La Casa de las Casas «Col·laborem amb entitats que ens encarreguen fer recerca d’immobles per a ús social»

La Casa de las Casas obra portes de la mà de dos graciencs, preocupats per l’especulació del mercat immobiliari. Amb una fórmula que ja funciona en altres països, assessoren a clients a trobar la seva llar, i alhora reinverteixen els beneficis en accions i projectes socials.

Per què i quan neix La Casa de las Casas?
Miquel (M): La idea neix fa uns anys quan, en un altre projecte, tractava operacions de compra i venda d’immobles i m’agradava poder facilitar que persones tinguessin casa seva, però per altra banda anava a manifestacions per desnonaments d’entitats financeres o grans tenidors que feien fora famílies amb criatures o gent gran sense cap solució habitacional alternativa. Aleshores vaig pensar que es necessitava una figura que pogués ajudar a que això no passes i que tingués coneixements i professionalització del sector. Anys després, amb la Doris, a qui conec des de fa temps, vam decidir tirar endavant el projecte i és a finals del maig d’aquest 2022 que vam obrir portes amb una inversió personal. Amb un acord entre les dues persones de reinvertir tot el benefici en projectes socials i obtenir-hi un salari pel nostre temps, salari igual al que cobraria qualsevol persona que fes la nostra tasca.

I per què vau decidir que havia de ser a Gràcia? Doris
Doris (D): Tant en Miquel com jo vivim a Gràcia de fa molt de temps, és el nostre espai natural, casa nostra i consideràvem que el primer lloc on s’ha de començar a ajudar és allà on formes part com a membre de la comunitat. Tot i que no ens tanquem a cap zona geogràfica i la nostra acció social està molt focalitzada a la ciutat en concret i a la província de Barcelona en general.

Com a immobiliària que sou us dediqueu a la compravenda, lloguer d’immobles, administració de finques… (informació sobre els serveis també si voleu de les assegurances de protecció de lloguer i acords amb estaments públics)
D: La nostra forma d’aconseguir fons per a projectes socials és l’activitat d’intermediació inmobiliària, administració, reformes i finançament, tot això supeditat als nostres valors i al nostre codi ètic que podeu veure al nostre web.
M: Acostumem a dir que lloguem o venem immobles amb la comissió estàndard mínima perquè volem aconseguir fons per poder incidir en projectes com per exemple el canvi d’ús per aconseguir habitatge per les entitats que treballen per tal que ningú dormi al carrer.

D: Això no vol dir que si algú vol llogar-nos amb totes les garanties el seu pis a entitats sense ànim de lucre amb les que col·laborem, i que treballen amb projectes d’habitatge com per exemple mares víctimes de violència de gènere amb criatures, persones joves que estaven a cases d’acollida i el tenir la majoria d’edat es poden quedar al carrer o gent gran que té perill de quedar-se sense casa entre d’altres, no puguin fer-ho. Estem encantades que ho facin.

Us definiu com a una immobiliària ètica i social, quins són els principals valors amb què treballeu?
D: Bàsicament, tal i com diem, forma part de la solució, és a dir, nosaltres tenim clar que la figura que representem existeix a altres països d’Europa i que és necessària, no té sentit formar part de l’especulació dels mercat, vendre immobles de grans tenidors o intentar inflar preus per obtenir més ingressos.
M: Partim de la base que l’habitatge és un dret constitucional que s’ha convertit en un valor especulatiu, amb la nostra tasca volem ajudar a que hi hagi al mercat solucions habitacionals dignes en preu i condicions, per això estem constantment pensant en fórmules que facin que hi hagi al mercat més oferta de lloguer social.

A més, treballeu amb un «Codi ètic», quines són les seves característiques?

D: És el següent:
1. No especulem
La Casa de les Cases va néixer davant el cansament de l’especulació i la gentrificació. Per això, treballem reinvertint els beneficis a la comunitat.

2. No ens lucrem
Només cobrarem els honoraris acords al mercat. Si l’operació genera beneficis, aquests seran reinvertits en projectes socials.

3. No abusem
Als nostres contractes mai trobaràs clàusules abusives o sospitoses de ser-ho.

4. Som socials
Col·laborem amb diverses entitats socials on invertir els nostres beneficis i a les quals ajudem a trobar habitatge per als seus projectes de reinserció i qualitat de vida per a persones amb perfils vulnerables.

5. Som persones
Treballem pel bé de totes les persones (llogaters, propietàries, compradors…) aportant valor, assessorament i acompanyament. I amb un tracte personal, proper i amable.

6. No discriminem
No fem distincions ni a llogaters, compradores o venedors per ètnia, procedència, orientació sexual, professió, edat o per altres consideracions més enllà del valor de caràcter personal.

7. Som transparents
No tenim res a amagar. Et mostrem els nostres números i les nostres memòries. I et parlarem de manera directa i honesta.

8. Som sostenibles
En el nostre dia a dia, gestionem els recursos de manera sostenible i col·laborem amb agents locals, fomentant l’ economia verda, de quilòmetre 0 i local.

9. Fomentem l’economia circular
Promovent la venda, la rehabilitació d’habitatge ja construït o el canvi d’ús d’altres tipus d’immobles a habitatges davant de noves construccions; i tornant els beneficis obtinguts a projectes socials que treballen per l’habitatge social i la cohabitatge.

10. Prediquem
Creiem que la nostra gestió ètica, professional i transparent ha de ser allò comú, no una raresa al mercat. Per això, procurarem que més agències s’uneixin a la nostra causa per a transformar plegades el mercat immobiliari.

Un dels punts més interessats és: «Només cobrarem els honoraris d’acord al mercat. Si l’operació genera beneficis, aquests seran reinvertits en projectes socials»…
M: Com et dèiem, és la nostra raó d’existir, si volguéssim tenir beneficis hauríem creat una altra empresa, és quelcom que algú havia de fer, i quan te n’adones no pots mirar cap a una altra banda, òbviament nosaltres ens vam trobar al moment i situació adequada. Somiem amb la possibilitat que altres immobiliàries de barri petites vinguin sota el nostre paraigües de marca i, òbviament, no reinvertint tot el benefici però sí compartint els valors i destinin una part del seu benefici als nostres projectes socials.

Això també vol dir integrar-se en la realitat social que t’envolta?
M: Sí, no podem formar part d’una societat i no ser conscients de la realitat, és el que ens mou. D: Estem molt confrontades amb la realitat, doncs cada dia ens arriben persones amb històries complexes que venen a que els orientem o ajudem, no es fàcil escoltar a vegades aquestes històries, això ens reafirma amb el nostre projecte.

Per posar un exemple, col·laboreu amb diferents entitats com el Rebost Solidari entre d’altres…
D: Gràcies per comentar-ho, és important recordar que el 15% de totes les comissions que tinguem fins a finals d’any van directes al Rebost Solidari de Gràcia, sense que això afecti el fet que si després de tancar balanç també hi ha benefici aquest es destina a altres projectes socials.

També col·laboreu amb entitats i amb persones de perfils vulnerables?
M: Exacte, també col·laborem amb altres entitats que ens encarreguen fer recerca d’immobles per projectes socials, o els hi posem eines per poder gestionar necessitats immobiliàries.
D: I no tan institucional, hi ha veïnes amb dubtes sobre un contracte de lloguer o un immoble que es vol comprar independentment de nosaltres i les ajudem a resoldre dubtes.
M: També preparem xerrades pel barri sobre dubtes immobiliaris o col·laborem amb Saludem amb les festes o ajudant a impulsar projectes com ara el de la Nevera solidària.

També oferiu serveis de coaching immobiliari, en què consisteix?
M: Aquí no s’estila tant, però a altes paisos quan tu penses en comprar, vendre o llogar, no busques, tens la teva persona de confiança que et representa, busca i negocia per tu, això en poques líneas es el que fem, i si hem de tractar amb altres immobiliaries que representen l’interès de l’altra part ho fem amb la millor de les energies i respecte.
D: Això no va de totxos, va de persones que vuien i l’habitatge es el primer de tot per poder está bé a la societat.

Quines són les principals necessitats o demandes dels vostres clients?
M: Viure a un lloc digne o vendre el seu immoble per poder tancar una etapa o llogar a tercers per poder sobreviure amb aquests ingressos.
D: Bàsicament, en buscar o oferir un pis digne perquè està clar que per tenir una vida digna necessites un lloc on viure, i això queda molt clar amb les persones que tractem, es nota que l’enfocament es molt humà.

També fomenteu l’economia circular?
M: Creiem que hi ha molta construcció ja feta, pensem que és millor rehabilitar, reformar, canviar en comptes de construir de nou, amb tot el que representa pel planeta i la societat.
D: També intentem utilitzar productes reciclats i respectuosos amb el medi ambient per a la decoració o rehabilitació dels immobles.

A més, oferiu serveis per tal de millorar l’habitatge dels vostres clients oferint-los projectes de reformes i de decoració?
D: Així és, des de fer ‘home staying’, que no és més que redecorar efímerament l’immoble per ajudar a veure com quedaria a reformar o rehabilitar espais tant d’habitatge com locals o oficines, des de la idea inicial fins al final.

I també cerqueu finançament per als clients que ho necessitin…
M: Sí, aquí com a complement si el client busca millorar les condicions no cobrem comissió i que demanem que faci donació a alguna entitat amb la que col·laborem, si demana coses més complexes cobrem alguna comissió molt per sota de la que es cobra al mercat (entre un 10 i un 20% del que cobraria una entitat per fer aquests servei de broker financer) i també volem que la persona faci donació a una entitat.
D: No oblidem que tot el benefici d’allò que cobrem va a la nostra raó de ser, i per poder fer projectes socials es necessiten recursos.

You may also like

Comments are closed.

More in Actualitat