Jordi Fàbregas: referent de la cultura popular

Fotografia: C.A.T.

Fa pocs mesos Jordi Fàbregas deixava la direcció del Centre Artesà Tradicionàrius i del Festival Folk Internacional Tradicionàrius que podem gaudir a Gràcia, estant gairebé tres dècades al capdavant del projecte.

Segons informa la direcció del mateix C.A.T. «El dia 5 de gener va haver de ser operat d’urgències d’una afecció cardíaca crònica que patia. Complicacions posteriors a l’operació no han permès la seva recuperació. Així doncs aquest passat dijous 21 de gener de 2021 ha mort a l’edat de setanta anys.

Va néixer a la població de Sallent de Llobregat l’any 1951 en el si d’una família on es cultivava la cultura en tota la seva extensió, el seu pare era poeta, dramaturg i professor, així doncs que va ser normal ja de jove decidís fundar diversos projectes musicals, grups com Roda de Manresa a finals de la dècada dels seixanta i ja entrant als setanta amb noves propostes com el grup Coses, L’armónica Brava o Primera Nota a finals de la dècada dels vuitanta. Ja des d’adolescent va entrar en contacte amb la música sent cantant de l’Escola Verge de Montserrat.

Però una de les seves grans fites va ser la creació l’any 1988 del Festival Tradicionàrius de música folk, juntament amb altres noms destacats del món de la música popular com són Jaume Arnella, Solistas de la Costa i Primera Nota.

Concretament l’any 1990 va fundar TRAM (Associació Musical per la Tradició Musical) i un any més tard va crear l’Orquestra Simfònica de la Canya. L’any 1993, posaria la pedra a un dels projectes més ambicions, per a donar a conèixer tota la riquesa musical de la música popular catalana amb la fundació del Centre Artesà Tradicionàrius Un espai on la música popular seria la protagonista no només amb concerts, sinó també amb una programació d’activitats que es complementaria amb sessions de balls, espai de trobada entre grups musicals, cantants i solistes, espai de presentacions de llibres, exposicions…

Pel que fa a l’àmbit dels discos, Jordi Fàbregas va gravar el disc Folc Nou el 1995 en col·laboració amb el grup de música popular de València Urbalia Rurana i Primera Nota.

En l’apartat de promotor, va organitzar festivals com els Saraus de Primavera, El Mercat de Música de Vic o la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa. L’any 1991 rebia el Premi Nacional de Música, el 1995 el Premi Nacional de Cultural Popular tots dos atorgats per la Generalitat de Catalunya i finalment l’any 2006 rebia La Medalla d’Honor de Barcelona.