Gràcia recupera la Festa de les catifes florals, aquest dissabte 3 de juny.

A finals del segle XIX un dels elements més importants dels guarnits a la Festa major de Gràcia, eren els fets amb elements florals, amb garlandes de boix, breques, fulles, i flors que guarnien finestrals i balcons. Ara amb motiu del bicentenari de la festa major, aquest dissabte 3 de juny, les flors tornaran a ser les protagonistes d’una jornada càrrega d’activitats.

Per retornar les catifes florals a Gràcia, s’ha preparat una jornada d’intercanvi liderada per la Federació Catalana de Catifaires on festers i membres de les colles de cultura de Gràcia treballin plegats per engalanar la plaça de la Virreina i la plaça de la Vila. Així doncs, aquest dissabte i durant tot el dia podreu participar en la festa de les Catifes Florals.

De 8.00 hores a 14.00 hores hi haurà el muntatge de catifes a les places amb uns parlaments oficials a plaça de la Vila a les 14.30 hores, per inaugurar les catifes que es podran veure tota la tarda fins a les 19.00 hores, pel que fa a la cercavila hi participaran els Gegants de Gràcia, els Trabucaires, el Drac de Gràcia i la Diabòlica de Gràcia desfaran les catifes florals com mana la tradició. El recorregut s’iniciarà a plaça de la Virreina, baixarà Torrijos, girarà per Puigmartí per enfilar Penedès i entrar a plaça de la Vila. Un cop acabats els lluïments es realitzarà una guerra de flors entre els assistents.

L’origen |

Les catifes de flors segueixen engalanant de manera vegetal molts carrers catalans per celebrar el Corpus. El Corpus Christi és una festa d’origen catòlic que es va celebrar a Barcelona per primer cop el 1320 i que consisteix en la veneració pública de l’eucaristia tot exaltant la doctrina del cos de Crist.

L’acte més important d’aquesta festivitat era la processó, la qual estava formada per una representació de tots els estaments de la societat del moment que desfilaven al davant de la custòdia, receptacle on es guarda l’hòstia consagrada.