La Casa Vicens posa en en marxa el seu servei educatiu per a acostar l’arquitectura als escolars

Fotografia: Casa Vicens

La primera Casa de Gaudí, és a dir la Casa Vicens, va presentar la setmana passada el seu primer Servei Educatiu per a alumnes de primària i secundària. Un programa desenvolupat de la mà de l’empresa Adhoc Cultura (especialitzada en la creació de projectes d’innovació i promoció cultural) i la Fundació Bosch i Gimpera que, des de juny de 2018 i sota la metodologia de focus group, sessions de treball, amb diferents agents del sector com professorat, alumnes, empreses del tercer sector i personal intern de la Casa Vicens ha conceptualitzat les primeres activitats d’aquest servei educatiu per al curs 2019- 2020 responent a les diferents demandes de cada agent.

Un dels objectius fundacionals de l’espai museu, han estat obrir la casa als ciutadans i buscant la proximitat amb aquests, treballant per oferir unes visites pausades on l’excel·lència i l’atenció personalitzada hagin estat els valors predominants. En aquesta proposta a les escoles i als més joves, la Casa Vicens ha volgut transmetre els seus principals valors, com dèiem l’excel·lència, la innovació en els procediments i continguts pedagògics, la inclusió tant física per als visitants com en l’apartat econòmic i finalment treballar per aconseguir una experiència singular entre els escolars.

El projecte |

Aquest programa ha tingut presents tant els objectius curriculars i les competències bàsiques contemplades per a primària i secundària com l’entorn arquitectònic on es desenvoluparan, la primera casa realitzada per l’arquitecte més conegut de Catalunya: Antoni Gaudí. El resultat és un projecte transversal, que connecta el passat amb el present i, que a través de l’arquitectura, l’urbanisme i l’art fa plantejar als escolars el futur, el seu futur.

A banda de la visita a la Casa Vicens el projecte educatiu també incliu diverses activitats pràctiques per als escolars. Entre elles hi trobem “Projectem, dissenyem i construïm” és l’activitat desenvolupada per als alumnes de primària amb l’arquitectura com a eix central. Després de descobrir la Casa Vicens des d’un punt de vista arquitectònic (orientació, disposició de les habitacions, obertures, decoració, etc.) els alumnes reben un encàrrec arquitectònic: projectar una residència familiar en diferents contextos del planeta. Després de resoldre el repte amb peces de
LEGO® , presenten conjuntament les seves solucions arquitectòniques i reben el seu diploma d’”arquitectes”.

Per als alumnes de secundària es presenta l’activitat «Scape Vicens» on els participants han d’anar resolent diferents proves i enigmes per tota la casa i descobrir un dels misteris que amaga la Casa Vicens. Aquesta activitat se centra especialment a donar a conèixer de manera lúdica la història de la Casa Vicens i les transformacions de la ciutat de Barcelona, amb referències concretes de la història de Gràcia com la que posa en relleu La Campana de Gràcia, un setmanari satíric que es va publicar fins a l’any 1934.

Fotografia: Casa Vicens

Des del territori i la proximitat |

Aquest servei educatiu de la Casa Vicens es posarà en marxa aquest setembre de 2019, abans però i per a poder-lo tastar, vuit escoles ubicades en els districtes de Gràcia i de Sarrià-Sant Gervasi entre elles: Escola Rius i Taulet, Escola Dolors Monserdà-Santapau, Col·legi Sil, Escola de la Concepció, Escola Claret, Escola Patronat Domènech, Institut Montserrat i Escola Reina Violant, han estat les escollides per a la prova pilot que s’ha portat a terme entre els mesos de març i maig d’aquest any a Casa Vicens i que ha permès validar les dinàmiques i els materials. Un
total de 277 alumnes -des de segon de primària fins a quart de secundària- han participat en alguna de les dues activitats, amb un índex de satisfacció general del 97%.

En declaracions de Núria Serrat (responsable de la Fundació Bosch i Gimpera de la Universitat de Barcelona) aquest nou servei educatiu «és rigorós acadèmicament i al mateix temps innovador, és una nova manera d’entendre l’educació als museus».

El nou servei permet, de nou, connectar la Casa Vicens amb la seva història i el seu entorn i situar-se com una institució de referència en la difusió de l’arquitectura en aquest diàleg entre el seu passat (primera casa realitzada per Antoni Gaudí) i el seu present (rehabilitació de Martínez Lapeña-Torres arquitectes + DAW Office) per a plantejar-se el futur amb les solucions arquitectòniques dels petits arquitectes.

Fotografia: Casa Vicens

La casa |

Casa Vicens és la primera casa realitzada per Antoni Gaudí entre 1883 i 1885. Declarada Patrimoni de la Humanitat UNESCO l’any 2005, és la casa-manifest on un jove Gaudí, de només 30 anys, va fixar les bases del que seria la seva arquitectura posterior. Ubicada al barri de Gràcia de Barcelona, va obrir les portes al públic el novembre de 2017, després de 3 anys de restauració i rehabilitació que van permetre a la casa tornar al seu origen, el primer any van veure la casa 123.000 visitants.