Arxiu Festiu Gràcia Festa Major any 1948. Fantasia xinesa. Fotografia: Francesc Giner

Text: David Ramon

Aquest estiu se celebrarà la 204 edició de la Festa Major de Gràcia, a hores d’ara, però encara no sabem si serà com les de sempre, o similar a les edicions d’anys anteriors o bé també s’haurà d’adaptar al moment actual.

Però quan diem que la festa serà com la de «sempre» aquest mot ens serveix per comparar-la únicament amb les edicions viscudes i retingudes en la nostra memòria. Perquè en aquest cas una festa bicentenària ha anat experimentant molts canvis al llarg de la seva història. I aquest és precisament el motiu del nou llibre que aquest Sant Jordi ens permetrà fer un viatge en el temps i de forma cronològica des del 1901 i acabant a l’any 1973, de com la festa ha anat evolucionant, juntament amb els canvis que experimentava la societat gracienca a cada època.

El llibre |

L’editorial Efadós edita el segon volum de Gràcia de la col·lecció «Catalunya Desapareguda», la qual fou creada el 2014 per l’editorial Efadós amb l’objectiu de preservar i difondre el patrimoni local dels pobles i ciutats de Catalunya. Aquest nou volum de Gràcia està dedicat a la Festa Major i és obra del periodista i historiador Josep M. Contel. El llibre mostra una recopilació de fotografies antigues d’autors diversos de l’evolució i les vicissituds de la Festa Major gracienca entre els anys 1901 i 1973. En l’edició hi col·labora el Sistema d’Arxius Municipals de Barcelona.

El projecte |

Però com sorgeix la idea d’explicar la història de la festa de tants anys en 180 fotografies? En Josep Maria Contel ens ho explica “Aquest és un projecte que fa temps que tenia en ment, es tractava de fer un llibre que fos compacte i d’una temàtica concreta, a diferència del llibre «La Gràcia Desapareguda» on s’hi mostren temes molt diversos i variats, en aquest nou voluem volía que tingués un aspecte cronològic, que vol dir això? Doncs que hem fet un llibre on surten els carrers de la festa major guarnits, i que alhora és un llibre documental d’imatges d’uns setanta-tres anys de la festa major de Gràcia, què van de forma consecutiva, i això permet al lector poder veure el pas del temps a través de les imatges. Així doncs el lector comença el llibre a l’any 1901 i fa aquest viatge en el temps fins a acabar-lo l’any 1973. Per tant en molt poc temps un ha pogut veure el canvi per una banda de l’evolució dels guarnits de la festa major, però també del fet de vestir de la gent, dels pentinats, dels costums… un es fa la idea dels canvis d’unes quantes dècades a través del pas d’aquestes 180 fotografies”.

Foto: Josep Barrillon Paradell: Fons Núria Barrillon. Any 1950: Tombola Benèfica Gent Gran

Però per que el lector pugi fer-se una idea de com ha evolcuionat la festa i la seva societat, com s’han triat aquestes 180 imatges?, és aquí on l’hi preguntem si ha estat una feina difícil… “Nosaltres ja partíem de la base de diverses coses que ja coneixíem, és a dir d’aportacions que ens havia anat fent la gent, i normalment quan decideixes fer un recull de fotografies no les publiques totes, també he tingut accés a algunes provinents d’arxius fotogràfics com el d’en Segarra o del Brangulí,  també hem publicat algunes fotografies inèdites que no coneixíem. També hem pogut publicar unes fotografies de l’any 1939 de la festa major tot just després de la Guerra Civil. Cal comentar que tot plegat s’ha fet en un moment en què les restriccions de mobilitat a causa de pandèmia no posaven fàcil poder-se desplaçar i anar a fer recerques. Finalment també cal destacar que hem estat treballant amb material que ja tenia l’Arxiu Festiu Gràcia, en el qual ja s’havien anat recopilant documents, així que finalment amb tot aquest material hem pogut treballar per acabar donant forma aquest llibre”.

El llibre a banda de les imatges, també ens aporta dades a peu de pàgina, explicant i contextualitzant al lector el que pot observar. «A l’hora d’escriure he procurat donar informació del que el lector veu, indicant per exemple el carrer que s’observa, el premi que havia obtingut, i l’import guanyat, o si hi havia alguna cosa destacable sobre la gent que s’observava, he intentat incorporar tota aquesta informació perquè també volia que a banda de ser un llibre d’imatges, també pogués esdevenir un llibre de consulta».

Arxiu Festiu Gràcia: Festa Major any 1931. Matí de festa major al passatge Alió

Poder fullejar el llibre no només és viatjar i endinsar-nos en el món de la festa major, sinó també poder adonar-nos com la fesomia de Gràcia, els seus carrers i edificis s’ha anat modificant al llarg dels anys, segons Contel “a banda de ser un recull d’imatges, el llibre també ens evoca a la història de la territorialitat, quan parles dels llibres visuals com és aquest cas, sobre la festa major, els carrers i per tant elements que han desaparegut o bé s’han modificat això agrada molt al lector, perquè al final ens aporta conèixer una mica millor part de la nostra història, viscuda per nosaltres o bé pels nostres pares o fins i tot per part dels nostres avis, i clar tot això queda plasmat en aquestes pàgines”.

Arxiu Festiu Gràcia. Festa Major de 1902

Finalment qua l’hi pregunto a en Josep Maria que descataria del llibre em respon “Per a mi és l’oportunitat de descobrir la festa major de Gràcia, una festa important, perquè és una celebració, d’una feina que ha anat fent la gent, els veïns durant dies, setmanes, mesos. És una festa que es fa des de l’anonimat, i l’altruisme, la gent aporta la seva voluntat i el seu temps per a generar tot això. I tot això dóna un resultat, en què que per una banda hi ha la gent festera de les comissions que són els que ho munten, però després hi ha molt de passavolant i forasters que vénen a gaudir d’aquesta festa, d’aquesta socialització i transversalitat que l’hi permet que la festa estigui viva cada any”.

Fons Montse Palomar Molins. Any 1952 Berenar infantil al carrer de Verdi

Sorteig |

Recordeu que podeu adquirir el llibre a les llibreries de Gràcia i de Barcelona. Però amb motiu de la celebració d’aquest Sant Jordi 2021, l’Editorial Efadós i el TOT GRÀCIA, sortegen un exemplar per a tots els lectors i lectores que participin del nostre sorteig. Només heu d’anar al perfil oficial del TOT GRÀCIA a Instagram i seguir les instruccions de la publicació.

Arxiu Contel. Any 1958. Comissió festes de carrer de Verdi