La Festa Major del 2019 torna a apostar per tercer any consecutiu pel got reutilitzable

Fotografia: Ecofestes

Un any més, aquests ja n’és el tercer, la Festa Major de Gràcia continua apostant per la sostenibilitat i novament no es lliuraran gots d’un sol ús. La Fundació Festa Major de Gràcia, juntament amb San Miguel i Ecofestes, aplicarà el sistema de gestió integral dels #gotsreutilitzables a tots els carrers i espais del barri durant la Festa Major. D’entrada el primer objectiu d’aquest any és consolidar el sistema i aconseguir millorar la taxa de reutilització del got de la qual l’any passat va ser del 33,63%, un 10% superior que en l’edició de 2017.

Així doncs amb la recuperació i rentat industrial dels gots, no tan sols s’evita el residu plàstic del got d’un sol ús, sinó que es minimitza el nombre de gots necessaris i s’evita la producció de nous. Enguany, del total dels gots reutilitzables de Gràcia que es repartiran a les festes el 47% del got és nou, mentre que el 53% restant són de les edicions 2017 i 2018. D’aquesta manera es posa en pràctica una gestió basada en l’economia circular, on la reducció i la reutilització són els principals objectius.

Les dades de l’edició del 2018 |

En les festes de l’any 2018 Ecofestes va repartir 190.481 gots i d’aquests es van utilitzar 141.430 entre tots els carrers i places, que segons una estimació de 4 consumicions per got de mitjana, van suposar un estalvi de 2.828 Kg de residus plàstics. Els gots no utilitzats i els recuperats de les edicions passades (2017 i 2018) són els que ajudaran a fer més sostenible l’edició d’enguany, ja que només ha calgut produir 70.000 gots amb el disseny nou de les festes. A part dels gots personalitzats de Gràcia, Ecofestes també aportarà 31.000 gots genèrics de San Miguel com a estoc de seguretat per poder abastir cada dia. La taxa de recuperació de l’edició passada va ser del 33,63%, una xifra que va millorar notablement respecte a el 2017 i que s’espera superar aquest 2019. En aquest sentit, Ecofestes i San Miguel tornaran a difondre cartells informatius sobre el funcionament del got i generar més conscienciació ambiental.

Gots de les edicions anteriors |

El got del bicentenari de Gràcia de l’edició de 2017 tornarà a estar disponibles per aquestes festes, sent així el tercer any de la seva utilització. Aquest nou cicle o nou ús d’aquest got farà mermar encara més els costos ambientals (plàstic emprat per cobrir els usos, emissions de CO2, etc.) que es deriven de la seva fabricació. Així doncs, com més edicions es reutilitza el got, més sostenible és el sistema. Per altra banda, es preveu que hi hagi un mínim de 4 usos per got reutilitzable durant aquestes festes de Gràcia. Segons estimacions realitzades per Ecofestes, en activitats de dia hi ha una mitjana de 2 consumicions per participant. En els esdeveniments de nit, la mitjana augmenta fins a 3/4 consumicions per persona. A partir d’aquests càlculs s’ha previst la producció i distribució dels gots reutilitzables per promocionar el màxim reaprofitament d’aquests. L’estimació mínima prevista per Gràcia és de 4 usos per got, pronòstic que comporta l’amortització del got reutilitzable i l’estalvi del got d’un sol ús. I és que el got reutilitzable no és un residu, sinó un recurs dins d’aquesta economia circular que s’aplica en la gestió dels gots.

Dipòsit per a obtenir el got retornable |

Així doncs el got reutilitzable, de disseny exclusiu de les festes i també de genèric de San Miguel, serà distribuït mitjançant un petit dipòsit en concepte de lloguer a totes les barres de la Comissió de Festes repartides per tots els carrers i places. Abans de marxar cap a casa, tothom podrà retornar el seu got a qualsevol barra de la Comissió, recuperant així el dipòsit inicial. El sistema de dipòsit, sense despesa final pel públic, aconsegueix dotar de valor el got i n’evita el seu abandonament i, per tant, el seu fracàs ecològic.