La colla castellera de la Vila de Gràcia destina 10.000€ a la investigació de lesions medul·lars

Fotografia: Castellers de la Vila de Gràcia

Els Castellers de la Vila de Gràcia han fet entrega de la beca Mike Lane-CVG a un projecte pilot de l’Institut Guttmann que investiga l’estimulació transcutània medul·lar (TSCS) per millorar la funció respiratòria en pacients amb lesió medul·lar cervical o toràcica. L’entrega de la beca es va fer en un acte a la Seu del Districte de la Vila de Gràcia, on van participar el President del Consell del Districte Ferran Mascarell i el regidor del Districte Eloi Badia. 

La beca i el projecte |

El projecte premiat se centra en l’estudi de l’efecte de l’estimulació elèctrica transcutània de la medul·la espinal a nivell cervical combinada amb l’estimulació toràcica sobre la musculatura respiratòria, induint d’aquesta manera, una recuperació millor del patró respiratori de les persones que pateixen lesions medul·lars cervicals o toràciques altes. L’equip investigador el formen: la Dra. Kumru, investigadora principal, el Dr Curia, el Dr. Benito, la Dra. Valles, la Dra Ramirez i la inginiera Maria Rodriguez. Totes elles persones expertes en l’àrea de la Lesió Medular de l’Insitut Guttmann. Amb aquesta beca es pretén retre homenatge a Mike Lane, membre de CVG que va morir al 2017, després d’haver patit lesions de medul·la que el van deixar tetraplègic el 2013, com a conseqüència d’un incident casteller. Tot i que aquesta és la primera edició de la beca, la intenció dels seus impulsos és fer extensiva la iniciativa a la resta del món casteller i que els projectes d’investigació de lesió medul·lar a Catalunya puguin comptar amb aquesta beca de manera continuada.

El comitè avaluador del projecte d’investigació guanyador el formen Dani Castillo, director mèdic i científic de la coordinadora, Jaume Rosset exdirector mèdic i científic de la coordinadora, Marta Latorre esposa de Mike Lane i l’Oriol Francolí, membre de la colla i responsable de la beca. El doctor de l’Institut Guttmann, Joan Vidal va declinar formar part de la votació final per evitar qualsevol tipus de conflicte d’interessos.

L’origen de la beca Mike Lane-CVG |

Diada Castellera de la Festa Major del 2013: els Castellers de la Vila de Gràcia van patir una caiguda en la construcció del 5de8, que va comportar que el casteller Mike patís una tetraplegia severa, i que al cap de tres anys i mig en Mike morís. Com a homenatge a la memòria del company Mike la colla va decidir posar en marxa la “Beca Mike Lane”, una beca que té com a objectiu premiar els treballs d’investigació i recerca en la prevenció i cura de lesions medul·lars i cervicals. Enguany aquesta beca estarà dotada amb un import de 10.000 euros aportats íntegrament pels CVG, previsiblement aquest pròxim mes de juliol és farà públic el veredicte i la presentació del projecte guanyador.