La Festa Major de Gràcia celebra el 200 aniversari amb més de 400 activitats al llarg de tot l’any.

Fotografia: David Ramon.

Aquest passat dimecres es van donar a conèixer els eixos principals i algunes de les activitats programades per a celebrar el bicentenari de la Festa Major de Gràcia. El Bicentenari de la Festa Major de Gràcia està organitzat per la Fundació Festa Major de Gràcia amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i del Districte de Gràcia, i en col·laboració amb San Miguel i l’Obra Social La Caixa.

Per a poder triar i decidir el programa de les activitats per aquest 2017, es va convocar un procés participatiu en què hi van participar més de 120 propostes recollides pels més de 100 veïns que van participar en la crida. Enguany les primeres activitats comencen aquest pròxim mes de maig, i acabaran el 2018.

200 Aniversari Festa Major |

Per a celebrar aquesta fita tan important, un dels puntals d’aquesta festa serà la figura i recuperació de l’Envelat com a símbol popular de la festa major dels pobles i viles. Per aquesta raó s’ha decidit la recuperació i el muntatge d’un envelat als «Jardinets de Gràcia», un espai que creat amb les tècniques modernes i complint les mesures de seguretat actuals, recrearà l’estètica dels envelats tradicionals del segle XIX. La inauguració de l’espai serà el 2 de maig i la seva clausura el 22 d’agost de 2017. Al seu interior s’hi faran diverses activitats.

La Festa Major també inserirà en els guarnits d’origen vegetal i per tant efímers, per aquest motiu enguany visitaran Gràcia la Federació de Catifaires de Catalunya i els Amics de les Enramades de Sallent, en les que es podrà tornar a veure aquestes tècniques de guarnits als carrers de Gràcia, gairebé un segle després de la seva desaparició.

El 3 de juny serà el torn dels catifaires que durant tot el matí realitzaran catifes a diferents places de la Vila, amb la col·laboració de les colles de cultura popular i els veïns i veïnes del barri. La desfeta de les catifes serà amb una gran guerra de flors que donarà per finalitzada la festa.

També del 15 al 22 d’agost podrem veure al carrer Francesc Giner com s’enrama un carrer. Es decorarà amb fullatge, brancam, i garlandes de boix per tal de recuperar l’ornamentació clàssica dels carrers.

A més de totes aquestes activitats també hi haurà temps per a la música, enguany gràcies a la col·laboració i del treball en xarxa dels músics de l’Orfeó Gracienc, de les colles de cultura popular de Gràcia i el Centre Artesà Tradicionàrius, en dia de la inauguració oficial del Bicentenari, el 2 de maig, s’estrenarà una peça de nova creació composta per al seguici inaugural d’aquest mateix dia. També podrem gaudir d’un concert de Cantabile el cor nascut al programa de TV3 Oh Happy Day.