Jordi Coscollola de Casa Magí «Treballem com abans, a la manera de fer de tota la vida».

A Casa Magí elaboren embotits i productes carnis des de fa més de 50 anys i de manera natural com sempre s’ha fet, ells són de Torà a la província de Lleida, però ara tenim la sort de poder degustar cada dia els seus productes, gràcies a la botiga en línia que han obert a la direcció www.casamagi.com, però si voleu fer-los una visita també els trobareu a la plaça de la Creu de Torà. Avui parlem amb el seu responsable, Jordi Coscollola, que ens explica el procés d’elaboració del producte, i de la feina del dia a dia amb els clients.

Antiga Casa Magí a Torà.

L’antiga Casa Magí sou una empresa familiar, d’elaboració i comercialització de productes carnis des del 1964…
Doncs jo ja sóc la quarta generació de la família que continua amb el negoci del sector carni, som mestres artesans des de fa dues generacions, la meva Iaia va ser qui a la població de Torà va fundar l’actual negoci, de fet ella va tenir la visió de tirar cap aquest sector, ja que inicialment l’empresa es dedicava més al sector del pinso i també del carbó, veient que aquest sector amb la incorporació del petroli aniria minvant va decidir quedar-se amb les treballadores de l’empresa i apostar fort per la branca càrnia i fer-ne el negoci principal. Llavors a la casa pairal on hi havia el negoci del carbó es va obrir una botiga, va començar a funcionar molt bé, la clientela estava satisfeta i ha estat un èxit des del 1964 fins ara.

Des de llavors han passat 53 anys, però a Casa Magí seguiu elaborant els productes de la mateixa manera, és a dir de forma tradicional?
Nosaltres intervenim des del sector primari, secundari i terciari, és a dir controlem des del naixement del xai, les cries dels porcs, o de les vedelles, tenim un contacte amb els productors perquè no donem l’abast, però en tot moment estem controlant el procediment del seu creixement, i després ja en les nostres instal·lacions anem al següent pas, el procés de l’elaboració, i ho fem com ho feien els nostres avantpassats, i finalment la venda directa al públic. Gairebé durant uns 48 anys hem estat venent sempre en un mateix establiment, i hem anat innovant en cada moment en diferents locals, i després en arribar jo, vaig començar a implantar la venda dels nostres productes a través de la botiga en línia. A banda de continuar anant a diverses fires com la de Pinós, al centre de Catalunya on havíem guanyat diversos premis, així de mica en mica ens hem donat a conèixer i hem ha anat treballant per poder donar el producte sense intermediaris al consumidor final, aprofitant que avui dia amb el transport en poc temps pots ser allà on vulguis.

A més tots els vostres productes són naturals?
Sí, nosaltres hem treballat sempre amb producte natural i tenim els porcs, el xai, els vedells a l’aire lliure, és la manera de fer-ho de tota la vida.

Oferiu gran varietat de cans, de porc, de vedella, de pollastre, de xai
Sí, mireu, el nostre punt fort són els elaborats, tant de l’especialitat de productes del porc, com les botifarres d’escalivada, de rovellons, de peus de porc amb pernil ibèric, de rocafort… és a dir qualsevol dels productes que pots tenir al plat del costat. Nosaltres els podem utilitzar amb la carn del poc, això sí, donant-hi la nostra essència, també podeu trobar llonganissa, bulls diversos, com el negre, el bull de poma amb nous, el de festuc, de rovellons, fuet un poc magre, botifarra amb poc greix, productes molt nutricionals amb un valor energètic alt, fins i tot perfecte per als esportistes.

Abans explicaves tots els gustos que teniu, com innoveu? Ho feu una mica sota demanda del client?
Sí, per exemple el bull de poma amb nous el vam treure a partir del moment en què tothom parlava dels antioxidants, la nou va bé perquè aporta l’omega 3 i 6, i sumant-hi la carn que ja porta la seva proteïna, magnesi, les seves vitamines del grup B… doncs tot plegat dóna un bon resultat, que és forma important, i per això vam decidir posar-lo a la venda.

Imagino que després de tants anys el millor reconeixement és que el client marxi satisfet i torni però destacaries algun premi dels que heu rebut que us fes especial il·lusió? De totes maneres imagino que n’hi ha molts.
La veritat és que tots fan il·lusió i un dels premis que més he viscut, al costat de mon pare, que va seguir el negoci que va muntar el meu avi, va ser el que en el seu moment l’expresident Pujol li va fer com a Mestre de Carta Artesà, i que després de deu anys tornar a venir a casa nostra i li puguin tornar a donar a mon pare és un gran honor, no és més que una confirmació de la feina feta durant al llarg de tots aquests anys. I de la recompensa del dia a dia, de llevar-se d’hora a les cinc o sis del matí, fins a les deu de la nit no tornar a casa, i clar és una feina que si te la valorem, com fan els nostres clients, i la gent de la gastronomia, doncs per a nosaltres és molt important, és la recompensa i val la pena.

Vosaltres sou de Torà, però recentment heu obert la botiga on-line, com ha anat fins avui l’experiència?
Doncs et dóna a conèixer força. Fins i tot hem notat que potser per Internet al client li costa una mica però estem notant que ens està coneixent molta gent que abans no ens coneixia i que vénen a veure’ns a la botiga, a Torà que venien a passar el dia, i aprofiten per passar-hi per la nostra tenda. Però també hi ha clients que ens tenen la confiança de fer la comanda per Internet i n’han quedat realment contents.

Podem comprar per peces, amb cistelles? Com és la compra a través del web?
Doncs nosaltres les cistelles les fem per comandes, si no pots comprar el que el consumidor desitgi, per peces per exemple, nosaltres li portem el que decideixi comprar.

Text: David Ramon.