Joan Junyer i Dolors Canals, a la exposició «La unió de l’art i la ciència».

El Districte de Gràcia presenta a la Casa del Consolat de Dinamarca de Vallcarca l’exposició “La unió de l’art i la ciència”, un repàs de l’obra de Joan Junyer, una de les principals figures de la pintura avantguardista catalana, i la pedagoga Dolors Canals, pionera del projecte educatiu per a criatures de 0 a 6 anys durant la Guerra Civil.  

Les activitats destacades de la mostra pendents són les següents |

Converses al voltant del Joan Junyer i la Dolors Canals:

– Dissabte 17 de desembre a les 11:30h: Joan Junyer. A càrrec de Josep Miquel Garcia, Fina Duran i Isabel Casanellas.

Els personatges |

Joan Junyer fou una figura molt singular de l’art del segle XX i, malgrat el gran desconeixement existent al voltant de la seva obra i la seva figura, va realitzar una destacada obra que va obtenir un gran reconeixement internacional. Per tal de fer un primer pas en el reconeixement o descobriment de la seva important tasca, tres institucions: L’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Apel.les Fenosa i el Govern Balear, unim esforços i presentem una petita mostra de la seva ingent i important obra.

Dolors Canals i Joan Sunyer van saber unir l’art i la ciència en la seva trajectòria professional, i la llibertat i el respecte en la seva vida personal. Des de la seva catalanitat var recórrer els Estats Units i Europa a la recerca d’una expressió cap a la llibertat des de cadascun dels seus vessants particulars. Joan Junyer va procurar donar una expressió de llibertat a les seves pintures, les conegudes com a free standing paintings, i, per la seva banda, Dolors Canals va investigar de quina manera es podia aconseguir el desenvolupament de la màxima llibertat de moviments per als infants.

L’any 1977 el matrimoni feia donació dels seus béns al seu país, com un acte de fraternitat feta des del seu exili americà. Tarradellas signà la recepció de la Casa del Consolat de Vallcarca, en la seva condició de president provisional. La Diputació de Barcelona figurava com a propietària futura, i l’any passat la Diputació de Barcelona va cedir la casa a l’ Ajuntament de Barcelona. Per la seva part, el Govern Balear va rebre la finca de Llucalcari, on Joan Junyer va rebre el llegat pictòric de la passió mallorquina del seu oncle, el pintor Sebastià Junyer. Ara, la Casa del Consolat espera el seu destí cultural i una doble mostra intentarà donar a conèixer la figura de Joan Junyer, donant d’aquesta casa, amb la finalitat de reconèixer el seu gest altruista i la seva vocació de fraternitat universal.

La mostra es presentarà a la Casa del Consolat de Gràcia i la Fundació Apel•les Fenosa del Vendrell, entre els dies 8 d’octubre i 30 de desembre i el 2017 arribarà al Museu de Mallorca. Comissariada per Fina Duran i Isabel Casanellas, l’exposició està organitzada per la Fundació Apel•les Fenosa, l’ ICUB, el Districte de Gràcia i el Govern Balear.