Intercanvi de llibres a Gràcia.

Sant Jordi dibuix

Sota el lema “per un Sant Jordi diferent i sostenible” aquesta festa se celebra la tarda del dia previ a la diada de Sant Jordi, consistent en l’intercanvi de llibres en tres espais del districte. L’èxit de la convocatòria i la participació de les AMPES, les biblioteques del districte, i d’altres equipaments que s’hi ha sumat fan que aquest 2015 ja siguin tres els punts d’intercanvi: la plaça de la Vila de Gràcia, la plaça Lesseps i els jardinets al costat de la biblioteca de Vallcarca i els Penitents.

Com funciona?

 Del 7 al 21 d’abril tothom pot portar llibres, en bon estat i no de text, a la biblioteca que li pertoca. En els centres educatius els alumnes poden portar portar fins a 3 llibres a les biblioteques dels seus centres d’ensenyament, i la gent adulta en pot portar fins a 6 a les biblioteques del barri. A cada persona se li lliura un val per llibre acceptat. El dia 22 d’abril, de 17 h a 19 h, el dia de l’intercanvi, en una parada amb tots aquests llibres de totes les persones participants, les persones tenen dret  a triar i endur-se tants llibres com n’ha donat tothom podrà participar i gaudir de la festa conjunta als tres espais d’intercanvi.

Una mica d’història

Es va celebrar per primera vegada el dia de Sant Jordi de 2001 a l’Institut Vila de Gràcia per iniciativa de l’AMPA del centre i dins del marc del projecte d’Agenda 21 Escola (avui Escoles + Sostenibles). L’any següent es va convidar a les AMPES  de les quatre escoles de primària adscrites a l’institut. Des de l’any 2003 l’intercanvi se celebra a la Plaça de la Vila de Gràcia. En aquesta edició s’hi va sumar la biblioteca Vila de Gràcia ampliant als adults la participació en l’intercanvi. L’any 2005 aquesta experiència va rebre el premi “Acció 21 de Barcelona”.  A partir del 2006 s’implica la biblioteca Jaume Fuster que aglutina les escoles de la zona nord del Districte obrint així un altre punt d’intercanvi a la plaça Lesseps just davant de la biblioteca. Des de llavors fins a l’actualitat s’hi han incorporant diversos centres educatius i espais culturals.

El 2013 vam ser els següents: Ampes de les escoles Gravi, Josep M. Jujol, Farigola de Vallcarca, Montseny, Patronat Domènech, Pau Casals, Reina Violant, Rius i Taulet, Sant Josep, Turó del Cargol, Univers, la Fontana, Gràcia, Lèxia, Vida Montserrat. Ampes dels instituts Pere Bosch i Gimpera i Vila de Gràcia. Les biblioteques Jaume Fuster i Vila de Gràcia, el Centre Cívic El Coll – La Bruguera i l’Espai Jove la Fontana.

Aquest any se suma al projecte la biblioteca Vallcarca i Els Penitents-M. Antonieta Cot que intentarà crear un nou espai d’intercanvi a les escoles properes.