L’artista Txemy Basualto protagonista a la nova exposició temporal de la Casa Vicens

Aquest passat dijous la Casa Vicens ha inaugurat l’exposició ‘Incert Equilibri’, una nova proposta temporal comissariada per Sara Catalán (Barcelona, 1983) amb obres de Txemy Basualto (Xile/Illes Canàries, 1981).

Aquesta nova mostra neix del compromís amb la cerca d’un equilibri personal i absolut, abordant la seva pròpia identitat, el moment històric i les seves relacions amb l’entorn. En aquesta mostra Txemy trenca essencialment amb els seus llenguatges habituals i codis heretats de la seva formació com a delineant artístic per qüestionar-se conceptes d’identificació, paternitat, pertinència, raça, ecologia, i tot partint de -i mantenint- la cerca de l’equilibri.

El públic habituat a les peces d’aquest artista veurà una evolució cap a la reducció equilibrada, del gran format al mitjà o petit format, de les taques de color com a tret característic a les línies i els punts que es van alliberant. Un paral·lelisme amb el qual estem vivint com a societat, una recerca de l’equilibri en un moment d’incertesa, aquesta exposició segons paraules de Txemy és «el resultat de gaudir, de veure una pintura equilibrada visualment i de preguntar-me què és buscar l’equilibri, un abans i un després en la meva trajectòria, el resultat de créixer pictòricament, d’evolucionar davant un discurs que ja funcionava, però que ja no responia a les meves inquietuds».

L’exposició convida a l’espectador a impregnar-se de la naturalesa -ja present de per  en els espais de la casa – gràcies als materials, colors, sons i moviments que hi podem trobar. Es trasllada el públic d’un confinament cap a un alliberament i celebració de la naturalesa com a culminació d’aquesta etapa en la qual estem immersos. Part d’aquesta celebració neix del compromís de no generar cap impacte en la natura, per aquest motiu els materials emprats són 100% biodegradables i reciclables.

Tribut al paper |

A l’exposició ‘Incert Equilibri’ s’honora al paper, al suport en  mateix, com a exemple d’això trobem la primera obra de l’exposició, un bloc de paper gruixut elaborat a mà amb el que l’artista ens convida a reflexionar sobre la importància d’un dels materials més quotidians. El paper com a origen de tot i la pintura com a nexe entre tots els elements de l’exposició. A més l’espectador a poc a poc anirà percebent com els materials escollits no són en va en aquesta exposició, des de l’alta qualitat dels papers ecològics realitzats a propòsit a Banyoles, als esmalts ecològics utilitzats en els llenços.

Col·laboracions amb Perdi Rominger i Itziar Luna |

Aquesta exposició no només abraça la sala d’exposicions temporals, també s’endinsa en els espais gaudinians, concretament en els dormitoris de la Casa Vicens on es podrà gaudir de dues instal·lacions del compositor Perdi Rominger i d’una instal·lació de la dissenyadora de producte Itziar Luna.

Fins al 31 d’octubre, la mostra presenta a més un programa d’activitats paral·leles que s’aniran anunciant progressivament segons les restriccions sanitàries, entre les activitats es presenten visites comentades per part de l’artista i la comissaria durant els mesos de maig i juny o concerts de Perdi Rominger. ‘Incert Equilibri’ compta amb el suport de la Biennal de Barcelona, el festival que tindrà lloc a l’estiu del 2022 i que promou l’activitat creativa de la ciutat comtal en l’era post COVID-19.