L’ascens de Skywalker: punt i final a la saga Star Wars

Fotografia. SAS

Aquest Nadal tindrem potser una de les estrenes cinematogràfiques més esperades de la història del setè art: ‘Star Wars. Episodi IX: L’ascens de Skywalker’, el capítol que tancarà l’antiga guerra de les galàxies, una de les sagues més multimilionàries de tots els temps, dirigida novament pel director J. J. Abrams. Les expectatives entre els fans no és que siguin altes sinó altíssimes, tenint en compte la polèmica que va haver-hi amb l’anterior episodi ‘Els últims Jedi’ (2017, dir: Rian Johnson) que va dividir el fandom d’aquesta memorable saga. Veurem si aquest episodi torna a agermanar els fans o, per contra, acaba de produir el desastre final.

Final d’una saga de més de quaranta anys |

El vint de desembre d’enguany tindrem a les nostres pantalles de cinema l’esperadíssim Episodi IX d’allò que se solia anomenar “La guerra de les galàxies”… D’ençà de la universalització del títol en la seva versió anglosaxona (“Star Wars”) la saga ha anat guanyant adeptes generació rere generació. El pare de tot això, George Lucas, ja fa temps que es va desvincular d’aquest univers quan va vendre’s la seva col·lecció de marques a la totpoderosa Disney perquè continués amb el llegat dels Skywalker. No és matèria d’aquest breu article explicar tots els punts de les desafortunades topades entre Lucas i Disney en la producció de la nova trilogia de seqüeles, però el cert és que fou el director J. J. Abrams qui, de millor o pitjor manera, continuà amb la nova trilogia, la protagonitzada per la nova generació de Jedis i Siths. Serà precisament en aquest episodi en el qual descobrirem moltes coses que havien quedat penjades com, per exemple, el cognom real de Rey, la inexplicable tornada a la saga de l’Emperador Palpatine o les noves incorporacions com els misteriosos “Cavallers d’en Ren”. 

No podem arribar a endevinar com serà aquest darrer episodi però, després d’haver vist fa poc el tràiler final, podríem arribar a concloure que el film, que no tan sols tanca la trilogia de seqüeles sinó tota la “saga Skywalker” (recentment així batejada), no deixarà indiferent ni al fanàtic més fidel, ni al públic en general. Per fi podrem conèixer quin serà el destí de Rey, de Poe Dameron, de Finn i de Rose Tico i, potser això no acabarà tan bé com tothom es pensa…

Més trilogies per a un futur no massa llunyà |

El cert és que els fans de la saga més popular del cinema modern poden estar ben tranquils, ja que Disney ha anunciat que, després de l’estrena de l’Episodi IX, no s’acabarà aquesta franquícia multimilionària ni de bon tros (com podria ser obvi, perquè sembla ser que els de l’imperi del ratolí pensen continuar esprement-la fins que ja no en deixi suc…).

Recentment van aparèixer els rumors a Internet que els shows runners de la famosa sèrie Joc de trons ―David Benioff i Daniel Brett Weiss―, els quals foren requerits per la productora LucasFilm perquè es fessin càrrec d’una nova trilogia d’Star Wars, havien estat despatxats d’aquest projecte. Això mateix van dir, fa algun temps enrere, sobre la nova trilogia que està escrivint Rian Johnson (el controvertit director de l’Episodi VIII) i, tanmateix, després va resultar ser un fals rumor… De fet, va ser el propi Johnson qui va piular des del seu compte de Twitter que continuava centrat en la preproducció d’aquesta nova trilogia, situada ben al marge de l’arc dels Skywalker, el qual sembla estar ja extingit per Disney. Molts van posar el crit al cel en assabentar-se que Johnson escriuria i dirigiria una altra trilogia d’Star Wars, després de l’allau de crítiques negatives rebudes per part d’un sector d’aquesta comunitat de fans (els quals s’han viralitzat fins ara com el “fandom tòxic”). Tot i que ha succeït el mateix amb els darrers rumors sobre el cessament de Benioff i Weiss, el cert és que ha arribat un punt en el qual serà ben difícil acontentar aquesta comunitat de fans. Aviat veurem si realment les “futures” trilogies d’Star Wars igualen, superen o, pel contrari, no arriben al nivell d’aquesta que ara finalitza, després de quaranta-dos anys d’història…

Podeu trobar més notícies cultural a Panoramica de las Artes.