Gran de Gràcia serà per als vianants el primer dissabte de cada mes a partir de juny.

Fotografia: David Ramon.

Finalment sembla que serà una realitat. Gran de Gràcia es convertirà en espai per a vianants cada primer dissabte de mes a partir del mes de juny. A partir d’aquest mes, l’eix viari es tallarà al trànsit, des del Pla de Salmerón fins a Nil Fabra, des de les 17 hores fins a les 21 hores.

La mesura té la voluntat de recuperar l’espai públic per passejar a peu o en bicicleta; per jugar o per practicar esport, generant nous espais de trobada que donin opcions d’organitzar activitats a l’aire lliure. El tancament d’aquesta via al trànsit rodat s’ha anat fent els dies de Comerç al Carrer , dos a l’any, en el mes de maig i octubre. També s’ha dut a terme un tall de trànsit en aquest carrer en ocasió del Dia sense Cotxes.

Per a dur a terme aquesta mesura, el districte de Gràcia, que presentarà la iniciativa al proper plenari del districte, farà un pla de d’actuació que estudiï com compatibilitzar l’activitat dels locals de planta baixa, el passeig dels veïns i les veïnes, i les necessitats d’accés puntuals de vehicles per a la millora de la convivència del tràfic pels vianants, comerciants i serveis. Aquests estudis també determinaran els recursos humans i materials necessaris per desenvolupar-la.

Això significarà que el proper ple del 4 de maig, la resta de partits polítics s’hauran de posicionar si ho veuen de bon grat. Finalment com serà un dia sense cotxes a Gran de Gràcia? Doncs en principi serà cada dissabte de primer de mes de 17 hores a 21 hores, que anirà d’un període inicial del maig del 2016 al maig del 2017.

L’objectiu d’aquesta proposta és clar: dinamitzar el teixit associatiu, comercial i veïnal de Gran de Gràcia i els seus entorns, es promouran diferents activitats, com jocs al carrer, especialment pels infants, activitats pròpies de la cultura popular arrelada al Districte; s’incentivaran iniciatives pròpies de l’economia social i solidària, així com la pràctica d’esports i dansa a l’espai públic, perquè els veïns i veïnes pugui gaudir del seu espai més proper el carrer.