La cultura popular de Gràcia viatja a Mallorca per celebrar Els Foguerons de Sa Pobla.

El proper dissabte 14 de gener de 2017 més de mig miler de representants de la cultura popular de Gràcia viatjaran a Mallorca per celebrar el 25è aniversari dels Foguerons de Sa Pobla amb una gran trobada festiva.

Barcelona celebra de mil i una maneres la diada de Sant Antoni (17 de gener), al voltant de la qual gira un cicle festiu protagonitzat per animals i carruatges, però també pel foc i els diables. Des de fa 25 anys Gràcia celebra, l’últim cap de setmana de gener, la festa dels Foguerons de Sant Antoni de Sa Pobla. Una tradició ancestral mallorquina centrada en la cultura popular i la gastronomia de l’illa.  A Gràcia s’encenen els foguerons a les places de la Vila, sonen els xeremiers de flabiols, les ximbombes, els glossadors i els cantadors, hi participen els diables i els castellers i la oferta gastronòmica es cuina a les brases. Aquest any els Foguerons de Sa Pobla arriben a Gràcia els dies 26, 27 i 28 de gener 2017.

La principal novetat d’aquesta edició és que per celebrar el vint-i-cinquè aniversari no només la cultura popular de ses Illes viatjarà cap a la Vila, sinó que, a més, una delegació de 580 graciencs i gracienques representants de la cultura popular del territori viatjaran a Sa Pobla aquest cap de setmana. 

Hi aniran representants de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia, la Fundació Festa Major de Gràcia, l’Associació Cultura, Gastronòmica el Cargol Graciós, l’Associació Cultural TRAM/CAT, el Centre Artesà Tradicionàrius i la Federació de Colles de Sant Medir que s’encarregaran d’organitzar a sa Pobla una cercavila de cultura popular amb correfocs estàtics per a menuts i grans. Amb ells viatjarà també  l’Orquestrina Trama, que mostrarà als mallorquins i mallorquines les Músiques i danses del Pirineu: Gralles, flabiols, violins, un acordió diatònic…

Totes les entitats que durant aquests 25 anys han participat dels Foguerons participaran en aquesta gran trobada festiva que tindrà lloc aquest dissabte 14 de gener de 2017. La delegació estarà encapçalada pel Regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia i la Consellera de Cultura, Marta Duñach.

La festa a Sa Pobla |

Les activitats començaran a la plaça Major de Sa Pobla amb la plantada conjunta de gegants i bèsties de Gràcia i de Sa Pobla, seguidament es farà la recepció a l’Ajuntament on el Regidor de Gràcia, Eloi Badia, inaugurarà l’exposició “Sant Antoni, la Festa Major de l’hivern”, que culmiarà amb un gran dinar de germanor on es preveu l’assistència de 700 persones.

Les activitats de tarda començaran a les 17.00 h amb la Diada Castellera a la Plaça Major amb els Castellers de Gràcia i els Castellers de Mallorca. Més tard, les Colles de Cultura Popular ompliran els carrers de festa i música amb una gran cercavila que donarà pas al correfoc infantil a la Plaça Major amb els Malsons de la Vella i els Escuats de la Malèfica del Coll. A la nit hi haurà el Ball Folk amb l’Orquestrina Trama i la traca final de la festa amb el correfoc per a adults a la plaça Major amb els Dimonis d’Albopàs, La Vella de Gràcia, l’Atzeries de la Vella, el Drac de Gràcia, la Diabòlica de Gràcia i la Malèfica del Coll.

Serà una trobada intensa per commemorar aquests 25 anys de l’arribada dels Foguerons a Gràcia que continuarà dues setmanes després, llavors sí, a les places de la Vila de Gràcia. La delegació gracienca omplirà 2 vaixells, ocuparà 4 hotels a Palma i es desplaçarà amb uns 12 autocars, tot un esforç organitzatiu i logístic. Tothom està convidat a acomiadar la delegació gracienca el proper divendres 13 de gener a les 23.00 h al Port de Barcelona.