Laia Figueres i la Núria Puyuelo «Volem compartir la música amb la família»

Fotografia: Cedida

La Laia Figueres i la Núria Puyuelo són dues amigues apassionades de la música que un dia van decidir fer realitat, i posar en marxa la seva pròpia editorial, i d’aquí en va néixer Editorial Nanit. Un segell que plasma en forma de contes les boniques històries de les cançons de grups musicals catalans com Els Pets, Txarango, Joan Dausà, Els Catarres, Els Amics de les Arts o Oques Grasses. Ens reben a les seves oficines prop de la plaça Lesseps d’on surt aquesta entrevista.

Com és coneixen la Laia Figueres la Núria Puyuelo?
Ens coneixem des de l’esplai, vam ser monitores i després hem compartit maternitat amb dos nens de nou i set anys. I la vida va fer que en un moment en què la Núria, que venia del sector editorial, és plantegés fer un projecte propi, jo vaig passar de viure a Barcelona a la Garrotxa, vaig deixar la meva feina de professora de secundària i va ser el moment de poder materialitzar aquells projectes de què sempre havíem parlat. I a partir de les nostres necessitats i les nostres experiències i del que volíem va sortir Nanit.

La Núria Puyuelo d’on prové?
Jo vinc del sector editorial i periodístic i aquests darrers anys m’havia dedicat al sector editorial, sobretot com a correctora, traductora i editora externa. Tenia una necessitat d’aportar el meu granet de sorra i ganes de muntar un projecte propi, també vam apuntar-nos a un programa d’emprenedoria d’empreses culturals de Barcelona Activa que va acabar de fer l’impuls final, i el fet que siguem una editorial infantil sí que ho podem lligar amb la nostra maternitat, va fer que tiréssim cap aquest sector i ja des d’un principi teníem molt clar que havíem d’aportar alguna cosa diferent des del nostre projecte, i d’aquí va sorgir la idea de la música perquè ens agrada molt i a més també ens agrada compartir-la amb els nens, anar a concerts, és a dir una nova manera de viure la família compartint aquesta afició.

A més, avui l’escola també és un dels llocs on arriba la música, i per tant on els nens i nenes escolten les cançons, més enllà de la classe de música i per tant es tractava d’ajuntar música amb conte infantil i l’art de la il·lustració, a més a més tenint en compte que disposem d’una generació d’il·lustradors actualment molt ponent a casa nostra.

Fotografia: Cedida

Per tant la intenció era transmetre les cançons i també els seus missatges?
Sí, exacte, tenim cançons amb missatges molt potents i veiem com els infants les canten, i alhora el fet de reivindicar escoltar les cançons i veure quins són els seus missatges… a vegades hi ha cançons que sents que les canten els infants i prefereixes que no sàpiguen que diuen…. Perquè hi ha clàssics que són molt masclistes, però ara per sort en som més conscients.

Fins ara heu tret llibres basats en cançons tan populars com el ‘Bon dia’ d’Els Pets, ‘Lousiana i els camps de cotó’ d’Els Amics de les Arts, ‘Ara som gegants’ de Joan Dausà o ‘Invencibles’ d’Els Catarres, tots grups de casa…
Al final agafes grups de casa perquè són amb els qui et sents com a pròxims, també és la música que escoltes a casa i te la sents teva. I en aquest cas era allò que t’encomana una certa passió. I també reivindicar que si només fem les coses amb ulls solament empresarials al final no vetlles per la qualitat, teníem molt clara la línia que volíem seguir des d’un inici. Volem ser una eina més per poder compartir la cançó amb la família.

Com funciona l’editorial? Perquè fins ara heu editat sis llibres, com trieu quina cançó ha de tenir el seu llibre i qui l’ha d’il·lustrar?
Doncs els dos primers llibres, el “Bon dia” d’Els Pets i “Compta amb mi” de Txarango són dos contes que es van estar gestant durant molts mesos, perquè eren els primers i clar has de decidir per primera vegada com ha de ser el disseny de la col·lecció, la maquetació del llibre, fins i tot decidir quins són els continguts que podeu trobar dins del llibre perquè sigui més interactiu, i tot això s’ha de pensar bé a l’hora de transmetre-ho al paper.

I pel que fa a les cançons són dos temes que gairebé es porten uns vint anys l’un de l’altre, amb “Bon dia” sempre l’havíem visualitzat molt en imatges, un nen que es lleva i es va trobant a tots els personatges del poble, alhora és una cançó que és com un himne, molt popular i que ha passat de generació en generació i pel que fa a Taxarango és un grup que ens agrada per diversos motius, pel seu estil de música i pel que transmeten més enllà de la música i vam pensar que “Compta amb mi”, que és una cançó preciosa, ens permetria llençar missatges molt bonics. Ara portem un funcionament heretat d’aquest inici, triem conjuntament la cançó que ha de contenir el llibre, analitzem quin missatge pot transmetre que sigui important per a nosaltres, i alhora adaptable per a poder esdevenir conte i llavors des del principi proposem un text al grup escollit. Així doncs, en contactar amb el grup s’envia la proposta de text i la proposta d’il·lustració amb la premissa que poden fer suggeriments i fins i tot canvis perquè al final hem de treballar junts. Ii tenim el vistiplau del grup, ja comencem a treballar amb els il·lustradors amb els quals hem treballat molt colze a colze i això es nota en el resultat, perquè tothom hi ha acabat posant el seu granet de sorra.

Fotografia: Cedida

I quina és la resposta per part dels grups quan se’ls comunica la proposta?
La resposta normalment és bona, de fet això era una de les coses que a l’inici del projecte pensàvem: «i si no els hi agrada la idea?» I la realitat és que a tots els encanta. Realment reben molt bé la proposta.

Quin és el perfil dels il·lustradors que voleu per als vostres contes?
Ens fixem molt amb el que ens inspiren les il·lustracions, que puguin transmetre la idea que ha de tenir el conte, i alhora també tenim ganes de treballar tant amb il·lustradors ja amb carreres més consolidades, com poder donar l’oportunitat a la gent més jove.

Els vostres llibres porten el segell de Llibrelocal.cat
És un segell que va impulsar l’editorial Comanegra i que creiem que dóna valor al llibre i a la nostra feina. Es tracta de fer veure que es poden fer les coses la mar de bé des de la proximitat sense haver de portar la producció a fora, clar nosaltres fem contes sobre cançons de grups catalans i teníem molt clar que també volíem treballar amb il·lustradors d’aquí, ja que no tenia massa sentit anar a buscar un il·lustrador de fora per a il·lustrar una cançó catalana i llavors amb la impressió hem volgut fer el mateix, al final és una aposta que resulta una mica més costosa fer-la tot aquí, però al final té tot el sentit del món fer-la a Catalunya i aquest és el valor afegit del producte.

A més, l’Editorial Nanit també col·labora amb diferents ONGS…
Teníem la idea una mica de tornar a la societat el que ella mateixa et dóna, de tenir un compromís públic de dedicar una part dels beneficis a una entitat que treballa a favor dels infants i que això també donava més sentit al projecte global de l’editorial.