La Fundació Festa Major de Gràcia ens invita a descobrir qui són els Reig Mags a través d’una exposició

Fotografia: Fundació Festa Major de Gràcia

La Fundació Festa Major de Gràcia a més d’ajudar a organitzar la Festa Major de Gràcia amb les vint-i-quatre comissions de festes que guarneixen, també es posa a treballar per organitzar diverses activitats per les festes de Nadal d’aquest 2019. Així doncs aquest 2019 s’ofereix un gran ventall d’activitats que va des de la festa en homenatge a la Gent Gran, l’encesa poètica del pessebre, el Cant de la Sibil·la, les exposicions o la cavalcada de les Carteres.

Com s’ha fet en els darrers tres anys, l’entitat ha dissenyat i inaugurat una nova exposició de temàtica nadalenca que intenta desenvolupar algun tema relacionat amb la cultura popular d’aquestes dates. Segons ens explica responsables de l’entitat «Fidels als seus valors fundacionals que volen fomentar el coneixement de les nostres tradicions a tots els públics, s’aprofita aquestes dates i aquesta exposició per convidar a les escoles que ho desitgin perquè visitin el pessebre monumental i facin una visita guiada a la mostra per explicar-los l’origen de moltes de les tradicions que es mantenen vives actualment. Només en l’edició de l’any passat van passar més de 350 infants de 5 a 10 anys i en aquesta edició, de moment, ja s’han reservat les mateixes places

“Benvolguts Reis Mags…qui sou?” |

L’exposició per aquest Nadal 2019-2020 duu el nom «Benvolguts Reis Mags...qui sou?» i estudia i analitza l’origen i desenvolupament del mite dels Reis Mags a través de la història. Quan es va decidir que eren tres i per què? Reis o Mags, a què es dediquen? Sempre s’han representat com «el blanc, el ros i el negre»? Darrere aquesta llegenda podem copsar com han anat evolucionant i canviant els valors de la societat occidental al llarg dels segles i com determinades tradicions relacionades amb aquesta diada s’han conservat fins avui dia.

Per una banda l’expologia de la mostra ens ofereix dos nivells de lectura, una per al públic adult que vol descobrir l’origen i evolució d’una dels mites més arrelats a la nostra cultura i un altre nivell de lectura per als infants. En aquest àmbit descobrirem quins han estat els ajudants que tenen els Reis repartits per tot el territori català. Trobarem fitxes explicatives de patges i carters de tota la geografia catalana, fent una especial atenció a les Carteres Reials de Gràcia, les emissàries dels Reis a la Vila. Per altra banda, els més menuts i la canalla podran entrar al menjador d’una casa que es prepara per viure la nit de Reis. Amb els objectes exposats es donarà una l’explicació de l’origen de moltes de les tradicions que encara perduren en l’actualitat lligades a aquesta festa tals com el fanalet de Reis, el fet de deixar menjar pels Reis i pels camells, menjar tortell, escriure i anar a lliurar la carta als Reis o als patges, deixar la sabata al balcó o anar a les cavalcades. 

La mostra es podrà visitar des del 9 de desembre de 2019 fins al 2 de febrer de 2020 a l’espai cultural Albert Musons (c/Alzina, 9), seu de a Fundació Festa Major de Gràcia. L’horari de visita serà de dilluns a dijous de 17 a 21h i els divendres de 10.00 a 13:30 hores.

Fotografia: Fundació Festa Major de Gràcia

Activitats complematàries a l’exposició |

A banda de poder veure i gaudir de l’exposició els organitzadors han dut a terme dues activitats relacionades amb ella. La primera es va organitzar de manera conjunta amb el Taller d’Història de Gràcia-Centre d’Estudis i va tenir lloc el dia 12 de desembre de 2019 a l’espai cultural Can Musons, que va consistir en una conferència a càrrec de Ricard Fernández que va dur el nom «Les cavalcades de Reis a Barcelona. Dels precedents a la inclusió». La segona és auqest dijous 19 de desembre a les 19:30h i al mateix lloc es realitzarà una visita guiada a la mostra de la mà de Joan Sánchez, comissari de l’exposició nadalenca de l’entitat.