L’evolució gastronòmica en la tradicional cuina de Nadal

Durant aquestes festes tenim una gran varietat de plants nadalencs de cuina tradicional típics d’aquests dies, que amb el pas del temps també han anat evolucionant cap a varietats prou interessants que tot seguit us presentarem. Segurament un dels plats populars més típics és el l’escudella i carn d’olla, un plat que se servia a totes les cases el dia 25, és a dir, el dinar de Nadal, amb uns galets acompanyats de verdures, llegums i diversos tipus de carn, de porc i vedella donant forma a les clàssiques pilotes, sens dubte un plat ben calòric per als dies freds d’hivern.

Un altre dels plats més servits a taula és el capó farcit, normalment criat al sud del país i habitualment de granja, a taula el podem gaudir farcit de prunes, panses, castanyes i pinyons o fins i tot amb carn o poma. Un altre dels sabors que no pot faltar és el que ens aporten els canelons, un plat que originàriament es feia amb les sobres de la carn d’olla però avui dia no cal que sigui així, i fins i tot podem dir que és el plat que més ha evolucionat en el temps. Avui dia podem gaudir dels canelons típics de carn, però també de peix, farcits de bolets o de verdures i d’aquesta manera s’incrementen els sabors per als comensals. Però sens dubte la part més esperada d’un àpat nadalenc per a petits i grans són els postres. Torrons, neules i dolços com el tortell de Reis.

Comencem per les neules, elaborades amb sucre, clara d’ou, farina, mantega i pell de llimona, que li dóna aquell gust tant característic, avui dia però també en trobem de banyades amb xocolata que en els darrers anys s’ha popularitzat. Cal puntualitzar que a la resta de l’estat són molt típics els “barquillos” i tot i assemblar-se en forma i gust, no contenen els mateixos ingredients. Val a dir que l’origen de la neula es remunta a l’Edat Mitjana i originàriament era plana en ser considerada una hòstia sense consagrar i que en llenguatge eclesiàstic s’anomena Òstia oblata o Òstia d’oferta.

Un altre dels clàssics és el torró, amb les seves sis varietats clàssiques ja sigui de Xixona, de Xerta, d’Agramunt, i segurament ha estat el plat típic que més ha innovat i més sabors ha sabut incorporar. Avui podem gaudir del torró de crema catalana, de coco, iogurt, xocolata… en definitiva una gran varietat per a tots els paladars.