La Casa Vicens celebra Santa Rita amb una proposta virtual

Fotografia: Casa Vicens

Enguany la celebració de la festa de Santa Rita a la Casa Vicens no podrà ser com els altres anys, però tot i això s’ha volgut apostar per una celebració en format digital del compromís adquirit amb la Vila de Gràcia. És per aquest motiu que veïns, comerciants, institucions del barri, membres de l’església i administracions públiques han volgut compartir les seves vivències i felicitacions a la Casa Vicens per continuar amb aquesta històrica tradició que se celebra des de l’any 1899.

El resultat de tot aquest treball es resumeix en un vídeo* que ja és disponible a les xarxes socials de Casa Vicens, on es recullen els testimonis de persones que han viscut anys enrere aquesta tradició històrica vinculada amb la primera casa de Gaudí on, al seu jardí, es beneïen les conegudes roses de Santa Rita. L’equipament assegura que manté el compromís de celebrar aquesta festivitat l’any 2021.

La vinculació de Santa Rita amb Casa Vicens | 

L’origen de la tradició es remunta al segle XVIII, quan en el terreny on s’ubica actualment Casa Vicens hi havia una casa de convalescència dels Pares Carmelites Descalços del convent dels “Josepets” de l’actual Plaça Lesseps. Aquests pares, sorpresos per la ràpida recuperació de les diferents afeccions de les persones que bevien aigua carbònica de la deu van dedicar el lloc a Santa Rita, patrona de les causes impossibles. L’any 1886 aquestes aigües carbòniques van ser declarades d’utilitat pública i es va començar la seva comercialització. El 1927 amb la gran ampliació del terreny per part de l’arquitecte Serra de Martínez, Casa Vicens va incorporar dins la seva parcel·la aquesta font natural d’aigües carbonatades que se situava en la cantonada del carrer Carolines amb l’actual Riera de Cassoles i, és en aquest punt, on es va construir una capella dedicada a Santa Rita.

La família Herrero-Jover, que va viure a la Casa Vicens de 1899 a 2014, va començar a obrir les portes del jardí cada 22 de maig perquè es pogués continuar amb la tradició i el veïnat que s’acostava a celebrar el dia de Santa Rita i a beure aigua de la font natural d’aigua mineromedicinal, “d’eficàcia provada” com anunciaven els diaris de l’època. L’any 1946, amb la venda de diferents parcel·les del jardí, la capella de Santa Rita va quedar separada de la Casa Vicens i el 1963 la capella va ser derruïda per construir un gran bloc d’edificis. Tot i aquesta desaparició la tradició de Santa Rita perdura en la memòria col·lectiva del barri a través del nom d’alguns establiments i d’un gran nombre de veïnes que es diuen Rita. A més, després de l’obertura al públic com a casa-museu, Casa Vicens continua la tradició dels antics propietaris celebrant cada 22 de maig com una jornada especial, plena de roses i espelmes, perquè el veïnat pugui rendir homenatge a la santa.