L’experiència del got retornable a les festes de Barcelona, positiva.

Aquest 2017 coincidint amb el Bicentenari de la Festa Major de Gràcia l’Ajuntament de Barcelona i l’administració local sota la campanya Estratègia Residu Zero municipal, van decidir apostar pel got reutilitzable tant a la festa major de Gràcia com després a la festa de Sants i també per a la Mercè, amb l’objectiu de reduir la brossa generada pels gots de plàstic que no eren reutilitzables. Ara després de la primera experiència toca fer balanç i des de l’administració es mostra positiva amb l’experiència.

En total en les tres festivitats es van estalviar un total de 210.000 gots d’un sol ús, que equivalen aproximadament a 210 quilograms de residus d’envasos no generats. Pel que fa a les dades de la Festa Major de Gràcia, es calcula que s’han pogut estalviar uns 34.600 gots i, a la de Sants, uns 45.700. Pel que fa a les Festes de la Mercè la xifra seria de 30.000 gots.

Així doncs per una part s’ha aconseguit generar menys residus i per l’altre també menys despesa de retirada d’escombraires per part dels serveis municipals de neteja, ja que en tractar-se de gots reutilitzables, molts d’ells tornaven a les entitats o bé els propietaris se’ls quedaven. Cal recordar que cada got tenia un valor de lloguer d’un euro, i que quan es tornava ,el got a l’entitat que el distribuïa, el dipòsit d’un euro es tornava a l’usuari.