L’antiga masia de Can Carol al barri de Vallcarca es convertirà en un casal

Masia Can Racol. Fotografia: Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ja té enllestit el projecte que a de tornar a donar vida a l’edifici de la masia de Can Carol a Vallcarca. Així doncs el pròxim mes de setembre es licitarà el projecte d’obres i de rehabilitació per a poder convertir-la en un casal de barri. El conjunt de l’edifici de Can Carol és un element simbòlic per al barri de Vallcarca que ha reivindicat llargament la seva recuperació. La rehabilitació que ara es posarà en marxa, permetrà ampliar l’oferta d’equipaments públics de la zona.

L’antiga masia de Can Carol |

L’antiga masia de Can Carol, construïda al voltant de 1860, i es troba ubicada al barri de Vallcarca i els Penitents, al carrer de Cambrils, 28. Originàriament va ser una casa pairal, com moltes d’altres que hi havia al seu entorn. Es té coneixement que durant els anys 20 i 30, coincidint amb el període republicà, Can Carol va ser la seu d’una escola; el Colegio Nuevo i més tard va ser utilitzada com a habitatge, i fins a l’any 2015 el complex de la masia encara era de propietat privada, així i tot la finca es trobava en un estat degradació i d’ocupació que va culminar en la seva compra per part de l’Ajuntament amb l’objectiu d’evitar-ne la seva desaparició. Actualment l’edifici es troba tancat i ballat, amb les finestres i portes tapiades. A l’interior resten dempeus únicament els murs principals.

Aspecte de Can Carol després de la reforma. Ajuntament de Barcelona

El projecte, la reforma i el casal de Vallcarca |

Un dels principals objectius del pla de rehabilitació, és el de recuperar el caràcter i valor simbòlic de Can Carol, consolidant els elements originals que resten dempeus per donar lloc a un nou casal de barri, que pel seu disseny, garantirà la màxima flexibilitat en l’ús dels diversos espais. Així mateix, el futur centre de barri s’ha projectat com un edifici de consum quasi nul que compleix tots els criteris de màxima eficiència energètica i sostenibilitat. El cost de rehabilitació de Can Carol és de 1.074.167,14€ i es té previst que les obres es puguin començar a executar el gener del 2019 i enllestides d’aquí a un any, és a dir el gener del 2020.

El centre s’ha dissenyat amb espais flexibles i accessos diferenciats per tal de treure el màxim profit de l’espai i multiplicar els usos que en podran fer les entitats i el veïnat, és a dir que sigui un espai polivalent. La planta baixa podrem veure que es desdobla amb dos nivells, s i comptarà amb dos accessos diferenciats que proporcionaran flexibilitat en l’ús i gestió del centre, permetent un possible ús independent. A la primera planta hi trobarem les aules d’activitats i el taller de cuina, i pel que fa al terrat es preveu també l’auto producció d’energia (plaques fotovoltaiques). La posició estratègica de les instal·lacions tocant la mitgera i dins el volum original definit per la balustrada en minimitza l’impacte visual.