 30 i 32° de màxima, la qual cosa farà que a la nit baixi fins als 25°. De cara als pròxims dies, la calor s’anirà suavitzant i aniran baixant les temperatures fins a arribar als 20° de forma general i en algunes poblacions fins als 25°.

Les dades més extremes |

Durant aquests dies d’onada de calor, la comarca que ha experimentat una pujada més elevada de les màximes ha estat  l’Alt Urgell a la poblaciuó d’Oliana, on els termometres s’han enfilat fins als 42º. 

Què és una onada de calor |

Si ens centrem en la definició que fa L’Organització Meteorològica Mundial, ens diu que és un temps càlid d’inusual que ha de durar com a mínim cinc dies i durant aquests dies les temperatures han de ser més elevades que les habituals per a l’època de l’any. Tot plegat ajudarà al fet que hi hagi absència de pluja i per tant de núvols, també força més boira que dificulta la visibilitat en segons quines zones, i un alt risc d’incendi, que malauradament ja l’està patint Catalunya en aquests moments. A més també pot afectar negativament la salut de petits i grans, i per aquest motiu tot seguit uns donem uns consells per a prevenir cops de calor.

Consells per evitar el cop de calor |

Amb temperatures fregant gairebé els 40° podem tenir marejos i altres problemes que es poden agreujar segons la persona, per aquest motiu aquests consells ens ajudaran a combatre la calor i que el nostre cos no noti els efectes negatius de la pujada de temperatures.

Haurem de veure aigua fresca de forma regular al llarg de dia, encara que no tinguem set, intentar estar a habitacions fresques i durant les hores del migdia abaixar persianes de casa i si convé tancar les finestres, per no deixar entrar la calor. Si hi ha l’oportunitat intentar torbar un mitjà de climatització de l’espai on ens torbem, siguin amb ventiladors, o aire acondicionat, o bé intentar anar a espais que ho estiguin, com cinemes, teatres, cafeteries…

Al carrer cal evitar el sol directe, així que ens haurem d’equipar amb gorra o barret, roba lleugera, caminar pels carrers amb ombra, utilitzant la crema solar, i a l’hora de menjar trieu àpats lleugers i eviteu menjars calents. Beveu molta aigua, sucs i mengeu fruita. En cas de trobar-se malament o tenir símptomes de deshidratació cal avisar urgentment al 112 o als serveis mèdics.