Jordi Abarca: «Jugar amb el teu nadó a l’aigua és una forma excel·lent de relaxar-te i de començar a vincular-te afectivament amb el teu fill».

Avui des del TOT viatgem fins al Balneari de Caldes d’Estrac (Maresme) un espai que data del segle XIX que ofereix banys termals amb aigües que provenen del Manantial Mineromedicinal de Caldes d’Estrac. En aquest entorn tan adient parlem amb Jordi Abarca, que des de fa més de dotze anys es dedica acompanya a pares i mares amb els seus fills en la bonica experiència dels primers contactes del nadó amb el medi aquàtic. Ara ha decidit començar aquests acompanyaments en aquest espai tan privilegiat com és un balneari, parlem amb ell, de per què és important que els més petits es relacionin el més aviat amb l’aigua i quins són els resultats positius d’aquestes experiències, tant pels més menuts com per als seus pares.

Fa més de dotze anys que porta dedicant-se al món aquàtic i treballant amb els més petits, que ens aporta l’aigua en general.
Els nounats a l’haver passat nous mesos amb el líquid amniòtic dins de l’úter, se senten molt a gust a l’aigua. Jugar amb el teu nadó a l’aigua és una forma excel·lent de relaxar-te i de començar a vincular-te afectivament amb el teu fill. També ajuda a desenvolupar les seves facultats físiques i mentals, així com la confiança en si mateix.

Com sorgeix la idea de crear aquesta activitat, la de l’acompanyament per part dels pares amb els seus fills a l’aigua?
Normalment la natació com a activitat esportiva la majoria dels nens la inicien a partir dels tres anys. En aquesta franja d’edat els nens fan cursets en grup amb monitors especialitzats. Moltes vegades la seva adaptació al medi és més lenta, ja que a aquesta edat l’aigua ja els hi comença a fer més respecte i això els hi genera desconfiança. Amb el temps s’adapten als seus companys, al monitor i evidentment al medi.

Gràcies a l’activitat prematura dels nadons a l’aigua, acompanyada per les figures més importants sigui la mare o el pare, he comprovat que la majoria d’aquests infants quan arriben a l’edat dels tres anys es desenvolupen a l’aigua amb molta més autonomia que no pas un nen de tres anys que ha de fer tot el procés. Vull recordar que com més aviat el nadó es familiaritzi a l’aigua, més possibilitats de supervivència té en cas d’accident.

Ara aquest curs 2017-2018 has decidit engegar nou curs i no pas en una piscina sinó en un balneari per què?
Principalment per les seves excel·lents aigües mineromedicinals tan beneficioses i saludables per al nadó com per als seus propis pares. Amb aquestes aigües es notaran millores en les afeccions a la pell, reforçant el seu sistema immunològic del nadó. Les seves propietats també són bones per l’aparell respiratori, estimulant cel·lular i problemes digestius. Tota aquesta informació la podreu trobar ampliada en la pàgina del meu Facebook: «Nadons al balneari Caldes d’Estrac». Allà anem penjant tota la informació relacionada amb el curs i articles molt interessants sobre la matronatació.

Cada sessió es farà en aigües termals del balneari i a més els grups són força reduïts…
Dins de la meva experiència professional sempre he treballat amb grups reduïts i puc dir que el procés evolutiu del nen al medi aquàtic és més ràpid i segur que no pas amb un grup nombrós. Et pots fer molt més present amb les seves necessitats, tant si el nen està amb autonomia i et demana el seu propi espai per poder expandir-se i guanyar seguretat en ell mateix, com si pel contrari aquell dia et necessita més a prop perquè té desconfiança al medi. Et puc dir que tots els nens són únics i especials i necessiten coses molt concretes. Si som un grup reduït, puc garantir poder-lo acompanyar amb garantia a les necessitats que tingui en aquell instant. Per això treballo amb un màxim de sis nens per grup.

També comentes que el treball amb cada nadó es fa sempre respectant amb consciència en quina fase del desenvolupament es troba cada criatura…
Els grups d’edat de l’activitat van dels quatre als vint-i-quatre mesos. Això vol dir que no pot treballar el mateix un nadó de quatre que un de nou mesos perquè es troben en dues fases del desenvolupament molt diferents. Un nadó de quatre mesos està en una fase més de familiarització amb el medi. En aquesta etapa poden treballar jocs senzills i estimular els reflexos. En canvi, un infant de nou mesos pot treballar jocs més actius i més pròxims a la seva realitat, subjectats pels pares amb material de suport. Depenent dels mesos que tingui el nadó es proposaran unes activitats o unes altres.

Això vol dir que ets tu el que imparteix la classe, el que s’adapta a cada cas, a cada nadó?
Cada sessió que faig té una preparació prèvia, això no vol dir que no es pugui modificar. Les causes poden ser molt diverses, des que l’infant ha pogut passar una mala nit i no ha pogut descansar i a conseqüència d’això no està tan receptiu a l’hora de fer aquesta activitat o que està en l’etapa que els hi van creixent les dents i estan molt més sensibles. Tot això són causes suficients perquè la sessió que estava preparada no pugui complir el que estava previst. Això no vol dir que deixem de fer l’activitat, com que fem un seguiment ben a prop de l’infant, els mateixos pares i jo mateix sabem quins són els exercicis que el seu fill té especial devoció i així intentem suturar en la mesura que podem el seu malestar.

També comentes que és molt important fer les classes amb l’acompanyament familiar….
En aquesta primera etapa de la vida de la criatura és molt important la presència incondicional dels pares en acompanyar als seus fills, sigui en aquesta activitat o en altres, ja que la necessitat de vincular-se afectivament està present en tot moment. Aquesta vinculació amb múltiples beneficis el nen guanyarà molta seguretat de cara a la vida i en aquest cas concret al medi aquàtic.

També és important saber que criatura ha passat 9 mesos durant l’embaràs, envoltada de líquid amniòtic a una temperatura similar a la de les aigües del balneari, important perquè el petit se senti més còmode?
A part de les seves propietats mineromedicinals l’aigua del balneari està a una temperatura de 37º, que coincideix amb la mateixa que té el líquid amniòtic dins de l’úter, que està a 0,5-1° més de la temperatura corporal de la mare, que és de 36° aproximadament. Totes aquestes coincidències fan que el nadó connecti en zones intrauterines, ja que li resulta molt familiar la temperatura de l’espai i així es pot moure lliurement.

Actualment segueixes formant-te com a terapeuta d’INTEGRACIÓ PSICO-CORPORAL i de terapeuta de CRC (Consciència i Reestructuració Corporal) a l’Escola de Teràpia d’Integració Psico-corporal (ETIP)…
Sí, actualment segueixo formant-me com a terapeuta d’integració psico-corporal a l’escola de teràpia d’integració psico-corporal (ETIP), creada per en Marc Costa (psicòleg clínic i psicoterapeuta amb més de 30 anys d’experiència). En aquesta formació aprenc molt d’ell i de la seva manera tan respectuosa i tan curosa d’acompanyar a les persones al seu ritme, ja que tots som únics i especials.

Text: David Ramon.