Les impressores 3D dels Ateneus de Fabricació Digital començen a produïr material sanitari

Fotografia: Ajuntament de Barcelona

Barcelona té actualment cinc Ateneus de Fabricació Digital que aquests dies es posen al servei de la lluita contra el Coronavirus. A Gràcia l’Ateneu de Fabricació el tenim ubicat al carrer del Perill número 8. Gràcies a un acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la comunitat maker, conscients de la urgència sanitària i la manca de materials sanitaris, s’han posat a treballar per produir i distribuir dispositius indispensables per evitar el contagi i la propagació del virus. En un primer moment es fabricaran viseres per a pantalles protectores facials, i posteriorment es començarà la fabricació també d’obridors de porta, mascaretes i protectors oculars.

L’experiència uneix dos centres logístics: la seu de l’ESDA Llotja a Sant Andreu, i l’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic de Barcelona Activa. El primer centralitza la producció que estan realitzant particulars als seus propis domicilis i la distribució als centres sanitaris. En aquest mateix espai, també s’està treballant amb dues impressores 3D i en el muntatge, desinfecció i empaquetatge del material a distribuir. La previsió és que puguin sortir d’aquest punt logístic unes 200 viseres al dia.

Fotografia: Ajuntament de Barcelona

Per altra banda l’Ateneu de Fabricació ubicat al Parc Tecnològic centralitza la producció de tots els Ateneus de la ciutat, el qual s’encarrega de la distribució al personal dels serveis essencials que es troben més exposats al contagi. També està habilitat el magatzem municipal on els particulars fan arribar les seves donacions de material sanitari i de protecció.

Els cinc equipaments que conformen la xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital, ubicats al Parc Tecnològic, Ciutat Meridiana, Fàbrica del Sol, les Corts i Gràcia, també s’hi sumen dos espais més habilitats per l’Ajuntament de Barcelona, és el cas del Punt Multimèdia Fab Casa del Mig i el servei de Prototipatge de Barcelona Activa (BASA). Aquests dos espais han posat en marxa 23 impressores 3D de diferents models, entre les quals s’inclouen talladores làser de gran format, talladores de vinil, fresadores de precisió i fresadores de gran format. En total aquests espais són gestionats per vint empleats que s’encarreguen de forma, presencial i telemàticament, les funcions de producció, emmagatzematge i distribució.