Les casetes d’Encarnació, a Gràcia seràn adquirides per un valor de sis milions d’euros

Fotografia: David Ramon

Finalment les casetes del carrer Encarnació dels números 13-15 i 17 de Gràcia seran expropiades per l’Ajuntament de Barcelona per un valor de sis milions d’euros gràcies a un acord en què han arribat les dues parts, tan l’administració com els propietaris. Així doncs l’acord preveu revocar la llicència d’obres de construcció, retirar l’autorització d’enderroc i s’ha acordat que pel seu valor patrimonial siguin adquirides per un valor de sis milions d’euros.

El patrimoni que quedarà per al barri |

D’entrada la lluita dels veïns va començar per salvar un arbre bicentenari, que es trobava al pati interior de les casetes, així doncs l’alzina de grans dimensions s’ha catalogat perquè formi part del llistat d’arbres d’Interès local i per tant, gaudeixi de la protecció com a bé d’interès públic, que gràcies a aquesta catalogació l’administració va fer possible en el seu moment aturar les obres d’enderroc de les diferents cases del complex. Però les protestes veïnals finalment no només ha pogut salvar l’alzina bicatenària sinó també les diferents construccions que formaven part de la parcel·la dels números 13-15 i 17 del carrer Encarnació.

Finalment la revocació de la llicència d’enderroc per part de l’administració als propietaris de la caseta, significa que aquests rebran una indemnització per responsabilitat patrimonial que la comissió de govern també ha donat llum verda en un importa d’1.408.399,86 euros als propietaris de la parcel·la de les quals corresponen 404.077,077 euros per dany emergent i 1.004.322,09 euros per lucre cessant.

El futur de l’espai |

L’acord municipal que s’ha acordat amb la propietat preveu que aquesta retiri el contenciós administratiu que va interposar contra el procés de catalogació de l’alzina i que faciliti la tramitació de la modificació puntual del Pla General que permeti que les finques es puguin destinar a equipaments municipals. Arribat aquest punt el consistori podrà continuar els tràmits per a la modificació del planejament respecte a aquestes finques amb la voluntat de construir-hi una escola bressol, amb la possibilitat d’incloure-hi habitatge dotacional.