La Castanyada versus Halloween.

Des de fa dies, si passegem pels carrers, mirem aparadors i entrem als comerços, veurem que molts estan guarnits amb calaveres, carabasses, bruixes… en definitiva recursos de l’univers americà, i de tant en tant algun aparador guarnit amb castanyes…

I precisament en aquestes dates s’hi instal·la el debat de què hem de celebrar La Castanyada o bé Halloween. Si anem als orígens veure’m que Halloween o La Nit de les Bruixes, ens trobem que és una festa d’origen celta que se celebra la nit del 31 d’octubre i prové també de la festivitat cristiana de la celebració del dia de tots sants. I a partir d’aquí tota una mitologia que comprèn bruixes, morts i una sèrie de mites o llegendes relacionades amb els difunts.

Si el que celebrem és La Castanyada veure’m que la celebració data del segle VII i rebia el nom de «Tots els Martiris», Gregori IV designà que aquesta festa se centrés en el dia 1 de novembre. A final del segle X se n’hi afegí una altra dedicada als difunts; per això, després del dia de Tots els Sants, ve el dia dedicat als morts (dia 2 de novembre).

Així doncs per Tots Sants havent dinat, la societat es recollia a casa amb la família, per després anar cap als cementiris a portar flors als difunts. En tornar cap a casa, ja al vespre es feia un àpat on es menjaven estofats, un plat de llegums secs i per postres ametlles, nous, figues seques i, és clar, castanyes i panellets.

Un altre dels possibles motius de la celebració, és que es creu que antigament els campaners feien sonar les campanes tota la nit que va del dia de Tots Sants al dia de morts, per recordar els veïns l’oportunitat de pregar pels difunts. L’esgotament que això produïa feia necessari refer les forces: se servia fruita del temps i castanyes acompanyades de vi novell, blanc i una mica dolç.

Sigui com sigui la tria que fem, veurem que en els dos casos és una celebració en record als difunts, aquells que ja no hi són. A nosaltres de totes maneres, si hem d’escollir, ens quedem amb la Castanyada. Així que bona castanyada i dolços panellets!