L’envelat protagonista del Bicentenari de la Festa Major de Gràcia 2017.

Enguany Gràcia celebra el bicentenari de la seva festa major i entre moltes de les activitats i propostes que duraran tot aquest any, una de les que destaca és la recuperació de l’envelat com a símbol de la festa major. Durant els segles XIX i principis del XX l’envelat era un símbol de festa major, allà on s’aixecava, ja fos en una plaça, als afores del poble o fins i tot arran de mar a la mateixa platja. L’envelat cobert de veles imitant una sala de ball, es muntava amb motiu de la festa major del poble, i és una de les construccions efímeres més enginyoses de l’arquitectura popular catalana.

Per aquest motiu enguany es recupera aquesta construcció situada als «Jardinets de Gràcia», com a idea per a la recuperació patrimonial i cultural dent des del punt de vista de la història de l’arquitectura com a l’aportació en aquest àmbit de la cultura popular festiva catalana.

La inauguració de l’envelat serà el 2 de maig i plegarà veles el 22 d’agost de 2017. Té una amplada de 15,5 metres per 23 de llarg i una alçada fins a 5 metres, en total uns 310 metres quadrats per a poder esdevenir un dels punts forts de l’oferta cultural de l’edició d’enguany, amb una capacitat per a 500 persones.

Exposicions a l’envenlat |

«L’envelat, arquitectura singular i símbol de la Festa Major». Del 2 de maig a l’11 de juny.

Aquesta exposició produïda per la Generalitat de Catalunya i comissariada per Francesc Albardaner i Josep Mañà, fa un recorregut per la història dels envelats dels darrers 200 anys posant en relleu la figura dels mariners i les seves aportacions a les construccions efímeres basades en la creació d’espais diàfans sense cap tipus de columna a l’interior, només aguantats per la tensió dels nusos.

«Guarnir el món de la festa. Espai urbà, espai humà. Del 17 de juny al 16 de juliol.

Josep Fornés patró de la Fundació Festa Major de Gràcia, museòleg i antropòleg, ens proposa un recorregut emocional per l’espai urbà que la festa transforma en l’espai humà de ciutats com València, Lisboa, Medellín i també Barcelona. Ho fa a partir de fotografies, documents etnogràfics, que són testimoni de les passions i sentiments viscuts pels protagonistes de qui viu la festa.

A més amb motiu d’aquesta celebració el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha editat un llibre, que amplia la informació de l’exposició sobre els envelats a Catalunya.