Escola La Milagrosa a la població de Mokom / Fotografia: Escola Solc Nou

Text: David Ramon / Fotografies: Escola Solc Nou

L’escola és una de les moltes eines per construir una societat millor, des de l’ensenyament de matèries bàsiques i dels valors que cada centre transmet als seus alumnes. Però treballar per construir una societat millor, no només es pot fer preparant els alumnes amb els millors coneixents, sinó també amb accions concretes i tangibles, que facin canviar i millorar la realitat d’un entorn, encara que aquest est estigui a molts quilòmetres de casa nostra.

Aquest és el cas del projecte que ha posat en marxa l’escola Solc Nou ubicada a l’avinguda de Vallcarca de Gràcia. Amb el títol ¡Aquí pintamos todos!, es posa en marxa una campanya per recaptar diners per millorar la infraestructura d’un centre educatiu que acull a 500 nens i nenes, parlem de l’escola equatoriana La Milagrosa.

Entrada de l’Escola Solc Nou a l’Avinguda de Vallacarca / Fotografia: Escola Solc Nou

El projecte i l’Escola |

El projecte «Amics i amigues de Mokom» és un projecte que neix de l’Escola Solc Nou de Barcelona en col·laboració amb el col·legi La Milagrosa. L’escola La Milagrosa està situada a Mokom, un poblat situat a la part continental de Guinea Equatorial, prop de la frontera amb el Camerun. El poble té una única escola i acull a l’alumnat de les poblacions properes a Mokom. A l’escola acudeixen nens i nenes de 4 a 16 anys, recorrent les etapes educatives d’infantil, primària i secundària (ESBA). El centre va ser creat l’any 1986 per les Filles de la caritat que treballen en el centre juntament amb un equip docent local.

Per saber com neix el projecte parlem amb la Laura Campo de l’Escola Solc Nou, «Des de l’escola Solc Nou ja fa anys que col·laborem amb l’escola La Milagrosa. L’escola de Mokom és una escola vicenciana. A més, tenim contacte directe perquè la directora de l’escola de Mokom va ser professora de la nostra escola. Cada any fem algunes col·laboracions amb l’escola: d’una banda, intentem recaptar alguns fons per fer una aportació solidària, però a més, l’alumnat de tècnic en educació infantil fa propostes didàctiques per l’escola que es duen a terme al llarg del curs següent. Per la recaptació fem diferents activitats: un mercat de Nadal, venda d’entrepans… i cada any fèiem un concert solidari. Enguany, sabem que el concert no es podrà fer i per aquesta raó hem proposat un repte a través de la plataforma de micromecenatge Mi grano de Arena.

El centre de Mokon a més de ser una escola, també és sinònim d’oportunitats per a accedir a estudis professionals i alhora a treballs qualificats. En definitiva, un espai de creixement i justícia social per als seus alumnes.

Alumnes de La Milagrosa / Fotografia Escola Solc Nou

La Laura segueix explicant-nos més detalladament perquè han decidit participar en el projecte «Creiem que el projecte aporta a l’alumnat una mirada amplia de l’educació, entenent-la com un motor de canvi social. Per a la nostra escola és una manera de viure els valors de l’ajuda a l’altre, la solidaritat i el treball en equip».

Però com és el dia a dia de l’escola La Milagrosa, com és un dia lectiu? «L’escola La Milagrosa és un centre que atén a nens i nenes de 4 a 16 anys de Mokom i de poblats propers. L’escola obre les seves portes a les set del matí i el seu horari lectiu es desplega al llarg del matí. A la tarda, s’obre la biblioteca com a aula d’estudi per als cursos de secundària i sempre acompanyats de professorat. L’escola fa un esforç per incorporar propostes metodològiques interessants i fan: treball per racons, padrins lectors, la setmana cultural, concursos matemàtics amb altres escoles».

Campanya de micromecenatge per rehabilitar La Milagrosa |

L’escola La Milagrosa com totes les escoles de tant en tant necessita renovar-se i poder reparar algunes de les infraestructures, canviar les persianes de les finestres, pintar tanques, canviar algunes portes, etc.

La Laura ens explica «Hem proposat una campanya breu on totes les aportacions són benvingudes! A partir d’un euro es pot donar i es fa a través de la plataforma de Mi grano de Arena. Només cal trobar el nostre repte «Aquí pintamos todos» i fer una donació. Cal 1 euro i una targeta de crèdit, i, sobretot, ganes d’ajudar els altres».

A banda la campanya també està impulsada per l’ONG COVIDEV AMVE (Cooperació Vicenciana per al desenvolupament-Acció missionera Vicenciana d’Espanya), «És una ONG que treballa per ajudar a col·lectius desafavorits en diversos països del món. Treballa sobretot en l’àmbit social, sanitari i educatiu». Finalment la Laura ens convida a participar del projecte des de Gràcia «Ens ajudaria molt que ens facilitéssiu difusió… com més siguem més granets de sorra podrem aportar i així aconseguir el repte!».