Jéssica Herrera «El teixit associatiu i comercial de Gràcia està viu».

Fotografia de: @pqnohandmade

Durant cinc edicions l’Associació Carrer Fraternitat de Dalt i l’empresa Pqno han estat els responsables d’organitzar la cita mensual #vineajugaralcarrer, uns matins plens d’activitats per a tota la família, amb l’essència de la Festa Major i l’objectiu de recuperar el carrer com a espai de jocs per als més menuts i de convivència entre veïns i botiguers. Avui hem decidit parlar amb Jéssica Herrera, organitzadora d’aquestes darreres edicions.

Parlem del que suposa dissenyar les temàtiques de les festes, els tallers i fins i tot organitzar i posar en comú un munt d’entitats, empreses i col·laboradors com Festa Major de Gràcia, Teixint Connexions, Mamistarsblog, Mischicosyyo, Gats de Gràcia, Lo Pinto, Trikilón, Batucargol, Pescallunes, La Geganteta, CE Europa, Vadaretro, El Culturista, Lluïsos Teatre, La Besnèta, 63botons&+, Mercat de l’Abaceria, Colla Amistat de Gràcia de St. Medir, BcnColours, Mamaproof, Mezanina, Districte de Gràcia i TOT Gràcia, que han fet possibe poder celebrar aquestes cinc edicions del #vineajugaralcarrer.

Com sorgeix la idea de crear una festa a peu de carrer una vegada al mes?

La Comissió de la festa major de Fraternitat de Dalt aposta per una Festa Major més per a la gent del barri, com les d’abans, amb activitats i espectacles però molestant el mínim als veïns, i també vol recuperar que els matins de la FM siguin per a la mainada amb activitats i tallers de qualitat. Com a responsable dels matins vaig pensar que seria una bona idea celebrar el dia Universal de la infància el 21 de novembre de 2015, per fer una mica de ressò de la nostra filosofia, i va anar tan bé que les famílies ens demanaven «quan la torneu a repetir?» així que ens vam animar a què la #vineajugaralcarrer tingués una continuïtat i vaig pensar en el 1r dissabte de mes i així era fàcil de recordar.

De fet la idea és d’impregnar la resta de l’any una mica l’ambient de la Festa Major d’agost?

Va començar així, i també recuperar el carrer per poder jugar i fer tallers, però va més enllà. A la primera de novembre vaig convidar als amics de Teixint Connexions per si volien participar amb els seus tallers de titelles d’escuma de manera voluntària, i vam veure que la #vineajugaralcarrer podria ser una molt bona manera de «fer barri» amb altres entitats i comerços de la Vila, hem arribat a un total de 23-25 col·laboradors, i l’experiència ha estat molt enriquidora. Veus que el teixit associatiu i comercial de Gràcia està viu, que té ganes d’activar encara més el barri i que no es perdi l’essència que ens caracteritza. Recordo un pare que no vivia a la Vila que em va comentar, «això només es pot fer a Gràcia».

Fotografia de: @pqnohandmade.

Des de l’inici d’aquest 2015 heu dut a terme cinc edicions, com han estat i que hi podíem trobar?

Doncs una mica de tot, des de jocs de tota la vida, molt casolans com «posa la cua a l’ase», bitlles fetes d’ampolles de plàstic decorades, un bàsquet fet amb garrafes d’aigua amb més d’una cistella per sumar punts, el racó ‘mini’ de 0-2 anys; a tallers de manualitats dels nostres col·laboradors i de temàtiques diferents depenent de l’edició, com Nadal, Carnestoltes, St Medir, St Jordi i la darrera la Gran Festa.

La veritat és que estem molt contents de la resposta de les famílies i de la implicació dels col·laboradors que hem tingut, no només dels que han estat insitu a la festa amb algun taller, però també els que han participat amb els regals del sorteig al final de les edicions.

Quina ha estat la resposta dels veïns?

Fantàstica. No només les famílies que han participat ens han animat, però també la gent que passejaven pel carrer. Recordo una senyora que em va agafar del braç i em va dir “ai nena, això em recorda quan era petita i sortíem a jugar al carrer, quins records!”… llavors t’adones que el que estàs fent encara té més sentit.

Fotografia de: Teixint Connexions.

De fet és una festa per a tota la família?

I tant! El més maco és veure com els pares tapaven els ulls als fills per posar la cua a l’ase, per exemple, o ajudaven a fer algun taller.

Una de les coses que vaig tenir molt clara des del principi era que l’estona de la #vineajugaralcarrer fos sense «pantalles», recuperar el fet de jugar, amb objectes reciclats, fer servir les mans, fer activitats grans i petits plegats. Els mòbils només estan permesos per fer fotografies! Estem en una era on la tecnologia està present en qualsevol aspecte de la societat i volia precisament evitar-la almenys durant les 3 hores aproximadament que dura la #vineajugaralcarrer.

De totes les edicions han tingut com a espai el Carrer Fraternitat de Dalt, que és qui organitza la festa juntament amb la marca Pqno.

Sí, la festa va relacionada amb la nostra reivindicació de què els matins tornin a ser pels més petits, que ells i elles també puguin gaudir de la FM com hem fet tots nosaltres quan érem menuts, i la millor manera de què la gent conegués la nostra filosofia era fer-la, on tindrem la #vineajugaralcarrer cada matí de la FM.

Fotografia de: @pqnohandmade.

La darrera però vàreu canviar d’ubicació pel carrer Ramon y Cajal?

I té una raó molt senzilla i lligada amb la idea de “fer barri” que comentava abans. L’espai Mezanina que està a c/Ramón y Cajal 2 organitzava el 1er market “Kids Gràcia” el mateix dia i com estem relativament a prop, vaig pensar que seria una bona idea unir les dues iniciatives, nosaltres al tros del carrer on està el Mezanina, i el market a dins.

A més va haver-hi una mostra de productes?

L’espai Mezanina organitza cada nadal un pop up amb marques de producció artesanal i edicions limitades. Des de febrer, celebra el market Handmade Gràcia Experience cada 2n dissabte de mes, i en un dels darrers va sorgir la idea de fer-ne’n un específic amb temàtica infantil. És una molt bona oportunitat de poder donar a conèixer productes fets amb molta cura en un barri amb una gran tradició artesana.

Com va ser l’experiència?

Doncs per una banda molt bé, ja que vam tenir col·laboradors nous, i poder ajudar-nos entre iniciatives sempre és positiu, i en aquest cas una de lúdica amb una de més comercial, però malauradament vam haver d’acabar la #vineajugaralcarrer abans a causa dels incidents amb el banc expropiat. Una llàstima.

Abans dèiem que a banda de l’Associació, encarregada de l’organització de l’esdeveniment, també hi participa la marca Pqno, que és?

Pqno… Handmade designs és la meva marca amb què, amb aquesta idea de tornar a fer servir les mans i deixar la tecnologia una estona de banda, reivindico el fet de cosir a mà i ho faig amb un taller d’atrapasomnis, en principi pensat pels més petits, però al final l’acaben fent plegats amb els pares, alguns dels quals no dominen massa la base deel fet de cosir a mà i acabem rient tots mentre desfem i tornem a començar.

Fotografia de: @pqnohandmade.

Com sorgeix la idea de crear aquesta marca i els seus productes?

Des de petita que m’agrada cosir a mà, punxar-me amb l’agulla i notar el cotó entre els dits i per circumstàncies de la vida, arrel de què una cosina meva em va demanar que li arreglés un porta xumets, en lloc d’arreglar-li li vaig fer un de nou millorant-lo, després em va demanar uns saquettes, ho van veure unes amigues… i sense quasi donar-me compte estava pensant el nom, dissenyant el logo i creant el que anomeno #alapqnostyle, productes únics, no repeteixo mai les teles, de qualitat, originals, alegres, pràctics,»a la carta», sostenibles i assequibles tot l’any. A mà cuso els ninos ‘Tovets’ i les cintes per xumets que també poden servir com clauers o lligar els ‘Tovets’ i així no va res per terra. A màquina la resta de peces com els pitets, saquettes i motxilles, estoigs-necesser, i els lligacues… i com sempre dic, estic oberta a reptes i necessitats concretes.

Encara que en principi es pot catalogar com una marca infantil de complements, més d’un adult llueix la seva motxilla, o fa servir l’estoig o es recull el cabell amb un lligacues… i saps què és el que més m’agrada? Quan estic en un market, i veig la gent que va mirant, passeja amb cara seria o neutra i arriba a la meva parada, veu el que faig i somriuen, els hi canvia l’expressió. Això no té preu.

Com dèiem heu fet 5 edicions, ara us preneu un descans per a la Festa Major?

Sí, ara ens hem de centrar en el guarnit del carrer que sembla que no, però no queda res per la FM. I pel que fa a la #vineajugaralcarrer, acabar de distribuir els tallers que farem cada matí, mirar el material necessari, i com no, la temàtica estarà relacionada amb el guarnit, del qual encara no puc desvetllar quin serà…

Quins són els projectes de futur de cara a les noves edicions?

Primer que passin les festes que seran 7 matins intensos, encara que la veritat és que tinc moltes ganes de que arribin i estar al carrer amb els nanos. De cara a la tardor haig de veure com podria evolucionar. Si per mi fos m’agradaria continuar amb la #vineajugaralcarrer i més amb la idea de “fer barri” i que hi participessin més entitats, associacions, el districte, que fos un punt de trobada i que es pogués moure, per exemple cada mes en un espai del barri diferent… Ja veurem que ens porta la tardor.