Descarrega el certificat autoreponsable de desplaçament

Fotografia: David Ramon

Per ajudar i facilitar els desplaçaments per part de la ciutadania a partir d’aquest dilluns 23, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya posa en marxa el certificat autoresponsable de desplaçament, perquè els ciutadans el puguin descarregar i omplir detalladament, del lloc d’on surten, és a dir per exemple,  el domicili on es resideix i indicant el punt d’arribada final del trajecte.

Aquest document servirà per tant per anar del domicili al lloc de feina, com també per efectuar la compra d’alimentació bàsica, anar a la farmàcia, tenir cura de l’assistència o atenció a persones grans, a menors d’edat, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables i finalment el desplaçament a una entitat financera o d’assegurança.

Segons el Consell Buch «és fruit de moltes peticions per poder justificar que el treballador va al centre de treball, i hem volgut facilitar i agilitzar la feina. En aquest certificat hi ha marcats tots els casos en els quals es pot sortir», tot i que no és obligatori porta-lo si es recomana fer-ho.

Les sancions |

Qui no faci cas de les indicacions i per tant surti a passejar o bé a fer activitats que no estan permeses, podrà ser sancionat per tres nivells, lleu, greu i molt greu i pot anar dels 600 euros als 30.000 euros«

El document | 

Podeu descarregar-vos el certificat autoresponsable de desplaçament en aquest anllaç.

També podeu descarregar-vos el PFD aquí.

Certificat d’autoresponsabilitat |

Per a què serveix?
Per disposar d’un model de certificat on es declari de forma responsable que l’activitat que s’està fent en l’espai públic és una de les autoritzades per l’estat d’alarma. El seu ús facilita a les policies locals i als Mossos d’Esquadra la comprovació atès que és un format estàndard.

És només per a desplaçaments amb vehicle o també a peu?
Per ambdós casos, especialment si el desplaçament és lluny del domicili.

És obligatori portar-lo?
No. És un document que facilita la declaració però no és obligatori. Sí que és recomanable.

Qui me’l pot requerir?
Només els agents de la policia.

Què passa si no el porto i m’atura la policia? Em poden multar per no portar-lo?
No us multaran per no portar-lo. Si no el porteu i us atura la policia haureu de certificar en aquell moment que la vostra activitat s’ajusta a les autoritzades per l’estat d’alarma.

Substitueix el certificat de treball que l’empresa m’ha facilitat?
No. El certificat d’autoresponsabilitat és complementari al certificat de treball que l’empresa us hagi facilitat per al desplaçament al centre de treball. Porteu-los tots dos.

On el puc aconseguir?
Es pot descarregar a la web de la Generalitat de Catalunya i del Departament d’Interior. Les patrulles dels Mossos d’Esquadra i les policies locals en tindran còpies impreses per si en necessiteu en un control. No n’aneu a buscar a les comissaries. Els centres de treball i establiments d’obertura autoritzada poden disposar de còpies impreses, si bé no estan obligats a tenir-ne. No aneu expressament a buscar-n’hi.

El puc imprimir i omplir a mà?
Sí.

Cal portar-lo en paper o en digital?
El podeu portar imprès o en format digital al mòbil o dispositiu electrònic tipus tauleta.

Necessito una signatura digital?
No cal. Es pot fer servir, però no és necessària.

La policia es quedarà el document original imprès?
No.

Per què hi apareixen només aquestes opcions d’activitat?
Perquè són les que recull el Reial decret que estableix l’estat d’alarma per COVID19.

Si una activitat no està especificada, puc indicar-la?
Sí. A l’epígraf “causa de força major o situació de necessitat” podeu especificar altres activitats, sempre que responguin a les circumstàncies d’excepcionalitat justificada.

El necessito per sortir breument al carrer com ara a llençar les escombraries, passejar la meva mascota o fer una compra breu al costat de casa?
No, considerant que és per un temps molt breu i al costat del domicili.

Cal fer un certificat per cada desplaçament?
Sí, un per cada desplaçament. Si en un mateix desplaçament es fan diverses activitats cal indicar-les totes especificant la destinació més allunyada (per exemple, anar al centre de treball i anar a comprar aliments, marqueu les dues activitats i indiqueu l’adreça més allunyada del lloc d’origen).

Puc manipular-lo o modificar el text?
No.

Què passa si el que declaro no és cert?
És un fet que es pot sancionar, com també ho és si verbalment es declara un desplaçament que no és cert.